Από την ποντοπόρο ναυτιλία στο Τριφύλλι
Ο Νίκος Πατέρας, ο νέος πρόεδρος του Παναθηναϊκού και ένας από τους μεγαλομετόχους, είναι εφοπλιστής έβδομης γενιάς, με καταγωγή από το μικρό νησάκι του βορειοανατολικού Αιγαίου Οινούσσες. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963 και φοίτησε στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου. Ακολουθώντας την παράδοση και τα πρότυπα των παλιών εφοπλιστικών οικογενειών, προτού αυτονομηθεί και εισέλθει στον επιχειρηματικό ναυτιλιακό στίβο πέρασε μια μεγάλη περίοδο ταξιδεύοντας με τα πλοία της εταιρείας Pateras Brothers Ltd, του πατέρα του Διαμαντή και του θείου του Ιωάννη Ν. Πατέρα, δουλεύοντας πάνω σε αυτά σε διάφορες θέσεις.
* Ξεκίνησε με έξι πλοία
Το 1992 και σε ηλικία μόλις 29 ετών αυτονομείται και ιδρύει τη δική του ναυτιλιακή εταιρεία, την Pacific & Atlantic Corp. Ξεκίνησε με έξι φορτηγά πλοία και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και έφθασε το 1999 να διαχειρίζεται 27 πλοία. Τη χρονιά εκείνη προχωρεί στην έκδοση ομολογιακού δανείου στις ΗΠΑ, ύψους 150 εκατ. δολαρίων, με σκοπό να επεκτείνει τον στόλο του. Την εποχή που ολοκλήρωνε την έκδοση η εταιρεία του είχε ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξεως των 50 εκατ. δολαρίων.
Καθώς η Pacific & Atlantic Corp. αναπτυσσόταν, ο Νίκος Πατέρας έφυγε από τον Πειραιά και μετακόμισε σε νέα ιδιόκτητα γραφεία σε ένα επιβλητικό κτίριο επί της Βασ. Σοφίας στο κέντρο της Αθήνας, πολύ κοντά στο σπίτι του, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα διαμερίσματα της Ηρώδου Αττικού. Η εταιρεία του διαχειρίστηκε περισσότερα από 100 πλοία μεταφέροντας εκατομμύρια τόνους αγαθών και εμπορευμάτων από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη. Το 2002, όταν την πούλησε, διαχειριζόταν στόλο 50 πλοίων στα οποία απασχολούνταν τουλάχιστον 1.500 ναυτικοί στα πλοία και περισσότεροι από 120 υπάλληλοι στα γραφεία της εταιρείας.
Ο Νίκος Πατέρας χαρακτηρίζεται από αυτούς που τον γνωρίζουν καλά λάτρης της καλής ζωής, κάτι που έχει να κάνει περισσότερο με το πώς προσεγγίζει τη ζωή παρά με το γεγονός ότι είναι ένας άνθρωπος με μεγάλους τραπεζικούς λογαριασμούς. Και αυτό διότι υπάρχουν άνθρωποι από τον ναυτιλιακό χώρο που διαθέτουν ισχυρότερη οικονομική θέση από τον ίδιο, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν απολαμβάνουν με τον ίδιο τρόπο τη ζωή. Μάλλον σε αυτή την κοσμοθεωρία αποδίδεται και η απόφασή του να πουλήσει όλα του τα πλοία.
Φυσικά καμιά πώληση δεν θα είχε γίνει αν οι συνθήκες δεν του παρείχαν τη δυνατότητα να κερδίσει από την πώληση αυτή όσα θα κέρδιζε σε εύλογο χρονικό διάστημα αν τα κρατούσε. Αυτό που φαίνεται να υπερίσχυσε όμως στην απόφασή του δεν ήταν τόσο το χρήμα όσο η πεποίθησή του ότι υπάρχουν και άλλα ωραία πράγματα στη ζωή πέρα από τις business.
Δίνει μεγάλη σημασία στην οικογένεια και στους φίλους του. Πατέρας δύο παιδιών, φροντίζει να βρίσκει χρόνο για την οικογένειά του. Παρά το γεγονός ότι του ίδιου του αρέσει το παιχνίδι της δημοσιότητας, εφόσον φυσικά μπορεί να το ελέγξει, πουθενά δεν θα βρει κανείς μέσα σε αυτό το παιχνίδι την οικογένειά του. Αν και γύρω του υπάρχει ένα αρκετά διευρυμένο περιβάλλον που απαρτίζεται από κάθε λογής ανθρώπους, κουλτούρες και νοοτροπίες, οι φίλοι είναι λίγοι και εκλεκτοί.
