Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν σημαντικά και τον δείκτη να δείχνει τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι βρίσκονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά αντιμέτωποι με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για την επανάκριση των εργοληπτικών πτυχίων, το οποίο απαιτεί γρήγορες και εύστοχες κινήσεις για την απόκτηση μιας «θέσης στον ήλιο». Οι συζητήσεις για τη νέα δομή των ομίλων καθώς και οι διαπραγματεύσεις για νέες συνεργασίες και εξαγορές λόγω των επικείμενων συγχωνεύσεων καθώς και της επανάκρισης των εργοληπτικών πτυχίων, όπου ζητούμενο για τους περισσότερους παραδοσιακούς κατασκευαστές αποτελεί η απόκτηση του ανώτατου εργοληπτικού πτυχίου της Ζ’ τάξης καθώς και η ει δυνατόν απόκτηση ενός ακόμη πτυχίου της δεύτερης ΣΤ’ τάξης, βρίσκονται αυτή την περίοδο στο ζενίθ.



Οι εξελίξεις στον κατασκευαστικό κλάδο δεν σταματούν στις συζητήσεις για συγχωνεύσεις ή εξαγορές που αφορούν την επανάκριση των εργοληπτικών πτυχίων, καθώς μεγάλη δραστηριοποίηση παρουσιάζεται από τις κατασκευαστικές εταιρείες και σε τομείς όπως είναι η ανάπτυξη ακινήτων (real estate), η ενέργεια καθώς και η κατασκευή λιμενικών έργων (μαρίνες κ.ά.) όπου ήδη διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.


Οι επιδιώξεις των μεγαλύτερων κατασκευαστικών ομίλων, οι οποίοι κατά πρώτο λόγο εκτιμάται ότι θα επιβιώσουν μετά τις ανακατατάξεις στον κλάδο, αλλά και τον έντονο ανταγωνισμό των ξένων οίκων, μπορούν να συγκεντρωθούν σε μια προσπάθεια καταγραφής της κατάστασης στον κλάδο όπως αυτή διαμορφώνεται τη συγκεκριμένη περίοδο και λαμβάνοντας υπόψη ότι η χρονική αυτή στιγμή περιλαμβάνει ραγδαίες εξελίξεις.


* Ελληνική Τεχνοδομική


Στόχος της διοίκησης του ομίλου της Ελληνικής Τεχνοδομικής είναι η κατάκτηση μιας ισχυρής θέσης μεταξύ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών κατασκευαστικών ομίλων, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση της οριστικοποίησης των σχεδίων της που αφορούν την αναδιάρθρωση του σχήματος καθώς και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των εταιρειών του ομίλου εν όψει της επανάκρισης των εργοληπτικών πτυχίων.


Στο πλαίσιο αυτό, οι επικεφαλής της Ελληνικής Τεχνοδομικής εξετάζουν το ενδεχόμενο μετατροπής της μητρικής εταιρείας Ελληνικής Τεχνοδομικής σε εταιρεία Συμμετοχών, την απόκτηση του νέου ανώτερου πτυχίου από την Ακτωρ και τη δραστηριοποίηση της ΤΕΒ στους τομείς της ενέργειας και των άλλων νέων δραστηριοτήτων που αναπτύσσει ο όμιλος, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες.


Οι προθέσεις του ομίλου από την άλλη περιλαμβάνουν επίσης και την απόκτηση πτυχίου ΣΤ’ τάξης, το οποίο θα προέλθει από τη θυγατρική εταιρεία Τομή ΑΤΕ, ενώ οι δραστηριότητές του στον χώρο της ανάπτυξης ακινήτων θα περιέλθουν στην Καμπάς.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος της Ελληνικής Τεχνοδομικής έχει σημαντική παρουσία σε όλα τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως είναι αυτά της Αττικής Οδού, της ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου και του Ολυμπιακού Χωριού, ενώ διεκδικεί και την ανάληψη κατασκευής αρκετών σημαντικών υποδομών όπως είναι τα αυτοχρηματοδοτούμενα και τα οδικά έργα. Τέλος σημαντική είναι η παρουσία του ομίλου και στον χώρο των ιδιωτικών έργων


* ΑΕΓΕΚ


Ο όμιλος της ΑΕΓΕΚ είναι ίσως εκείνος με τον μεγαλύτερο αξιοποιήσιμο αριθμό θυγατρικών τεχνικών εταιρειών, δεν έχουν όμως ακόμη ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις για τη νέα δομή του ομίλου, δεδομένου ότι η τροπολογία στο νομοσχέδιο που αφορά το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων απομάκρυνε προς στιγμήν από τα σχέδια το ενδεχόμενο απόκτησης δύο ανώτερων πτυχίων από την ΑΕΓΕΚ και την Ευκλείδης.


