Η Ιταλία απειλείνα ασκήσειβέτο στο πακέτο της ΕΕ για το κλίμα αν δεν δοθούν «εκπτώσεις» στη βαριά βιομηχανία της, ενώ και η Γερμανία και η Πολωνία προτείνουν από κοινού χαλάρωση των αρχικών μέτρων στη διήμερο Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

«Εάν διαπιστώσουμε ότι τα συμφέροντα της Ιταλίας πλήττονται υπερβολικά, θα ασκήσω το δικαίωμά μας για βέτο» προειδοποίησε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε δηλώσεις που παρακολούθησε το Reuters. Υποστήριξε μάλιστα ότι είναι «ανάρμοστο» να λαμβάνονται αποφάσεις κατά της κλιματικής αλλαγής εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Το πρωί της Πέμπτης, πηγές του Reuters υποστήριξαν ότι η Πολωνία και η Γερμανία κατέληξαν μεταξύ τους σε συμφωνία για το κόστος των μέτρων. Η Πολωνία θα δεχθεί το πακέτο εφόσον τα ρυπογόνα εργοστάσιά της για την παραγωγή ενέργειας εξαιρεθούν για ένα διάστημα από την απαίτηση να αγοράζουν τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων.

Προσχέδιο της συμφωνίας αναφέρει ότι το 2013 η πολωνική βιομηχανία ενέργειας θα πληρώσει μόνο για το 30% των δικαιωμάτων εκπομπής με την προοπτική να αναλάβει το πλήρες κόστος από το 2020. Από ανάλογες «εκπτώσεις» θα ωφεληθούν και άλλες πρώην κομμουνιστικές χώρες-μέλη, καθώς και η Μάλτα και η Κύπρος, των οποίων τα δίκτυα ηλεκτροδότησης δεν είναι πλήρως συνδεδεμένα με τα δίκτυα της ΕΕ.

Η άτυπη συμφωνία Βαρσοβίας-Βερολίνου, σύμφωνα πάντα με το Reuters, προστατεύει επίσης τις βιομηχανίες χάλυβα, τσιμέντου, χημικών και χαρτιού της Γερμανίας από το επιπλέον κόστος της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής.

Το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής -τα οποία σήμερα μοιράζονται δωρεάν- ήταν εξάλλου και το βασικό σημείο διαφωνίας. Το αρχικό σχέδιο για το κλίμα, που συμφωνήθηκε στην ΕΕ τονΜάρτιο του 2007, προβλέπει ότι από το 2013 η βαριά βιομηχανία θα πρέπει να αγοράζει, αντί να παίρνει δωρεάν όπως σήμερα, τις άδειες εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Η Πολωνία και οκτώ ακόμα χώρες της Ανατολικής Ευρώπης υποστήριζαν ότι το μέτρο θα έπληττε ανεπανόρθωτα τις οικονομίες τους, οι οποίες σήμερα εξαρτώνται σχεδόν απόλυτα από τον«βρόμικο» λιθάνθρακα.

Εκτός από τις «εκπτώσεις», η ομάδα της Πολωνίας απαιτεί επιπλέον χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στη φτωχότερη Ανατολική Ευρώπη. Η Βρετανία είναι η χώρα που αντιδρά περισσότερο στη σύσταση ενός ειδικού ταμείου αρωγής.

Η επίτευξη συμφωνία στο πλαίσιο της Συνόδου θεωρείται κεφαλαιώδους σημασίας όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που διεξάγεται στο Πόζναν της Πολωνίας. Αν οι εσωτερικές διαφωνίες δεν επιλυθούν, η ΕΕ θα χάσει την ηγετική της θέση στη διεθνή μάχη.

Η Διάσκεψη του Πόζναν στρώνει το δρόμο για τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης στα τέλη του 2009, κατά την οποία θα υπογραφεί η διεθνής συμφωνίας που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο το 2012.