ΛΟΝΔΙΝΟ «Εγώ πολιτικοποίησα τους Μπιτλς» αποκαλύπτει ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ σε πρόσφατη συνέντευξη. Ο 66χρονος μουσικός δήλωσε ότι εκείνος ήταν που έπεισε τον Τζον Λένον να στρατευθούν στον αγώνα εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ, κατά προτροπή μάλιστα του φιλοσόφου και ειρηνιστή Μπέρτραντ Ράσελ. Ο Μακ Κάρτνεϊ ομολόγησε ότι η πολιτική του συνείδηση διαμορφώθηκε με κάπως τυχαίο τρόπο. «Μόλις είχαμε αρχίσει να γινόμαστε γνωστοί όταν κάποιος μου είπε ότι ο Μπέρτραντ Ράσελ ζούσε κοντά μας,στο Τσέλσι,και μου πρότεινε να πάω να τον δω. Πήρα ένα ταξί και του χτύπησα την πόρτα. Ηταν εκπληκτικός. Μου μίλησε για τον πόλεμο στο Βιετνάμ και πόσο καταστροφικός ήταν.Οι περισσότεροι δεν γνωρίζαμε τι συνέβαινε, γιατί δεν το έγραφαν ακόμη οι εφημερίδες. Θυμάμαι που επέστρεψα στο στούντιο και μίλησα στον Τζον Λένον και στους άλλους για τη συνάντησή μου και για το πόσο κακός ήταν αυτός ο πόλεμος» είπε.

«Οι άνθρωποι με ρωτούν συχνά αν πιστεύω ότι η μουσική μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Πιστεύω ότι μπορεί σε πολλά επίπεδα και ένα από αυτά είναι ακριβώς ότι ο κόσμος ακούει τους διάσημους μουσικούς» είπε ο Μακ Κάρτνεϊ όταν ο δημοσιογράφος Τζόναθαν Πάουερ που του πήρε τη συνέντευξη τον αποκάλεσε «μεγάφωνο μιας γενιάς». «Ισως σε επίπεδο υπευθυνότητας να σπείραμε πράγματι κάποιους σπόρους για εκείνους που μας ακολούθησαν.Ανθρώπους σαν τον Μπομπ Γκέντολφ, τον Μπόνο, εκείνους που έχουν γίνει τώρα το μεγάφωνο» πρόσθεσε.

Αν ήταν όμως ο Μακ Κάρτνεϊ που μύησε το συγκρότημα στο κίνημα υπέρ της ειρήνης της εποχής, ο Τζον Λένον ήταν εκείνος που έκανε τα αντιπολεμικά τους συναισθήματα τραγούδια διαμαρτυρίας. Ο ίδιος ο Μακ Κάρτνεϊ έγραψε το πρώτο πολιτικοποιημένο τραγούδι μόνο όταν άρχισε τη σόλο καριέρα του, ενώ ουδέποτε συμμετείχε σε αντιπολεμική πορεία.

Οι επικριτές του τραγουδιστή αμφισβητούν τις δηλώσεις του και θεωρούν ότι προσπαθεί να αλλοιώσει την εικόνα του κοινού σχετικά με το τι συνέβαινε στο πλαίσιο του συγκροτήματος εκείνη την εποχή. Ο Αλαν Κλέισον , ο οποίος έχει γράψει ξεχωριστές βιογραφίες και για τους τέσσερις Μπιτλς, δηλώνει: «Πιστεύω ότι ο Πολ επιχειρεί να ξαναγράψει την ιστορία τώρα που ο Λένον δεν υπάρχει πια».