ΔΟΥΒΛΙΝΟ Oλοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει το διατροφικό σκάνδαλο της Ιρλανδίας μετά τον εντοπισμό διοξίνης και σε κρέας βοοειδών, εκτός από το χοιρινό. Η ανακοίνωση για τον εντοπισμό της τοξικής ουσίας έγινε χθες από τις ιρλανδικές αρχές, οι οποίες όμως αρνούνται να προβούν στην ανάκληση κρέατος βοοειδών, καθώς το θεωρούν κατάλληλο προς κατανάλωση.

«Η Ιρλανδία δεν θα ανακαλέσει καμία παρτίδα κρέατος βοοειδών,καθώς,σε αντίθεση με τα χοιρινά προϊόντα, η ποσότητα διοξίνης που έχει εντοπιστεί, είναι μέχρι στιγμής πολύ μικρή, με αποτέλεσμα να μην αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία» δήλωσε η υπουργός Γεωργίας Μπρένταν Σμιθ.

Σύμφωνα με την υπουργό, ως χθες είχαν βγει θετικά τα αποτελέσματα τριών από τους συνολικά 11 ελέγχους που είχαν γίνει σε εκτροφεία βοοειδών. Εκκρεμούσαν τα αποτελέσματα από ελέγχους που είχαν πραγματοποιηθεί σε 34 άλλα εκτροφεία κρέατος βοοειδών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα εκτροφεία όπου εντοπίστηκε η διοξίνη είχαν χρησιμοποιηθεί οι ίδιες αναμειγμένες με μηχανέλαια ζωοτροφές οι οποίες είχαν καταναλωθεί από τους μολυσμένους με διοξίνη χοίρους.

Η κυρία Σμιθ χαρακτήρισε τα συγκεκριμένα εκτροφεία «μη συμμορφούμενα με τις τεχνικές προδιαγραφές που έχουν τεθεί,σε επίπεδο ωστόσο που να μην αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία» », όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Δεσμεύθηκε επίσης ότι δεν θα σφαγιαστεί κανένα βοοειδές από τα συγκεκριμένα εκτροφεία προτού διεξαχθούν μεμονωμένοι έλεγχοι για επίπεδα διοξίνης. Ως τότε κανένα από αυτά τα βοοειδή δεν αναμένεται να εισέλθει στη διατροφική αλυσίδα.

Οπως ανακοίνωσε ο Αλαν Ο΄ Ρέιλι, υποδιευθυντής της Αρχής Ελέγχου Τροφίμων της Ιρλανδίας, τα επίπεδα διοξίνης που ανιχνεύθηκαν στα βοοειδή των τριών εκτροφείων ήταν δύο-τρεις φορές πάνω από το νόμιμο επιτρεπτό όριο. Αντίθετα, όπως υπενθύμισε, τα επίπεδα διοξίνης που είχαν εντοπιστεί στο χοιρινό κρέας ήταν 80-200 φορές πιο πάνω από τα επιτρεπτά όρια, διαφορά την οποία χαρακτήρισε «τεράστια» .

Τα νέα ευρήματα ωστόσο αναμένεται να πλήξουν τη βιομηχανία κρέατος βοοειδών της Ιρλανδίας, του κυριότερου αγροτικού εξαγωγικού τομέα, ο οποίος έχει ετήσια κέρδη 1,5 δισ. ευρώ και είναι τρεις φορές μεγαλύτερος σε αξία από τη βιομηχανία χοιρινού κρέατος.

Οι μεγαλύτεροι επεξεργαστές χοιρινού κρέατος από την πλευρά τους αρνούνται να θανατώσουν τους περίπου 100.000 χοίρους εννέα εκτροφείων στα οποία εντοπίστηκαν μη επιτρεπτά υψηλά επίπεδα διοξίνης.