Για δεύτερη κατά σειρά ημέρα η προσοχή των αγορών ήταν στραμμένη στην Ουάσιγκτον. Χθες ήταν η σειρά των αμερικανών βουλευτών να πειστούν ως προς την αναγκαιότητα της έγκρισης του πακέτου-μαμούθ των 700 δισ. δολαρίων για τη διάσωση από την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ. Οι απεγνωσμένες προσπάθειες που καταβάλλουν για να το περάσουν οι δύο αρχιτέκτονές του, ο υπουργός Οικονομικών Χανκ Πόλσον και ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι , βρήκαν στήριξη από τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ. Με μια κίνηση η οποία προφανέστατα στόχευε σε ψήφο εμπιστοσύνης προς τις αμερικανικές τράπεζες ο κ. Μπάφετ αγόρασε μετοχές της προβληματικής Goldman Sachs ύψους 10 δισ. δολαρίων. Η Goldman Sachs ανακοίνωσε αργά προχθές το βράδυ ότι η εταιρεία του κ. Μπάφετ, η Βerkshire Ηathaway, θα αγοράσει μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης προνομιούχες μετοχές ύψους 5 δισ. δολαρίων και εγγυήσεις για αγορά κοινών μετοχών επίσης ύψους 5 δισ. δολαρίων. Ακόμη ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει κοινές μετοχές ύψους 2,5 δισ. δολαρίων μέσω δημόσιας προσφοράς. Ωστόσο ο στόχος του κ. Μπάφετ όπως και οι χθεσινές περαιτέρω προσπάθειες της Ουάσιγκτον επισκιάστηκαν από τις ανησυχίες που προκάλεσαν οι εκτιμήσεις του επικεφαλής της Υπηρεσίας Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, του Πίτερ Ορζαγκ,

– Ανησυχία στο δολάριο – Στάση αναμονής στη Wall Street – Τα «βλέπουν μαύρα» οι ευρωπαίοι επιχειρηματίες

ότι το κόστος του σχεδίου που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών είναι αδύνατον να εκτιμηθεί, εξαιτίας της μεγάλης ασάφειάς του. Καταθέτοντας χθες στην αρμόδια Επιτροπή του Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων ο κ. Ορζαγκ επεσήμανε ότι «στην ουσία,το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα έχει την εξουσιοδότηση να αγοράζει οποιαδήποτε αξία, σε οποιαδήποτε τιμή και να την πουλά σε οποιαδήποτε ημερομηνία,στο μέλλον.Η έλλειψη πληροφοριών για το πώς ακριβώς η εξουσιοδότηση αυτή θα εφαρμοστεί καθιστά αδύνατη μια ποσοτική ανάλυση του καθαρού κόστους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης». Στη Wall Street ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης έκλεισαν με πτώση γύρω στο 1%. Τα τρία μεγαλύτερα, το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι, έκλεισαν με απώλειες 0,79%, 0,26% και 0,61% αντίστοιχα.

Πάντως και κατά τη δεύτερη ημέρα της κατάθεσής του στο Κογκρέσο, ο πρόεδρος της Fed κ. Μπερνάνκι επανέλαβε τις εκκλήσεις του ως προς την έγκριση του πακέτου σωτηρίας του κ. Πόλσον, ενώ για μία ακόμη φορά προειδοποίησε ότι η πιστωτική κρίση έχει αρχίσει να πλήττει τα νοικοκυριά, τις επιχειρηματικές δαπάνες και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.