* Οι φίλοι
Λάτρης του καλού φαγητού και των ακριβών πούρων, επιλέγει να χαλαρώνει τα βράδια με καλούς φίλους. Στενοί φίλοι του είναι οι εφοπλιστές Ευάγγελος Μαρινάκης, Ντίνος Μαρτίνος, Γιώργος Προκοπίου και η οικογένεια Κομνηνού. Στους στενούς φίλους του πέρα από τον εφοπλιστικό χώρο συγκαταλέγονται η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο σύζυγός της Ισίδωρος Κούβελος.
Χόμπι του Νίκου Πατέρα είναι τα μοντέλα πλοίων. Παρακολουθεί όλες τις δημοπρασίες, μάλιστα στέλνει άνθρωπό του να «χτυπήσει» κομμάτια εντυπωσιακά σε δημοπρασίες του Λονδίνου. Ασχολείται επίσης με την ιστιοπλοΐα. Διαθέτει ένα αγωνιστικό ιστιοπλοϊκό, το «Αετός», μπλε χρώματος, το οποίο είναι αραγμένο στη μαρίνα της Βουλιαγμένης. Οταν δεν τρέχει με το ιστιοπλοϊκό του, κάνει κρουαζιέρες στο Αιγαίο με τη θαλαμηγό του «Adamas ΙΙ».
Ο πατέρας του Διαμαντής ήταν γενικός αρχηγός του ποδοσφαιρικού τμήματος του Παναθηναϊκού στις αρχές της δεκαετίας 1970, όταν το Τριφύλλι μεγαλουργούσε φθάνοντας στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (όπως ονομαζόταν τότε το σημερινό Champions League). Ο μικρός τότε Νικόλας παρακολούθησε τον τελικό από τις κερκίδες του σταδίου Γουέμπλεϊ, στο Λονδίνο, όπως είχε παρακολουθήσει και όλα τα παιχνίδια που είχαν προηγηθεί ως τον τελικό. Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο τον έφερε πρόεδρο στο ιστορικότερο σωματείο του Πειραιά, τον Εθνικό. Δεν έμεινε όμως για πολύ, καθώς τα σωρευμένα προβλήματα που αντιμετώπιζε η ομάδα ήταν δυσεπίλυτα.
* Επενδύσεις
Διαθέτοντας ρευστότητα, σύμφωνα με ορισμένες πηγές της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ και κατ’ άλλες περί τα 700 εκατ. ευρώ, έχει πραγματοποιήσει αρκετές επενδυτικές κινήσεις τα τελευταία χρόνια. Ηταν ιδιαίτερα δραστήριος στον χώρο των ΜΜΕ. Προχώρησε σε διπλό χτύπημα όταν αγόρασε το 5% της Imako του Πέτρου Κωστόπουλου και το 5,2% των Εκδόσεων Λυμπέρη του Αντώνη Λυμπέρη, το οποίο ανέβασε σε 10%. Την ίδια περίοδο στην Imako μπήκε και ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης ως μεγαλομέτοχος, ο οποίος έριξε γέφυρες προς τον Νίκο Πατέρα για να αγοράσει το ποσοστό του. Η συμφωνία κλείστηκε αμέσως. Από την ημέρα εκείνη και μετά ο Νίκος Πατέρας ασχολήθηκε με τις Εκδόσεις Λυμπέρη από τις οποίες αποχώρησε τον περασμένο μήνα ρευστοποιώντας το ποσοστό του. Από τις κινήσεις του αυτές αποκόμισε κέρδη αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.
Πέρα από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, ο Νίκος Πατέρας ασχολείται με τα κοινά, κυρίως μέσω του κοινωφελούς ιδρύματος «Νικόλαος Δ. Πατέρας» με το οποίο έχει σκοπό να ενισχύσει την κοινωνική, πολιτιστική και ναυτική κληρονομιά της ιδιαίτερης πατρίδας του και παράλληλα να προσφέρει υποστήριξη σε νέους αλλά και σε πάσχοντες ανθρώπους. Μέσω του ιδρύματος έχει διαθέσει περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια σε δωρεές και κοινωφελείς πρωτοβουλίες.