Το δεδομένο στην περίπτωση του ομίλου της ΑΕΓΕΚ είναι ότι στόχο της διοίκησης αποτελεί η αξιοποίηση όλων των θυγατρικών εταιρειών που έχει σήμερα, μεταξύ των οποίων είναι η Ευκλείδης ΕΚΤΕΡ, ΕΤΕΠ, Μέτων, Ομάς και Εδαφοστατική, με την ΕΚΤΕΡ να δραστηριοποιείται κατά πάσα πιθανότητα, ως ο βραχίονας του ομίλου, στον χώρο της αξιοποίησης ακινήτων.


Ετσι ο όμιλος είτε θα προχωρήσει στη διεκδίκηση δύο πτυχίων Ζ’ τάξης είτε στην απόκτηση ενός ανώτατου εργοληπτικού πτυχίου και ορισμένα πτυχία κατώτερης τάξης με την αξιοποίηση των προαναφερθέντων θυγατρικών εταιρειών.


* Αβαξ


Με σημαντικότερο στοιχείο το γεγονός ότι ανήκει στο γκρουπ Ιωάννου-Παρασκευαΐδη, ενός από τους 70 μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους παγκοσμίως, το σχήμα Αβαξ – J&Ρ Hellas, με τη συμβολή των θυγατρικών του (J&Ρ Hellas, ΕΤΕΘ, Αιχμή) που ήδη έχουν παρουσία σε σημαντικά έργα υποδομής, αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο σκηνικό του κατασκευαστικού κλάδου μετά την επανάκριση των πτυχίων.


Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης, η εισηγμένη Αβαξ αναμένεται να αποτελέσει τη βασική κατασκευαστική εταιρεία, η οποία και θα αποκτήσει το ανώτερο πτυχίο, ενώ μέσω της ΕΤΕΘ θα διεκδικηθεί και το πτυχίο της αμέσως κατώτερης ΣΤ’ τάξης.


Οσον αφορά τη δραστηριοποίηση του ομίλου στο real estate, o όμιλος έχει σημαντική παρουσία με τη θυγατρική J&Ρ Development, αλλά και με την ΟΙΚΟ-ΕΜΚΑ της οποίας κατέχει το 10% του μετοχικού κεφαλαίου.


* Αττι-Κατ


Την εξασφάλιση του ανώτερου πτυχίου της Ζ’ τάξης με τη συγχώνευση της μητρικής με τη Σ. Σιγάλας και την ΑΤΕΜΚΕ, αλλά και του πτυχίου της ΣΤ’ τάξης μέσω της Τεχνοδομής, επιδιώκει η διοίκηση του ομίλου, η οποία φαίνεται ότι βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης μετά τα πρόσφατα προβλήματά της.


Ειδικότερα η ανάληψη νέων έργων, όπως αυτό του Ολυμπιακού Χωριού, και η εντατικοποίηση των εργασιών κατασκευής παλαιότερων διαμορφώνουν υγιείς συνθήκες λειτουργίας για τον όμιλο, ο οποίος μολαταύτα έχει απολέσει δύο θυγατρικές του, την Ευκλείδης που πωλήθηκε στην ΑΕΓΕΚ και την Κοροντζής που ανήκει πλέον στην ΑΛΤΕ.


Σημειώνεται ότι οι εταιρείες που με την απόσχιση του κατασκευαστικού κλάδου θα χάσουν τα πτυχία τους μετά τη συγχώνευση με τη μητρική, δηλαδή οι Σ. Σιγάλας και ΑΤΕΜΚΕ, θα δραστηριοποιηθούν στο real estate και στις υπηρεσίες.


* ΓΕΚ – Τέρνα


Με τα μάτια στραμμένα στα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα αξιοποίησης ακινήτων, καθώς και στα δημόσια έργα, βρίσκεται το σχήμα των εταιρειών ΓΕΚ – Τέρνα, το οποίο επιδεικνύει παράλληλα και τη σημαντικότερη παρουσία στον χώρο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.


Στόχο της διοίκησης αποτελεί η απόκτηση του ανώτατου πτυχίου Ζ’ τάξης, για την επίτευξη του οποίου η διοίκηση βρίσκεται αυτή την περίοδο σε διαπραγματεύσεις για την ένταξη στον όμιλο ακόμη μιας τεχνικής εταιρείας, ενώ προωθείται και η απόκτηση πτυχίου ΣΤ’ τάξης από τη θυγατρική Τέρνα Ενεργειακή με τη συνδρομή της Ψυκτικής Ελλάδος. Σημειώνεται ότι ο όμιλος ΓΕΚ – Τέρνα δραστηριοποιείται με σημαντικά projects και στο real estate μέσω των εισηγμένων Ερμής και Κέκροψ.


* Τεχνική Ολυμπιακή


Παρά το γεγονός ότι ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής έχει στρέψει σημαντικά το ενδιαφέρον του προς την αγορά των ΗΠΑ, όπου πέρυσι προχώρησε στην εξαγορά των εταιρειών home-building NewMark Homes και Engle Homes, η απόκτηση του ανώτατου εργοληπτικού πτυχίου για τη διοίκηση αποτελεί σημείο αναφοράς.


