Να κλείσουν την υπόθεση του Βατοπαιδίου το αργότερο ως το τέλος της εβδομάδας ζήτησε χθες από τους επιτελείς του ο Πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την απόφασή του να αρνηθεί τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, την οποία κατά πάσα πιθανότητα θα προτείνει στη συνέχεια το ΠαΣοΚ. Ο Πρωθυπουργός θέλει να εμφανιστεί αύριο στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την οικονομία απαλλαγμένος από το σκάνδαλο που τον ταλαιπωρεί επί τρεις μήνες έτσι ώστε να μπορέσει να μετατοπίσει την πολιτική αντιπαράθεση στην οικονομία και στην αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης που θεωρεί προνομιακό του πεδίο. Ταυτοχρόνως, δηλώνει αποφασισμένος να αναλάβει στο εξής το πολιτικό κόστος για το κλείσιμο αυτής της υπόθεσης, έστω κι αν με την τακτική αυτή θα μείνουν τελικώς ατιμώρητοι οι ένοχοι για το έγκλημα που συντελέσθηκε με την ανταλλαγή δημοσίων εκτάσεων προς όφελος της Μονής Βατοπαιδίου.
Για να μη ρισκάρουν παράταση των εργασιών της Επιτροπής οι βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή αρνήθηκαν χθες να παρατείνουν έστω κατά μία ημέρα το χρονοδιάγραμμα εξέτασης των εγκαλούμενων πολιτικών προσώπων, «στριμώχνοντας» στην ίδια συνεδρίαση που διαρκούσε ως αργά τη νύχτα την ακρόαση των κκ. Ευ.Μπασιάκου, Π.Δούκα ενώ σήμερα θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία με την κατάθεση του κ. Θ.Ρουσόπουλου. Από τη στάση τους έγινε σαφές ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κλείσει την υπόθεση χωρίς καμία άλλη χρονοτριβή για να μπορέσει στη συνέχεια να προχωρήσει ο κ. Κ.Καραμανλής στην επικοινωνιακή αντεπίθεση που προετοιμάζει.
Το σχέδιο το οποίο έχει εκπονήσει το Μέγαρο Μαξίμου προβλέπει εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη Βουλή αύριο με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για την υπόθεση και ανακοίνωση μέτρων στήριξης των οικονομικά αδυνάμων μετά τη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες την επόμενη Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου και αφού θα έχει προηγηθεί και η κατάθεση των πορισμάτων στη Βουλή από τους βουλευτές που συμμετείχαν στην Εξεταστική Επιτροπή.
Ο κ. Καραμανλής έχει πλέον καταλήξει οριστικά στο συμπέρασμα πως όσο η υπόθεση του Βατοπαιδίου τροφοδοτεί την επικαιρότητα είναι μάταιο να επιχειρήσει οποιαδήποτε προσπάθεια για να αλλάξει το πολιτικό κλίμα με άλλες πρωτοβουλίες ή ανακοινώσεις στήριξης των οικονομικά αδυνάμων.
Συγχρόνως όμως δεν θέλει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος και να παγιωθεί η κυριαρχία του ΠαΣοΚ στις δημοσκοπήσεις. Ζητεί λοιπόν από τους επιτελείς του να κλείσουν το ταχύτερο δυνατόν την κοινοβουλευτική διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ ο ίδιος δεν συζητεί την πιθανότητα να την ξανανοίξει απορρίπτοντας από τώρα κάθε συζήτηση για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής τον Ιανουάριο υιοθετώντας την πρόταση που αναμένεται να καταθέσει το ΠαΣοΚ.
Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει και πάλι η ΝΔ από τη Βουλή όταν θα συζητείται η πρόταση του ΠαΣοΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, παρ΄ ότι γνωρίζει ότι θα κατηγορηθεί πως τρέπεται σε φυγή για να μη ρισκάρει «διαρροές» βουλευτών του, αλλά και ότι με την άρνησή του αυτή παραγράφει οριστικά τις ευθύνες των υπουργών του. Αν και δέχεται προτάσεις λοιπόν να αποδεχτεί τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και να αναγκάσει τον κ. Γ.Παπανδρέου στη συνέχεια να αναδιπλωθεί, ο κ. Καραμανλής θα αναλάβει το κόστος της αποχώρησης για δεύτερη φορά από τη Βουλή προκειμένου να κλείσει την υπόθεση και να αλλάξει την πολιτική ατζέντα.
Για να το επιτύχει μάλιστα αυτό θα ομολογήσει πιθανότατα αύριο ή το αργότερο την επόμενη εβδομάδα αυτό που επί μήνες αρνείτο πεισματικά η κυβέρνηση: την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών τις οποίες θα αναλάβει ο ίδιος ώστε να κλείσει ομαλότερα η υπόθεση με μια γενναία δόση αυτοκριτικής, την οποία ως τώρα απέφευγε επιμελώς.
ΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ
Αναγνωρίζουν τώρα τις πολιτικές ευθύνες
Η άποψη την οποία εξέφρασε πρώτος ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκης για την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών, παρά το γεγονός ότι αρχικώς επικρίθηκε και από το Μέγαρο Μαξίμου, σταδιακά μετατρέπεται σε άποψη της πλειοψηφίας στο εσωτερικό της ΝΔ και ιδιαίτερα στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην οποία οι βουλευτές επιμένουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να αρνείται τα πάντα. Αλλά και κορυφαίοι υπουργοί επισημαίνουν στον κ. Καραμανλή, ότι δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών σε μια υπόθεση που κυριαρχεί στην επικαιρότητα επί τρεις μήνες και η ίδια η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ακυρώσει τις πράξεις που έγιναν, προσθέτοντας πως μόνο με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης μπορεί να κλείσει ομαλά η υπόθεση.
Φαίνεται λοιπόν ότι ο κ. Κ. Καραμανλής έχει αποφασίσει να πραγματοποιήσει θεαματική πολιτική στροφή στο ζήτημα των πολιτικών ευθυνών και να τις αναλάβει ο ίδιος προσωπικά, για να μπορέσει να δικαιολογήσει στη συνέχεια ευκολότερα την άρνησή του για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής που θα επιφέρει την αναγκαστική παραγραφή των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών οι οποίες μπορεί να προκύψουν στο μέλλον για μέλη της κυβέρνησης. Την κίνηση αυτή του Πρωθυπουργού εξάλλου προήγγειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος, υπενθυμίζοντας ότι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης συγκροτήθηκε η Εξεταστική Επιτροπή· και αποφεύγοντας να επαναλάβει παλαιότερη δήλωσή του, ότι ο ίδιος δεν έχει εντοπίσει πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση.