Αλλο ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς πλήττει την Ιταλία. Η Νάπολι, πόλη παραδομένη στο οργανωμένο έγκλημα, αποδείχθηκε φέουδο τα τελευταία χρόνια ενός μεγαλοκατασκευαστή, του Αλφρέντο Ρομέο, ο οποίος έλυνε και έδενε χρησιμοποιώντας πολιτικούς, δημοτικούς άρχοντες και κρατικούς υπαλλήλους σαν μαριονέτες- φυσικά «λαδώνοντάς» τους.

Η Εισαγγελία της Νάπολι εξέδωσε 13 εντάλματα σύλληψης στέλνοντας στη φυλακή τον 55χρονο Ρομέο και σε κατ΄ οίκον περιορισμό άλλους 11 επιφανείς παράγοντες της πόλης. Στην υπόθεση εμπλέκεται και ένας δημοτικός σύμβουλος, για τον οποίο το ένταλμα σύλληψης (το 13ο) δεν έχει κανένα νόημα: αφορούσε τον δημοτικό σύμβουλο Τζόρτζιο Νούνιες, ο οποίος αυτοκτόνησε πριν από τρεις εβδομάδες μη αντέχοντας το βάρος του σκανδάλου.

Γνωστός με το προσωνύμιο «Σουλτάνος», ο Ρομέο αναλάμβανε δημόσια έργα, κατασκευές, συντήρηση και διαχείριση κτιρίων, δρόμων και δενδροστοιχιών, με τζίρο δισεκατομμύρια ευρώ. Οι ανταγωνιστές του στους δημόσιους διαγωνισμούς δεν είχαν την παραμικρή ελπίδα: είχε το ελεύθερο να επεμβαίνει ακόμη και σε σφραγισμένες προσφορές και να τις «διορθώνει» κατά το συμφέρον του.

Oάνθρωπος αυτός ανέστρεψε την ιταλική παράδοση της «Δωροδοκιούπολης» και αντί να χειραγωγείται από τους πολιτικούς, τους χειραγωγούσε αυτός, με δώρα και ρουσφέτια σε πρόσωπα-«κλειδιά», στους συγγενείς και στους φίλους τους. Στη δεκαετία του ΄90 είχε καταδικαστεί σε 2,5 χρόνια φυλακή για διαφθορά, ποινή που ακυρώθηκε το 2000 από το Εφετείο.

Ο τοπικός Τύπος γράφει ότι η – αριστερή- δήμαρχος της Νάπολι Ρόζα Ιερβολίνο δεν του χαλούσε χατίρι. Αν και εναντίον της δεν έχουν προκύψει ενοχοποιητικά στοιχεία, αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι της κεντροαριστερής παράταξης αντιμετωπίζουν κατηγορίες- συνελήφθησαν και ήδη τελούν σε κατ΄ οίκον περιορισμό. Η Εισαγγελία της Νάπολι κατηγορεί τους συλληφθέντες για σύσταση συμμορίας με σκοπό την αλλοίωση μειοδοτικών διαγωνισμών και για διαφθορά. Στην υπόθεση εμπλέκεται η εταιρεία Global Service του Ρομέο, ο οποίος είχε επικρατήσει σε στημένο διαγωνισμό το 2007, ύψους άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ, για τη συντήρηση δρόμων και κτιρίων της Νάπολι και για τη διαχείριση των σχολικών κυλικείων.

Ο Ρομέο αυτοπροσδιοριζόταν ως ο «άρχοντας της αγοράς ακινήτων». Και πράγματι, υπογείως διαχειριζόταν δημόσιους πόρους της τάξεως των 48 δισεκατομμυρίων ευρώ όχι μόνο στη Νάπολι, αλλά και στο Μιλάνο και τη Βενετία, ενώ από τις ανακρίσεις προκύπτει ότι είχε βάλει στο μάτι τη Ρώμη, τη Φλωρεντία και το Μπάρι.

Π ηγές που έχουν πρόσβαση στο ανακριτικό υλικό υποστηρίζουν ότι ο «Σουλτάνος» ήταν «ο σεναριογράφος,ο σκηνοθέτης,ο πρωταγωνιστής και ο τελικός αποδέκτης των εσόδων» αυτής της καλοστημένης μηχανής που ήταν απλούστατη στη λειτουργία της: είχε στήσει ένα δίκτυο βασισμένο σε αργυρώνητους δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους, των οποίων το πιο ανώδυνο πλημμέλημα ήταν ότι του επέτρεπαν ελεύθερη πρόσβαση στα απόρρητα των δημοσίων διαγωνισμών και προκηρύξεων.

Δύο βουλευτές, ένας της Δεξιάς και ένας της Αριστεράς, δύο δημοτικοί σύμβουλοι και ένας υψηλόβαθμος αστυνομικός περιλαμβάνονται στους κατηγορουμένους. Ο αυτόχειρας δημοτικός σύμβουλος της Νάπολι Τζόρτζιο Νούνιες θεωρούνταν ύποπτος για μια καλοστημένη προβοκάτσια: την υποκίνηση της βίας στην κρίση των σκουπιδιών στην πόλη, την περασμένη άνοιξη. Ως γνωστόν η διαβόητη Καμόρα κερδίζει τεράστια ποσά από τις παράνομες χωματερές.

Οι χθεσινές συλλήψεις συνέπεσαν με την επομένη της σύλληψης 15 ατόμων, ανάμεσά τους και ο γάλλος διευθυντής της Τotal Ιταλίας, για διαφθορά στο πλαίσιο της εκμετάλλευσης του πετρελαίου στη Νότια Ιταλία.

Σε άλλη υπόθεση 38 άτομα, ανάμεσά τους και ο Κάρλο Τότο, διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας Αir Οne, καθώς και ο δήμαρχος της Πεσκάρα, κατηγορούνται για διαφθορά, αισχροκέρδεια και κατάχρηση.

Αυτοκτόνησε «νονός» της Κόζα Νόστρα
Ενας από τους 90 συλληφθέντες σε πρόσφατη επιχείρηση-«σκούπα» των καραμπινιέρων κατά της μαφίας στη Σικελία αυτοκτόνησε μέσα στο κελί του. Ο «νονός» Γκαετάνο Λο Πρέστι, 52 ετών, κρεμάστηκε με τη ζώνη του από τα κάγκελα, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Πιστεύεται ότι ήταν επικεφαλής ομάδας της Κόζα Νόστρα που είχε στη «δικαιοδοσία» της την περιοχή Πόρτα Νουόβα του Παλέρμο. Οι αστυνομικοί είχαν βρει τα ίχνη του ακούγοντας ηχογραφημένη συνομιλία «νονών» οι οποίοι κανόνιζαν τη νέα ιεραρχία της Κόζα Νόστρα μετά τις πρόσφατες μαζικές συλλήψεις που είχαν προκαλέσει «κενά εξουσίας» στους κύκλους του οργανωμένου εγκλήματος.