«Μυρίζει καινούργιο» ήταν η πρώτη φράση του κ. Μιχάλη Λιάπη προς τον Γιάννη Χουβαρδά, καθώς έμπαινε από την καινούργια είσοδο της οδού Μενάνδρου στο ανακαινισμένο κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου για να εγκαινιάσει τη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος». Χθες το πρωί ο υπουργός Πολιτισμού ξεναγήθηκε στον χώρο που έχει παραδοθεί στο κοινό από την περασμένη εβδομάδα, όταν έκανε πρεμιέρα το έργο «Ρομπέρτο Τσούκο», και δεν έκρυβε την ικανοποίησή του. Από την είσοδο της οδού Μενάνδρου ο κ. Λιάπης, συνοδευόμενος και από τον γενικό γραμματέα του ΥΠΠΟ Θοδωρή Δραβίλλα και την αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια Εφη Θεοδώρου, ανέβηκε τη σκάλα που οδηγεί στο φουαγιέ της Νέας Σκηνής (το οποίο θα είναι ενιαίο και θα εξυπηρετεί και την Κεντρική Σκηνή), πέρασε από την γκαρνταρόμπα και στάθηκε έξω από τον χώρο που θα λειτουργήσει ως πωλητήριο. Μπαίνοντας στη σκηνή ζήτησε να μάθει λειτουργικές λεπτομέρειες για τις θέσεις που μετακινούνται και μπορούν να φιλοξενήσουν από 100 ως 245 θεατές και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στα καμαρίνια. «Είναι πραγματικά ό,τι καλύτερο έχουμε» ανέφερε, ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής προσέθεσε ότι, μαζί με το Μέγαρο, είναι οι δύο ξεχωριστοί χώροι της πόλης. «Μόνο που εδώ έχουμε και ένα ιστορικό κτίριο» πρόσθεσε ο κ. Λιάπης. Επιστρέφοντας προς την έξοδο παρατήρησε ότι «δίπλα δουλεύουν», καθώς έφθασε στα αφτιά του ο θόρυβος από το εργοτάξιο.

«Πότε θα είναι έτοιμο και το υπόλοιπο;» ρώτησε ο υπουργός τόσο τον καλλιτεχνικό διευθυντή όσο και την εργοταξιάρχη κυρία Λίνα Μπαντέκα . «Αρχές Μαρτίου» απάντησε ο Γιάννης Χουβαρδάς, «ή τέλος Μαρτίου» τον «διόρθωσε» η κυρία Μπαντέκα. «Να γίνουν τα εγκαίνια στις 8 Μαρτίου,ημέρα γενεθλίων του Κωνσταντίνου Καραμανλή» ζήτησε τότε ο υπουργός, επιμένοντας ιδιαίτερα στο θέμα των ημερομηνιών παράδοσης. Λίγο προτού αναχωρήσει από το κτίριο Τσίλερ επανέλαβε: «Λοιπόν,αρχές Μαρτίου θα παραδοθεί η Κεντρική Σκηνή και αρχές του καλοκαιριού το υπαίθριο θεατράκι» – προς την οδό Σατωβριάνδου.

«Το Εθνικό επιστρέφει στη βάση του.Εχει γίνει εξαιρετική εργασία στη Νέα Σκηνή,η οποία διαθέτει ένα υπερσύγχρονο ηλεκτρολογικό και τεχνικό εξοπλισμό», είπε ο κ. Λιάπης και ευχαρίστησε τον Γιάννη Χουβαρδά. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής ανταπέδωσε τονίζοντας ότι η προσωπική και ηθική συμβολή του υπουργού στο έργο υπήρξε καθοριστική: «Ελπίζω να είναι δίπλα μας και στη συνέχεια». Τέλος, οι δυο τους μοιράστηκαν την ευχή το ανακαινισμένο Εθνικό Θέατρο να προστατευθεί από τυχόν βανδαλισμούς. Μακάρι.