Ξ εκίνησε να λειτουργεί ο πρώτος ορθόδοξος ναός στη Βόρεια Κορέα. Πρόκειται για έναν μικρό σε έκταση ναό ο οποίος χτίστηκε στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της χώρας Κιμ Γιονγκ Ιλ και του Μητροπολίτη Κορέας του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Σωτηρίου. Η είδηση δημοσιεύεται στο περιοδικό «Πάντα τα Εθνη», που εκδίδεται από την Εκκλησία της Ελλάδος. Οπως επισημαίνεται, ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέας συνέστησε ειδική επιτροπή που καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας του ναού, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα. Από το 2004 ο κ. Σωτήριος άρχισε να επισκέπτεται τη Βόρεια Κορέα και να αποστέλλει στην περιοχή τα απαραίτητα υλικά για την ανέγερση της εκκλησίας.

Ο ναός εγκαινιάστηκε πριν από λίγους μήνες, ωστόσο εξαιτίας της κρίσης στις σχέσεις μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας ο κ. Σωτήριος δεν μπόρεσε να μεταβεί από τη Σεούλ στην Πιονγκγιάνγκ προκειμένου να παραστεί στην τελετή. Επισκέφθηκε όμως αργότερα τη Βόρεια Κορέα και λειτούργησε στον ναό μαζί με δύο κορεάτες κληρικούς. Στον ναό προσέρχονται οι ελάχιστοι ορθόδοξοι Βορειοκορεάτες, κυρίως μέλη ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών.

Αξίζει να σημειωθεί η ισχυρή παρουσία των Ρώσων στη Βόρεια Κορέα και η επιδίωξη του Πατριαρχείου Μόσχας να αποκτήσει τον έλεγχο λειτουργίας του ναού με απώτερο στόχο την υπαγωγή του στη δική του εκκλησιαστική δικαιοδοσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο ρώσος πρέσβης στη Βόρεια Κορέα ενισχύει τις πρωτοβουλίες του Πατριαρχείου Μόσχας. Πάντως, παρά τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν, τόσο ο κ. Σωτήριος όσο και ο βοηθός επίσκοπος Ζήλων κ. Αμβρόσιος συνεχίζουν το έργο τους ευρισκόμενοι σε διαρκή επικοινωνία με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ορθοδόξου Επιτροπής Βορείου Κορέας.