Η διατύπωση μιας συγκεκριμένης και αναλυτικής πρότασης για την αντιμετώπιση της ανεργίας στην Ελλάδα απασχολεί ήδη το επιτελείο των συνεργατών του κ. Γ.Παπανδρέου. Στόχος στο αμέσως προσεχές διάστημα είναι η ρεαλιστική προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα της πρότασης των Ευρωσοσιαλιστών για τη δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη ως το 2020.

Ο κ. Παπανδρέου ενδέχεται να καταθέσει τις προτάσεις του για την ανεργία κατά τη διάρκεια της επικείμενης συζήτησης για τον προϋπολογισμό, η οποία θα ξεκινήσει στη Βουλή αμέσως μετά το πέρας των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση όμως, και εν όψει ευρωεκλογών, θα δώσει προτεραιότητα στο θέμα της ανεργίας και στην αδυναμία της κυβέρνησης να το αντιμετωπίσει. Ηδη έχει κατατεθεί πρόταση νόμου για την ασφαλιστική επιδότηση των νέων θέσεων εργασίας, ενώ αυτό που εκκρεμεί είναι η ολοκλήρωση της πρότασης για την ανάπτυξη των νέων τεχνολογικών τομέων και της πράσινης οικονομίας, μέσω της οποίας οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές λένε ότι θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις τους. Σε αυτό το πλαίσιο θα εντάξει ο κ. Παπανδρέου και την επικείμενη εξόρμησή του στις αγροτικές περιοχές, όπου ήδη έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις.

Μία ημέρα έπειτα από τη διατύπωση της πρότασης των Ευρωσοσιαλιστών και με δεδομένη την οικονομική κρίση, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Γ.Παπακωνσταντίνου τόνισε χθες ότι το Εco/Fin δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και «εμμένει σε ξεπερασμένες αντιλήψεις για το Σύμφωνο Σταθερότητας», ενώ επισήμανε ότι σε αντίθεση με αυτό οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές υιοθέτησαν ένα μανιφέστο που «δείχνει τον δρόμο για την έξοδο από την κρίση,ενώ δεσμεύτηκαν για ένα Σύμφωνο Απασχόλησης που δημιουργεί 10.000.000 θέσεις εργασίας, σε μια οικονομία που θα βασίζεται στην πράσινη ανάπτυξη».

Σε ό,τι αφορά την ελληνική πτυχή του σχεδίου και την ύπαρξη σχετικής πρότασης του ΠαΣοΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε, κατόπιν σχετικής ερώτησης, ότι το ΠαΣοΚ επεξεργάζεται μια πρόταση που θα ανακοινωθεί και συμπλήρωσε ότι «το σχέδιο των ευρωπαίων Σοσιαλιστών βρίσκεται σε απόλυτη αντιστοιχία με το πλαίσιο που αναπτύξαμε εδώ». Ενα από τα αγκάθια που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι το καθεστώς που θα διέπει τις θέσεις εργασίας για τις οποίες δεσμεύονται τα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης. Το ΠαΣοΚ εμφανίστηκε χθες να τηρεί τις επιφυλάξεις του από το μοντέλο ελαστικοποίησης του χρόνου εργασίας μέχρι και πάνω από 70 ώρες εβδομαδιαίως, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση στο ευρωπαϊκό συμβούλιο στα μέσα Δεκεμβρίου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε σχετικώς: «Η πρόταση αυτή βελτιώνει την πρόταση που έχουν κάνει οι υπουργοί Απασχόλησης,χωρίς να είναι η τέλεια πρόταση». Οπως όμως συμπλήρωσε, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δεσμευτεί να καταργήσει τον «νόμο Παναγιωτόπουλου», ο οποίος «ελαστικοποιεί υπέρμετρα την αγορά εργασίας».