ΚΑΡΑΚΑΣ O πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες προσανατολίζεται στη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος στα τέλη Φεβρουαρίου του 2009, προκειμένου να εγκριθεί η προτεινόμενη από τον ίδιο συνταγματική τροποποίηση που θα του επιτρέψει να διατηρήσει το αξίωμά του πέραν του 2013, οπότε λήγει η παρούσα θητεία του, και να παραμείνει πρόεδρος ως το 2021, αν βεβαίως εξακολουθεί να τον εκλέγει ο λαός.

«Τον Φεβρουάριο,στα τέλη Φεβρουαρίου,νομίζω ότι θα είμαστε έτοιμοι για το δημοψήφισμα…» είπε σε τηλεοπτική του ομιλία. Ο σοσιαλιστής ηγέτης είχε χάσει σε παρόμοιο δημοψήφισμα πέρυσι. Για να διεξαχθεί νέο απαιτείται προηγουμένως είτε η συγκέντρωση 2,5 εκατομμυρίων υπογραφών πολιτών που να ζητούν κάτι τέτοιο είτε μέσω πρότασης που θα την υποστηρίζει το 30% των μελών του Κογκρέσου, το οποίο τώρα ελέγχεται από συμμάχους του προέδρου Τσάβες. Ο ίδιος πάντως δεν διευκρίνισε ποιον από τους δύο μηχανισμούς θα χρησιμοποιήσει.

Η Εκλογική Αρχή θα πρέπει πάντως να προκηρύξει το δημοψήφισμα 30 ημέρες μετά την υποβολή της πρότασης.

Oπρόεδρος Τσάβες έλαβε την απόφαση αφού προηγήθηκαν οι δημοτικές και κυβερνητικές εκλογές του Νοεμβρίου στις οποίες η αντιπολίτευση κέρδισε σημαντικές πολιτείες της χώρας αλλά και τον Δήμο του Καράκας, αν και συνολικώς οι σύμμαχοι του προέδρου επικράτησαν σε περισσότερες τοπικές αρχές. Ολοκληρώθηκαν εν τω μεταξύ τα ναυτικά γυμνάσια, στα οποία έλαβαν μέρος πολεμικά πλοία της Ρωσίας και της Βενεζουέλας στα νερά της Καραϊβικής. Ηταν μάλιστα η πρώτη φορά που η Μόσχα απέστειλε πλοία του στόλου της εκεί, στην «πίσω αυλή» των ΗΠΑ, μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.

Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες ενός μαχητικού αεροσκάφους Σουχόι, που ανήκει στη Βενεζουέλα, την ώρα που εφορμούσε σε ρωσικά πολεμικά πλοία κατά τη διάρκεια μιας από τις ασκήσεις.

Μετά τη λήξη των γυμνασίων εκτοξεύθηκαν φωτοβολίδες για την επιτυχή έκβασή τους. Επίσης πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις αντιαεροπορικής άμυνας και κοινές ενέργειες εντοπισμού, καταδίωξης και καθήλωσης ενός παράνομου σκάφους.