Οι χασισοκαλλιεργητές των Ζωνιανών, οι μπράβοι των Λιβαδιών και άλλοι κακοποιοί από την περιοχή του Μυλοποτάμου δεν περιόριζαν τη δράση τους μόνο στο νησί. Τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτουν ότι ήταν και παραμένουν συνδεδεμένοι με ισχυρούς δεσμούς και κοινή δράση με κακοποιούς της Αττικής και άλλων περιοχών της Ελλάδας. Προμήθευαν όπλα στο «συνδικάτο του εγκλήματος», διεκπεραίωναν συμβόλαια θανάτου, είχαν συνεργασία με γνωστούς μπράβους και άλλους κακοποιούς της Αθήνας για τη μεταφορά όπλων και ναρκωτικών. Πρόσωπο-κλειδί για τις σχέσεις αθηναϊκής και κρητικής μαφίας θεωρείται από την ΕΛ.ΑΣ. ο 37χρονος Ηρακλής Νύκταρης, ο οποίος είχε καταδικασθεί για τον φόνο του 32χρονου ταξιτζή Λογοθέτη Ακορδονίδη την 1η Δεκεμβρίου 1993 έξω από μπαρ της οδού Καλλιρρόης. Αφορμή για το φονικό στάθηκε, όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο, το «λάθος» του θύματος να «στραβοκοιτάξει» τη γυναίκα που συνόδευε ο δράστης. Επτά χρόνια αργότερα και ενώ είχε εν τω μεταξύ αποφυλακιστεί ο Νύκταρης συνελήφθη ξανά στις 21 Ιουνίου 2000 μαζί με δύο συνεργούς του στο λιμάνι του Πειραιά ενώ μετέφεραν πιστόλια και μεγάλο χρηματικό ποσό που προερχόταν από πώληση όπλων.


Ο Ηρ. Νύκταρης, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., είχε σχέσεις με μέλη της μαφίας του Πειραιά, όπως με τους Κ. Τσαντσαρίδη, Γ. Αναγνωστόπουλο κ.ά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τον Αύγουστο του 2000 φιλοξένησε τον Αναγνωστόπουλο, καθώς και τον Αιγύπτιο Γιασέρ Χαμάντα, την εποχή που τους αναζητούσε η Ασφάλεια Αττικής ως υπόπτους για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον άλλου «νονού».


Εκείνο το διάστημα συγγενείς του Νύκταρη στην Κρήτη είχαν κατηγορηθεί για την απαγωγή του αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. Αδ. Παραδεισινού, ο οποίος απελευθερώθηκε τελικά έπειτα από πολλές ώρες κράτησης. Στην υπόθεση δεν δόθηκε συνέχεια καθώς οι εμπλεκόμενοι είπαν στους δικαστές ότι όλα οφείλονταν σε παρεξήγηση, αφού «στην πραγματικότητα είχαν ζητήσει… ευγενικά από τον αξιωματικό να τον συνοδεύσουν».


Ο Ηρακλής Νύκταρης, ο οποίος λέγεται από τους αστυνομικούς ότι διατηρούσε «υψηλές γνωριμίες» με επιχειρηματίες και πολιτικούς, είναι ιδιοκτήτης λέσχης στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και ορισμένων μπαρ στο κέντρο της Αθήνας. Το όνομά του, ως σχετιζόμενο με μπράβους της Αθήνας, μνημόνευσε στην κατάθεσή του και ο υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού που κατηγορήθηκε προ είκοσι ημερών ότι ανέλαβε να εκτελέσει «συμβόλαιο θανάτου» εις βάρος άλλου επιχειρηματία, χωρίς ωστόσο να προσκομίσει οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο.


Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι λόγω προηγουμένων ποινικών εμπλοκών του έχει επανειλημμένως ερευνηθεί το ενδεχόμενο ο Νύκταρης ή συνεργάτες του να διαμεσολαβούν για τη μεταφορά όπλων και ναρκωτικών από τη «μαφία του Μυλοποτάμου» προς την Αθήνα και το εξωτερικό, «χωρίς όμως και πάλι να βρεθούν οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία», όπως παραδέχονται οι αστυνομικοί. Αλλοι μάλιστα αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για «έωλες θεωρίες».


* «Κρητικό παράδοξο» και υπόγειες διαδρομές


Αξιολογώντας αυτά τα στοιχεία και με διαπιστωμένη την έκταση των χασισοκαλλιεργειών στην Κρήτη – και κατά συνέπεια την παραγωγή – ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για «κρητικό παράδοξο». Τα αόρατα φορτία χασίς βγαίνουν από ένα νησί και ταξιδεύουν ανά τη χώρα και έξω από αυτήν χωρίς καμία αρχή – ούτε η Αστυνομία ούτε το Λιμενικό ούτε οι τελωνειακοί – να κατορθώνει να τα εντοπίσει. «Δεκάδες τόνοι χασίς που παράγονται από τον Μυλοπόταμο και άλλες περιοχές της Κρήτης γνωρίζουμε ότι μεταφέρονται κυρίως στην Ολλανδία και σε άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης» σημειώνουν οι αξιωματικοί. Ταυτόχρονα «μικρές ποσότητες από το χασίς Μυλοποτάμου καταλήγουν στην Αθήνα καθώς η τιμή του κρητικού χασίς είναι υψηλή, περίπου 600-700 ευρώ το κιλό, και η ζήτησή του είναι χαμηλή. Αλλωστε υπάρχει τεράστια προσφορά φθηνού χασίς από την Αλβανία».


