ΜΟΣΧΑ Σπάνια γλυπτά της λίθινης εποχής έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο Ζάραϊσκ της Ρωσίας, 150 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας. Η ανασκαφή αποκάλυψε δύο ειδώλια που αναπαριστούν μια γυναικεία μορφή και χαρακτικά επάνω σε χαυλιόδοντες-μαμούθ, που κατά πάσα πιθανότητα χρησίμευαν σε λατρευτικές τελετές.
Βρέθηκαν επίσης ένα μικρό κόκαλο που φέρει σταυροειδείς χαράξεις, αλλά και ένα αντικείμενο που όμοιό του δεν έχει καταγραφεί ποτέ ως τώρα. Πρόκειται για ένα γλυπτό από ελεφαντόδοντο σε σχήμα κώνου του οποίου λείπει η μύτη. Ο κώνος είναι περίτεχνα σκαλισμένος, ενώ υπάρχει μια τρύπα που περνάει από το κέντρο του. Η χρησιμότητά του αποτελεί μυστήριο.
Τα αντικείμενα που συγκεντρώνουν περισσότερο την προσοχή των επιστημόνων είναι τα δύο γυναικεία αγαλματίδια. Παρόμοια ειδώλια έχουν βρεθεί σε πολλές περιοχές, από τα βουνά της Ισπανίας ως τη Σιβηρία, και μοιάζουν με τη «δική μας» θεά της γονιμότητας. Σύμφωνα με τους Χίζρι Αμιρχάνοβ και Σεργκέι Λεβ της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, οι οποίοι έκαναν την ανακάλυψη, πρόκειται για εκπληκτικά ευρήματα.
Βρέθηκαν προσεκτικά θαμμένα μέσα σε λάκκους αποθήκευσης, ενώ κείτονταν επάνω σε ένα στρώμα λεπτής άμμου προς τον Νότο και κόκκινης ώχρας προς τον Βορρά. Το καθένα ήταν καλυμμένο από ωμοπλάτη-μαμούθ. Το ένα θεωρείται πως είναι τελειωμένο και έχει μήκος σχεδόν 17 εκατοστά. Το άλλο είναι προφανώς ατελές και έχει περίπου το μισό μήκος από το πρώτο.
Η κατασκευή των τεχνουργημάτων τοποθετείται στην Ανω Παλαιολιθική περίοδο, η οποία ξεκίνησε πριν από περίπου 40.000 χρόνια και τα καθιστά εξαιρετικά σπάνια.
«Τα ευρήματα αυτά,με την αναπαράσταση ανθρώπινων και ζωικών στοιχείων και την ευρεία γκάμα υλικών που χρησιμοποιούνται,μας προσφέρουν μια μοναδική ματιά στη ζωή του παλαιολιθικού ανθρώπου» λέει ο Τζέφρι Μπράντιγκχαμ ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.