Υποτονική κίνηση στα εμπορικά καταστήματα του κέντρου

Η εμπορική κίνηση στο κέντρο της Αθήνας έχει καταρρεύσει. Οπως έλεγε χθες ο κ. Κ.Μίχαλος , πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), ο τζίρος στους πιο εμπορικούς δρόμους του κέντρου εφέτος είναι μικρότερος κατά 70%- 80%, σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει ακόμη και το 90% σε σχέση με πέρυσι. Η πιο αποφασιστική εμπορική περίοδος του έτους χάθηκε. Οι επιπτώσεις αναμένεται να γίνουν ορατές στο διάστημα των επομένων εβδομάδων, προς τούτο κρίσιμο θεωρείται το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2009.

Η εμπορική κίνηση στο κέντρο της Αθήνας έχει καταρρεύσει. Οπως έλεγε χθες ο κ. Κ.Μίχαλος , πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), ο τζίρος στους πιο εμπορικούς δρόμους του κέντρου εφέτος είναι μικρότερος κατά 70%- 80%, σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει ακόμη και το 90% σε σχέση με πέρυσι. Η πιο αποφασιστική εμπορική περίοδος του έτους χάθηκε. Οι επιπτώσεις αναμένεται να γίνουν ορατές στο διάστημα των επομένων εβδομάδων, προς τούτο κρίσιμο θεωρείται το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2009.

Πάντως από την πλευρά του το ΕΒΕΑ θα αρχίσει από σήμερα να δίνει τις απαραίτητες βεβαιώσεις με τις οποίες οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που επλήγησαν θα μπορούν να απευθύνονται στης Αγροτική Τράπεζα και να εισπράττουν την αποζημίωση των 10.000

ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό αφορά όλους τους εμπόρους που υπέστησαν ζημιές. Υπολογίζεται ότι από το ΕΒΕΑ θα εκδοθούν περίπου 450 τέτοιες βεβαιώσεις για ισάριθμες περιπτώσεις καταστροφών. Οπως είπε ο κ. Μίχαλος, περίπου το 50% των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές ήταν ασφαλισμένες και ορισμένες εξ αυτών φαίνεται ότι δεν είχαν όλο το εύρος των ασφαλιστικών καλύψεων για να αποζημιωθούν στο 100% της ζημιάς.

Εν τω μεταξύ, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί από αρκετές πλευρές (ΕΒΕΑ, δήμος Αθηναίων, ΕΣΑ κτλ.) για να στηριχθούν όσο είναι δυνατόν οι εμπορικές επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας έχει αρχίσει να προκαλεί αντιδράσεις από εμπόρους άλλων περιοχών για προνομιακή μεταχείριση. Ο κ. Μίχαλος χθες πάντως επέμεινε ότι πρέπει να λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα μία ακόμη Κυριακή εντός του Δεκεμβρίου, προκειμένου να αναπληρωθεί μέρος μόνο του χαμένου τζίρου αυτών των ημερών. Αλλά όπως είναι γνωστό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εμφανίζεται αναποφάσιστη, ροκανίζοντας τον χρόνο και θέτοντας ως προϋπόθεση τη σύμφωνη γνώμη όλων των φορέων.

Από την άλλη πλευρά, με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά αποφάσισε να «σπάσει» τη νομοθετική απαγόρευση για τις προσφορές. Οπως είναι γνωστό μετά τις 15 Δεκεμβρίου και ως την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων, στις 15 Ιανουαρίου, απαγορεύονται οι προφορές. Στην ανακοίνωσή του ο ΕΣΠ σημειώνει ότι «η αγορά του Πειραιά είναι διατεθειμένη να διατηρήσει τις χαμηλές τιμές των προσφορών και καθ΄ όλη τη διάρκεια των εορτών» και τούτο διότι «είναι προτιμότερο φθηνή τιμή στη βιτρίνα και κίνηση στο ταμείο, παρά υψηλή τιμή και στασιμότητα στο ράφι» όπως τονίζει.