Αλλά, «παρά τις κατά καιρούς πληροφορίες για μεταφορές ναρκωτικών και όπλων με ελικόπτερα ιδιωτών που προσεγγίζουν τον Μυλοπόταμο, με θαλαμηγούς και καΐκια που ξεκινούν από τα νότια παράλια της Κρήτης, ακόμη και με φορτηγά αυτοκίνητα συγκεκριμένων εταιρειών μεταφορών τα οποία φεύγουν από την Κρήτη με τα πλοία της γραμμής, ποτέ δεν έχουμε πιάσει ένα έστω μεγάλο φορτίο… κρητικής παραγωγής» επισημαίνουν οι ίδιοι αξιωματικοί. Και συμπεραίνουν: «Το μόνο που εξηγεί αυτή την κατάσταση είναι ότι οι χασισέμποροι του Μυλοποτάμου κινούνται με την ασφάλεια που τους παρέχουν οι διασυνδέσεις τους με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.».


Από έρευνα που είχε πραγματοποιήσει προ εξαετίας ο ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ. κ. Ι. Ραχωβίτσας (ο οποίος προΐσταται τώρα των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. στα Ζωνιανά) προέκυψε ότι 24χρονος από την περιοχή του Μυλοποτάμου είχε αναλάβει να σκοτώσει έμπορο χασίς ο οποίος είχε οικονομικές εκκρεμότητες με άλλον διακινητή ναρκωτικών στην Αθήνα.


* Συμφωνία δολοφονίας


Το ραντεβού για το «κλείσιμο» της συμφωνίας για την πληρωμένη δολοφονία είχε κλειστεί σε ζαχαροπλαστείο στη Γλυφάδα λίγη ώρα αφότου ο κρητικός πιστολέρο είχε αποβιβαστεί στο λιμάνι του Πειραιά. Η δολοφονία απετράπη έπειτα από επέμβαση ανδρών της Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής.


Υπάρχουν και άλλα ενδεικτικά συμβάντα, όπως η σύλληψη αθηναίου εμπόρου ναρκωτικών πριν από έναν μήνα στο λιμάνι του Πειραιά, ο οποίος κατονόμασε ως προηθευτή του μέλος οικογενείας των Ζωνιανών, ο οποίος μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., πρωτοστάτησε στην ενέδρα κατά των αστυνομικών.


Τέλος, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έλεγαν χθες ότι ως την Τετάρτη αναμένεται να εκδοθούν τα πορίσματα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων για την ταυτοποίηση των δραστών της ένοπλης επίθεσης κατά των αστυνομικών πριν από δύο εβδομάδες στα Ζωνιανά. Αμέσως μετά θα ασκηθούν ποινικές διώξεις και θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για πολλά άτομα από την περιοχή του Μυλοποτάμου.


Διασυνδέσεις Ο δικηγόρος, τα αντιαρματικά και ο Επαναστατικός Αγώνας


Οι σχέσεις κρητικής και αθηναϊκής μαφίας προκύπτουν ανάγλυφα και από την έρευνα για τη δραστηριότητα του αθηναίου δικηγόρου Ι. Λαλιά, ο οποίος συνελήφθη τον Νοέμβριο του 1999 για διακίνηση όπλων από την αλβανική μαφία προς έλληνες κακοποιούς, όπως οι Κ. Χιρβαντίδης, Γ. Καλτσάς κ.ά., οι οποίοι σχετίζονταν με το περιώνυμο «συνδικάτο του εγκλήματος». Από την περαιτέρω έρευνα στις σημειώσεις του Λαλιά βρέθηκαν αναφορές σε προμήθειες όπλων και εκρηκτικών από λαθρεμπόρους της περιοχής του Ρεθύμνου. Οπως ανέφερε μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο δικηγόρος κ. Γ. Μαρής, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση, «ο ιδιώτης από την Κρήτη απηλλάγη γιατί οι σημειώσεις του δικηγόρου δεν κρίθηκαν επαρκείς για να τεκμηριώσουν τη συμμετοχή του στο λαθρεμπόριο όπλων».


Είναι αξιοσημείωτο ότι στην κατοχή συγγενών του Καλτσά είχαν βρεθεί το 1994 στο Δίον Πιερίας αντιαρματικά όπλα ίδια με αυτά που χρησιμοποίησε η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» στην επίθεση κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2007. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο τμήμα των όπλων που διακινούνταν μεταξύ Αλβανίας – Μέσης Ανατολής και Κρήτης να… κατέληξε στα χέρια ομάδας αντάρτικου πόλης στην Αθήνα.