ΜΟΣΧΑ Σύσσωμη η Ρωσία και η Ορθοδοξία αποχαιρετούν σήμερα τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Αλέξιο Β΄. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ναό του Σωτήρος στη ρωσική πρωτεύουσα με τη συμμετοχή όλων των Ορθοδόξων Προκαθημένων, με πρώτο τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, και παρουσία του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ και του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν. Χιλιάδες Ρώσοι έσπευσαν στον Ναό όπου η σορός του Πατριάρχη εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Επί ώρες οι Μοσχοβίτες περίμεναν κάτω από καταρρακτώδη βροχή για να απευθύνουν το ύστατο χαίρε στον επί 18 χρόνια Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ρωσίας.

Το «γενικό πρόσταγμα» της Εκκλησίας της Ρωσίας έχει πλέον ο τοποτηρητής του Πατριαρχικού Θρόνου, Μητροπολίτης Σμολένσκ κ. Κύριλλος, ο οποίος εξελέγη έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, στην οποία προήδρευε ο πρώτος τη τάξει Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Βλαδίμηρος.

Από αύριο το πρωί, οι δελφίνοι του Πατριαρχικού Θρόνου θα αρχίσουν και τυπικά να δίνουν τη μάχη για τη διαδοχή του μακαριστού Αλεξίου. Πρόκειται, όπως λέγεται, για εξαιρετικά επίπονη διαδικασία, η οποία σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ρωσίας μπορεί να διαρκέσει ως και έξι μήνες. Ωστόσο εκκλησιαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση των Εορτών των Χριστουγέννων και των Θεοφανίων, ο τοποτηρητής του Πατριαρχικού Θρόνου, Μητροπολίτης Σμολένσκ θα συγκαλέσει την Ιερά Σύνοδο προκειμένου να οριστεί η κληρικολαϊκή συνέλευση που θα εκλέξει τον νέο Πατριάρχη και η οποία θα απαρτίζεται από τους μητροπολίτες, τους αρχιεπισκόπους, τους επισκόπους, εκπροσώπους των μοναστηριών και λαϊκά στελέχη της Εκκλησίας της Ρωσίας. Μέχρι στιγμής στη μάχη της διαδοχής δείχνουν να προηγούνται ο «υπουργός Εξωτερικών» του Πατριαρχείου, δηλαδή ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων και τοποτηρητής του Πατριαρχικού Θρόνου, Μητροπολίτης Σμολένσκ κ. Κύριλλος και ο Μητροπολίτης Καλούγκα και Μποροβόσκ κ. Κλήμης, επί πολλά χρόνια στενός συνεργάτης του Πατριάρχη Αλεξίου και πρωτοσύγκελλος του Πατριαρχείου.