Επίσης, υποτονική ήταν χθες η κίνηση και στη Βαρβάκειο Αγορά. Οι γαλοπούλες εγχώριας παραγωγής κυμαίνονταν από 7,5 ως και 9 ευρώ το κιλό, τα αμνοερίφια γάλακτος από 8,5 ως και 10 ευρώ το κιλό, τα χοιρίδια προς 9 ευρώ, η γαλοπούλα Ιταλίας προς 5 ευρώ και τα μεγάλου βάρους αμνοερίφια από 5 ως και 6 ευρώ το κιλό.

Εurobank: μέτρα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Π. Καρέλλα και τα μέλη του προεδρείου είχαν χθες μέλη της διοίκησης της Εurobank ΕFG, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ν. Νανόπουλο. Εγινε εκτεταμένη ανάλυση των συνθηκών που επικρατούν σήμερα στην αγορά ως αποτέλεσμα των πρόσφατων επεισοδίων στην Αθήνα και των άμεσων επιπτώσεων που είχαν στον εμπορικό κόσμο αυτή την κρίσιμη περίοδο των Χριστουγέννων. Από πλευράς της η Εurobank ενημέρωσε διεξοδικά το προεδρείο τόσο για τα μέτρα στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων όσο και για τα έκτακτα μέτρα που ήδη έλαβε για τη διευκόλυνση και ανακούφιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων-πελατών της που υπέστησαν ζημιές. Η Εurobank, προκειμένου να διευκολύνει τους πελάτες της, διαθέτει νέα χρηματοδότηση με δυνατότητα έναρξης αποπληρωμής του δανείου ύστερα από 6 ή 12 μήνες, μειώνει ως 1% το επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων, παρέχει δυνατότητα αναστολής δόσεων ως 12 μήνες στην εξυπηρέτηση των υφιστάμενων δανείων, ενώ ενεργοποιεί τις υπηρεσίες της Εurolife Ασφαλιστικής για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων.

Αυξήθηκε η απασχόληση στο λιανικό εμπόριο

Αύξηση 1,9% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Απασχολούμενων Ατόμων στο Λιανικό Εμπόριο το γ΄ τρίμηνο του 2008 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του γ΄ τριμήνου του 2007 έναντι αύξησης 1,0% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2007 προς το 2006, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ). Η αύξηση κατά 1,9% του Γενικού Δείκτη Απασχολούμενων Ατόμων του γ΄ τριμήνου του 2008 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του γ΄ τριμήνου του 2007 προήλθε από τις παρακάτω αντίστοιχες μεταβολές των επί μέρους δεικτών ως εξής:

Ο δείκτης της ομάδας καταστημάτων ειδών διατροφής παρουσίασε αύξηση κατά 2,6%. Ο δείκτης της ομάδας καταστημάτων ειδών εκτός διατροφής παρουσίασε αύξηση κατά 1,1%.

Εξάλλου, ο Γενικός Δείκτης Απασχολούμενων Ατόμων του γ΄ τριμήνου του 2008, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του προηγουμένου τριμήνου (β΄ τριμήνου του 2008) αυξήθηκε κατά 0,6% και προήλθε από τις παρακάτω αντίστοιχες μεταβολές των επί μέρους δεικτών ως εξής:

Ο δείκτης της ομάδας καταστημάτων ειδών διατροφής παρουσίασε αύξηση 0,2%.

Ο δείκτης της ομάδας καταστημάτων ειδών εκτός διατροφής παρουσίασε αύξηση 1,0%. Στην κατάρτιση του δείκτη περιλαμβάνεται ο συνολικός αριθμός των ατόμων που εργάζονται στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, ανεξάρτητα από την ιδιότητα και την ειδικότητά τους και ανεξάρτητα αν εργάζονται προσωρινά ή και εποχικά, με πλήρη ή μερική απασχόληση, με αμοιβή ή χωρίς αμοιβή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk