Κ λίμα διχασμού, δημόσιες αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις, υπονοούμενα, αλληλοκαρφώματα και καταγγελίες ακόμη και για νοθεία ήταν το στίγμα των εσωκομματικών εκλογών που έγιναν προχθές για την ανάδειξη των νέων ηγεσιών των νομαρχιακών επιτροπών της Νέας Δημοκρατίας. Μόλις 30 ημέρες πριν από το τακτικό της συνέδριο η ΝΔ βγήκε πολιτικά τραυματισμένη από τις εσωκομματικές διαδικασίες, παρά το γεγονός ότι υπήρξε ιδιαίτερα αυξημένη συμμετοχή και ανανέωση σε ποσοστά άνω του 50%.

Τα μηνύματα που έφθασαν στο γραφείο του Γραμματέα της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτη ήταν αρκετά, αν και διαφωνίες επί πολιτικών θέσεων δεν καταγράφηκαν, αλλά κύριος στόχος των βουλευτών ήταν να ελέγξουν τις τοπικές ηγεσίες. Το εμφυλιοπολεμικό κλίμα κυριαρχεί εν όψει και των επόμενων εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη των συνέδρων, όπου θα εμπλακούν και κορυφαίοι υπουργοί καθώς η σύνθεση του συνεδρίου θα επηρεάσει και τους συσχετισμούς για τη νέα Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ. «Το Βήμα» κατέγραψε και παρουσιάζει ενδεικτικά τι έγινε σε ορισμένες νομαρχιακές επιτροπές που αποτυπώνουν και το γενικότερο κλίμα, ενώ απομένουν ακόμη οι εκλογές σε άλλες 13. Μία από τις οργανώσεις που είναι στη μαύρη λίστα της Ρηγίλλης είναι της Λέσβου, όπου επανεξελέγη πρόεδρος της Νομαρχιακής ο κ. Στρ. Γόμμος με 150 ψήφους έναντι 149 του κ. Π. Καλλονιάτη. Η παρουσία στην περιοχή για επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκη δεν έσβησε τα τοπικά πάθη, καθώς στο παρασκήνιο υπήρξε έντονη αντιπαράθεση επειδή τον κ. Γόμμο (αντιπρόεδρο του νοσοκομείου που ανήκει στην ομάδα των «μητσοτακικών») στήριζε ο νομάρχης και η βουλευτής κυρία Χριστιάννα Καλογήρου , ενώ τον κ. Καλλονιάτη βοηθούσε ο έτερος βουλευτής κ. Ι.Γιαννέλης . Διατυπώθηκαν καταγγελίες για αποκλεισμούς εγγεγραμμένων στους καταλόγους, καθώς και ότι ψήφισαν μέλη-«φαντάσματα».

Στη Φθιώτιδα παρά τον πόλεμο που δέχεται ο Κ.Σταϊκούρας, διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Ρηγίλλης, από τους τρεις βουλευτές του νομού, τον υφυπουργό Υγείας κ. Αθ. Γιαννόπουλο και τους κκ. Ηλ. Καλλιώρα και Ν. Σταυρογιάννη, επειδή θα είναι υποψήφιος βουλευτής ο γιος του Χρήστος, κατάφερε και κέρδισε τη μάχη των εσωκομματικών εκλογών. Υστερα από έντονο παρασκήνιο νικητής αναδείχθηκε ο κ. Ευ.Κολώνιας έναντι του «εκλεκτού» των βουλευτών, του κ. Π.Ακριβού. Στο Κιλκίς που μαίνεται εν όψει των βουλευτικών εκλογών ο τοπικός εμφύλιος μεταξύ των βουλευτών κκ. Σ. Τσιτουρίδη και Κ.Κιλτίδη, στις εσωκομματικές εκλογές επικράτησε ο κ. Π.Πεντζερετζής που υποστηρίχτηκε από τον πρώην υπουργό Απασχόλησης. Στην Αχαΐα νικητές των εκλογών ήταν οι βουλευτές κκ. Σπ.Σπηλιωτόπουλος και Μιχ.Μπεκίρης που στήριξαν τον νέο πρόεδρο, τον ιατρό κ. Ανδρ. Αβραμόπουλο. Ο έτερος βουλευτής της ΝΔ και «λοχαγός» κ. Ν.Νικολόπουλος που συγκρούστηκε παρασκηνιακά με τους συναδέλφους του στήριζε τον κ. Θ.Γιοβάνη. Στην Κόρινθο η βραδιά ήταν θρίλερ και μετά ξέσπασε άγριος καβγάς, καθώς πρόεδρος εξελέγη ο κ. Π.Στεργιόπουλος με μόλις δύο ψήφους διαφορά. Ενστάσεις κατέθεσε η υποψήφια κυρία Πένυ Επιβατινού. Ιδιο σκηνικό και στη Ζάκυνθο, όπου ο νέος πρόεδρος νίκησε με μόλις μία ψήφο διαφορά.

Στα Ιωάννινα επανεξελέγη ο νυν πρόεδρος κ. Αν. Σιαφάκας που νίκησε τον κ. Αθ.Τσάνη αλλά οι πληγές στην τοπική οργάνωση της ΝΔ παραμένουν. Και αυτό διότι οι εκλογές ενίσχυσαν το εμφυλιοπολεμικό κλίμα μεταξύ του δημάρχου των Ιωαννίνων κ. Ν. Γκόντα που στήριξε τον κ. Σιαφάκα και του νομάρχη κ. Αλ. Καχριμάνη (θεωρείται ότι ανήκει στο στρατόπεδο της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη ) που βοήθησε τον κ. Τσάνη. Με πολλά παράπονα ολοκληρώθηκε και η εκλογική διαδικασία στη ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου, όπου έγιναν και καταγγελίες από κομματικά στελέχη ότι κάποια πολιτικά γραφεία θεωρούν ότι η ΝΔ είναι «τσιφλίκι» τους. Νικητής αναδείχτηκε ο κ. Μ. Νικολάου που καταλαμβάνει τη θέση του απερχόμενου προέδρου κ. Αντ.Μαρτίνη (κουμπάρου του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ευ.Μεϊμαράκη ). Ο ηττημένος των εκλογών όμως ο κ. Ν.Καραμαρίτης – που εξήρε τη στάση του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ι.Βαληνάκη που θα πολιτευθεί στην περιφέρεια- μίλησε για αποτέλεσμα που διαμόρφωσαν οι τρεις βουλευτές του νομού, ο υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αρ.Παυλίδης και οι κκ. Αν. Καραμάριος και Β. Χρύσης.

Μία από τις εκπλήξεις έγινε στην Καρδίτσα, εκλογική περιφέρεια του υπουργού Ανάπτυξης κ. Δ.Σιούφα. Εκεί παρά τη στήριξη που είχε από όλα τα πολιτικά γραφεία- και του υφυπουργού Παιδείας κ. Σπ.Ταλιαδούρου και του βουλευτή κ. Κ.Τσιάρα – ο νυν πρόεδρος ηττήθηκε από την κυρία Ευγενία Παπανικολάου, αποτέλεσμα που θεωρήθηκε αποδοκιμασία των κομματικών μελών για την ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις νομαρχιακές εκλογές και τις επιλογές που έγιναν.

Στην Αρτα, όπου η ΝΔ δεν έχει επουλώσει ακόμη τις πληγές τις από τις πρόσφατες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές όπου υπήρξε κλίμα διχασμού, πρόεδρος ΝΟΔΕ επανεξελέγη ο κ. Αν.Καρατζένης που δεν δυσκολεύτηκε να νικήσει τον κ. Χ.Παπάζογλου , μετά την κίνηση του κ. Γ. Τσιανάκα να μην είναι υποψήφιος. Στις εκλογές για τις τέσσερις νομαρχιακές επιτροπές της Α΄ Αθηνών η κυρία Μπακογιάννη διατήρησε την υπεροχή της, ενώ ο εκλεκτός της κ. Εμμ.Αγγέλακας επανεξελέγη. Εντονη κινητικότητα υπήρξε και στις εκλογές για την ανάδειξη των ηγεσιών των επτά νομαρχιακών της Β΄ Αθηνών με κορυφαίους υπουργούς και βουλευτές να συγκρούονται στο παρασκήνιο.