«Πράσινη οικονομία» και «πράσινη ανάπτυξη» είναι οι νέες πολιτικές φράσεις της μόδας. Ολα όσα έλεγε- και λέει- ο Αλ Γκορ για τις επενδύσεις στην ενεργειακή τεχνολογία και την υπέρβαση της οικονομίας που βασίζεται στην καύση των υδρογονανθράκων είναι σήμερα η επίσημη ατζέντα του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο λόρδοςΝίκολας Στερν που συνέταξε την«Εκθεση Στερν»για την κλιματική αλλαγή το 2006 για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα την Αθήνα για να μιλήσει στο Μegaron Ρlus και συναντήθηκε με την κυρίαΝτόρα Μπακογιάννηκαι τον κ.

Γ. Σουφλιά.

Επανέλαβε τη θέση του ότι οι κεϊνσιανού τύπου επενδύσεις στην«πράσινη οικονομία» και το «πρασίνισμα» του δυτικού οικονομικού μοντέλου δίνουν τη λύση τόσο για την οικονομική όσο και για την περιβαλλοντική κρίση.

Ο«πράσινος πολιτικός λόγος»υιοθετείται από όλους. Ο υπουργός Περιβάλλοντος καλεί αύριο- Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλιματικής Αλλαγής- στα εγκαίνια της έκθεσης «Περιβάλλον- Δράση 08» στη Βίλα Καζούλη με μια πρόσκληση που γράφει ότι είναι τυπωμένη «με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον». Ο επίτροπος Περιβάλλοντος κ.

Στ. Δήμαςδιαβάζει εγκώμια για το έργο του στον «Εconomist» και ψηφίζεται«Επίτροπος της Χρονιάς»από τους αναγνώστες του «Εuropean Review».

Στη διακήρυξη της πρόσφατης συνόδου του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στη Μαδρίτη υπάρχει η δέσμευση για τη δημιουργία 10 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη ως το 2020 χάρη στην πράσινη ανάπτυξη.

Η «πράσινη ανάπτυξη» προβλέπεται να δεσπόζει στο πρόγραμμα του ΠαΣοΚ για τις ευρωεκλογές. Συνεργάτες του κ.

Γ. Παπανδρέου διαβεβαιώνουν ότι μέσα στις προτεραιότητες της Χ. Τρικούπη είναι η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου προγραμματικού πλαισίου για τη σταδιακή μετατροπή της ελληνικής οικονομίας σε«μια οικονομία με χαμηλή εκπομπή ρύπων». Το «πράσινο» προγραμματικό πλαίσιο θα είναι έτοιμο μέσα στους επόμενους τρεις-τέσσερις μήνες, παρ΄ ότι δεν λείπουν οι φωνές εκείνων που πιστεύουν ότι έχει ήδη καθυστερήσει υπερβολικά.

Στη διαμόρφωσή του, για την οποία την ευθύνη έχει αναλάβει η κυρίαΜαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Τομέας Οικονομίας υπό την κυρίαΝτίνα Λάζαρηκαι ο Τομέας Ανάπτυξης υπό τον κ.

Φίλιππο Σαχινίδη,πρόκειται να συμβάλουν και «σκιώδεις υπουργοί», όπως μεταξύ άλλων η κυρίαΛούκα Κατσέλη, η κυρίαΑννα Διαμαντοπούλουκαι ο κ.

Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Ολοι ασφαλώς συμμερίζονται και τον αντίλογο, ότι δηλαδή ένα τέτοιο«πρόγραμμα παρέμβασης» απαιτεί σημαντικούς πόρους και κατά συνέπεια δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί χωρίς επιδοτήσεις, οι οποίες είναι δύσκολο να αποφασιστούν από ένα ήδη υπερχρεωμένο κράτος.