Το διοικητικό συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) αποφάσισε χθες να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις του ώσπου να εξοφληθούν οι οφειλές του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Ως εκ τούτου, οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου εξακολουθούν να πληρώνουν οι ίδιοι τα φάρμακά τους και με την απόδειξη του φαρμακείου διεκδικούν τα χρήματά τους από το Ταμείο.

Σύμφωνα με τον γραμματέα του συλλόγου κ. Ηλ. Γιαννόγλου «η κυβέρνηση είναι τελείως αναξιόπιστη.Ο υπουργός Υγείας είχε δεσμευτεί ότι ως σήμερα (σ.σ.: χθες) θα είχαν πληρωθεί τα οφειλόμενα τριών μηνών. Δυστυχώς, δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ. Το δε κονδύλι που προβλέπεται για το 2009 είναι ανάλογο του φετινού.Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει πρόθεση επίλυσης του προβλήματος» .

Παρά ταύτα, αρκετοί φαρμακοποιοί διαφωνούν με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΦΣΑ, καθώς πιστεύουν ότι κατ΄ αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα δεν λύνεται στη ρίζα του. «Η απόφαση δεν ελήφθη ομόφωνα.Θεωρούμε ότι το θέμα έχει εγκλωβιστεί σε μια συγκεκριμένη μορφή κινητοποίησης,χωρίς να αναδεικνύονται οι αιτίες που γεννούν το πρόβλημα, οι οποίες είναι η υποχρηματοδότηση και η εμπορευματοποίηση της Υγείας» τονίζει η κυρία Ελένη Αρμενάκα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου.

Ανάλογη είναι και η άποψη του κ. Γ.Καβαλάρη, μέλους του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. «Είμαστε αντίθετοι με αυτή τη μορφή κινητοποίησης διότι θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα με τους φυσικούς μας συμμάχους, τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους,χωρίς να στοχεύουμε παράλληλα στην επίλυση του αιτίου του προβλήματος».

Ανάλογη τακτική αναμένεται να ακολουθήσουν στα μέσα του Δεκεμβρίου και οι ιδιοκτήτες των κλινικών της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας. Σε επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών Βορείου Ελλάδας τονίζουν τη μεγάλη καθυστέρηση πληρωμής των νοσηλίων του ΟΠΑΔ. Οπως αναφέρουν, λογαριασμοί περίθαλψης ασθενών παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιανουάριο του 2008 και μάλιστα σε τιμές καθηλωμένες από το 1992. Οι ιδιοκτήτες των κλινικών καλούν τον υπουργό Υγείας να δώσει εντολή για άμεση εκταμίευση του απαραίτητου ποσού, αλλιώς θα αναστείλουν από τις 15 του μήνα την επί πιστώσει περίθαλψη των ασφαλισμένων του Δημοσίου.