Επιστροφή σε πρακτικές άλλων εποχών, αλήστου μνήμης, με την υιοθέτηση σκληρής γραμμής από την Ελληνική Αστυνομία για να επιβληθεί «ο νόμος και η τάξη» επιθυμεί μεγάλος αριθμός βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ εμφανίζονται οργισμένοι με την εικόνα χάους που επικρατεί σε όλη την επικράτεια και κυρίως με την ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού. «Το κράτος καταλύθηκε» λένε αρκετοί και επικρίνουν την ήπια στάση που ακολουθεί η κυβέρνηση ζητώντας τη λήψη σκληρών μέτρων και την ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής.

Η απογοήτευση είναι έκδηλη στο «γαλάζιο» στρατόπεδο για την «ανικανότητα» , όπως λένε αρκετοί βουλευτές, με την οποία αντιμετωπίζεται η κατάσταση. «Δεν μπορούμε να πείσουμε ούτε τους ψηφοφόρους μας ότι είμαστε ικανοί να κυβερνήσουμε» αναφέρουν με εμφανή τα σημάδια της ηττοπάθειας. Με όποιον υπουργό από όσους δεν συμμετέχουν στην Κυβερνητική Επιτροπή ή βουλευτή της ΝΔ μιλούσε κανείς διαπίστωνε την οργή. Παράλληλα κυρίαρχη είναι η αίσθηση ότι η κυβέρνηση δέχθηκε ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα και τα επεισόδια επιβαρύνουν το ήδη άσχημο κλίμα. Η θέση της κυβέρνησης που διατυπώνεται δημόσια δεν τους ικανοποιεί και όλοι σχεδόν μιλάνε για πολιτικές ευθύνες, που αρνούνται από το Μέγαρο Μαξίμου να τις αναγνωρίσουν. Επίσης αρκετοί αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει την ικανότητα να αξιολογήσει και να αναλύσει τα κοινωνικοπολιτικά δεδομένα που οδήγησαν στα δεδομένα. Ολοι αναρωτιούνται αν υπάρχει «σχέδιο δράσης» και ποιο είναι αυτό. Αμφιβάλλουν ευθέως για την ικανότητα διαχείρισης μιλώντας για αναποτελεσματικότητα και ατολμία. Θεωρούν «αστεία» τα κυβερνητικά επιχειρήματα ότι «το κράτος είναι εδώ» με την επισήμανση- όσο ακραία και αν ακούγεται από στελέχη της ΝΔ- για «ακυβερνησία». Οι διαδηλώσεις, τα επεισόδια και η εικόνα χάους ενίσχυσαν τα επιχειρήματα βουλευτών και υπουργών για μια πιο συντηρητική στροφή της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης και εντάθηκε η κριτική για «έλλειψη πολιτικής οξυδέρκειας» και «ανυπαρξία πολιτικής» . Ο βουλευτής Β΄ Αθηνών της ΝΔ κ. Κυρ.Μητσοτάκης, αρκετά σκληρός, υποστήριξε ότι το κράτος δεν κατάφερε να εγγυηθεί την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας των πολιτών. Μάλιστα τόνισε στον ραδιοσταθμό της ΝΕΤ ότι καταλύθηκε κάθε έννοια έννομης τάξης, μίλησε για πολιτικές ευθύνες, ζήτησε την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου με διακομματική συναίνεση και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικά ανεύθυνη στάση. «Η καταστροφή έτρεχε πιο γρήγορα από τον κρατικό μηχανισμό» τόνισε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Π.Ψωμιάδης, ενώ έντονα επικριτικός ήταν και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν.Κακλαμάνης για τα φαινόμενα ακρότητας στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Εκτακτα μέτρα ζητεί ο Γ. Καρατζαφέρης
Σύνεση και αυτοσυγκράτηση ζήτησε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό. Ο ίδιος όμως, μολονότι δήλωσε ότι δεν θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά καθώς «αυτά που συμβαίνουν θα φθάσουν να επιτάσσουν την εφαρμογή του άρθρου 11 του Συντάγματος» , εν συνεχεία συμπλήρωσε, κάνοντας και αυτός όπως και η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι «υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις οι οποίες δείχνουν σοβαρότητα. Υπάρχουν και δυνάμεις οι οποίες χαϊδεύουν αφτιά». Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, σύμφωνα με συνεργάτες του, αποκόμισε την εντύπωση ότι ο Πρωθυπουργός έχει λάβει τις αποφάσεις του και ότι η αμυντική στάση δεν θα συνεχιστεί.