Ετσι σήμερα βρίσκεται σε αναζήτηση των τεχνικών εκείνων εταιρειών που θα κάνουν δυνατή τη συμμετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής στη νέα ανώτερη κατηγορία. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης, η μητρική θα μετατραπεί πιθανότατα σε holding, ενώ το πτυχίο θα αποκτηθεί από τη θυγατρική Μοχλός. Παράλληλα ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής δραστηριοποιείται ήδη στην ανάπτυξη ακινήτων με την Πόρτο Καρράς, ενώ στην ενέργεια με τη Μελτέμι Καστρί.


* ΑΛΤΕ


Συγχώνευση με τις θυγατρικές Ιρις, Κοροντζής και ΑΝΝΕΞ, καθώς και με μία ακόμη ΑΤΕ, για την οποία η διοίκηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις, περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της ΑΛΤΕ, της κατασκευαστικής εταιρείας του ομίλου Alfa-Alfa Holdings, για την απόκτηση του ανώτερου εργοληπτικού πτυχίου της Ζ’ τάξης.


Στόχος της διοίκησης είναι η σημαντική παρουσία στα δημόσια έργα και σε έργα αξιοποίησης ακινήτων όπου ο όμιλος ήδη υλοποιεί μια σειρά σημαντικών projects, όπως είναι η ανάπτυξη του Star City στα Αστέρια Γλυφάδας και η αξιοποίηση έκτασης 150 στρεμμάτων στα Σπάτα.


Στον χώρο της ενέργειας ο όμιλος Alfa-Alfa έχει ήδη εξασφαλίσει άδεια για την εγκατάσταση και λειτουργία θερμοηλεκτρικού σταθμού 390 MW στη Βοιωτία.


* Θεμελιοδομή


Πτυχίο Ζ’ αλλά και ΣΤ’ τάξης, μέσω της νεοεισηγμένης Νέστος, επιδιώκει να αποκτήσει ο όμιλος της βορειοελλαδίτικης Θεμελιοδομής, με τη συμβολή του δικτύου θυγατρικών που διαθέτει στην περιφέρεια


Η Θεμελιοδομή σκοπεύει να ασχοληθεί ­ πέρα από τις κατασκευές ­ και με τους τομείς της ενέργειας και των ακινήτων. Ηδη συνεργάζεται με αμερικανικό οίκο για την ανάπτυξη μονάδας παραγωγής φωτοβολταϊκών τόξων, ενώ έχει καταθέσει μια σειρά αιτήσεις για δημιουργία αιολικών πάρκων και υδροηλεκτρικών σταθμών.


* ΓΕΚΑΤ – Γνώμων


Την ενίσχυση της παρουσίας της στο εσωτερικό με την ανάληψη και εκτέλεση νέων έργων, αλλά και την επέκταση των εργασιών της σε χώρες της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής έχει θέσει ως στόχο το σχήμα που δημιούργησαν οι εισηγμένες ΓΕΚΑΤ και Γνώμων και στο οποίο πρόκειται ­ όπως όλα δείχνουν ­ να συμμετάσχει και ο όμιλος Μπαλάφα. Πιθανή είναι και η ένταξη στο σχήμα της Προοδευτικής. Ο νέος «παίκτης» των κατασκευών προωθεί παράλληλα επενδύσεις στον χώρο του real estate, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.


Τέλος, οι εταιρείες Κ. Ι. Σαραντόπουλος, Μηχανική και Αθηνά, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει σημαντικά βήματα για την οριστικοποίηση της θέσης τους στον νέο κατασκευαστικό χάρτη, βρίσκονται σε επαφή και διαπραγματεύσεις με άλλες τεχνικές εταιρείες προκειμένου να δημιουργήσουν τα δικά τους σχήματα εν όψει της επανάκρισης των πτυχίων.


Ετσι η Αθηνά προχωρά με μικρά αλλά σταθερά βήματα στη δημιουργία ενός ομίλου ο οποίος θα περιλαμβάνει τις τεχνικές εταιρείες Οδών & Οδοστρωμάτων, τη Ν. Καματάκης, ενώ δεν αποκλείεται και η συνεργασία με την επίσης εισηγμένη ΔΙΕΚΑΤ.


Σε περίπτωση που ευοδωθεί η συνεργασία Αθηνά – ΔΙΕΚΑΤ, ο όμιλος που θα προκύψει θα έχει να επιδείξει σημαντική παρουσία και στο εξωτερικό, δεδομένου ότι και οι δύο εταιρείες δραστηριοποιούνται ήδη με επιτυχία στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή.


Από την άλλη πλευρά, η Κ. Ι. Σαραντόπουλος βρίσκεται σε συζητήσεις με αρκετές μικρές εταιρείες του κλάδου, ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Παντεχνική.