«ΕΠΤΑΣΦΡΑΓΙΣΤΟμυστικό» επιχειρεί να κρατήσει το Προεδρείο της Βουλής τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που καταθέτει ο παραιτηθείς υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γ. Βουλγαράκης κατά την τελευταία εικοσαετία, οπότε διατηρεί
τη βουλευτική ιδιότητα. Ο λόγος της απόκρυψης δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι το «πόθεν έσχες» του κ. Βουλγαράκη εμφανίζεται να είναι «διάτρητο» και να παρουσιάζει τεράστια κενά και παραλείψεις, τα οποία εκθέτουν όχι μόνον τον ίδιο αλλά και την- υποτιθέμενη- Επιτροπή Ελέγχου Οικονομικών του Κοινοβουλίου,
στην οποία κατατίθενται ετησίως οι δηλώσεις των βουλευτών. Από τα στοιχεία που εξασφάλισε και αποκαλύπτει «Το Βήμα» προκύπτει ότι τα εισοδήματα που περιελάμβανε στις δηλώσεις τις οποίες υπέβαλλε όλα αυτά τα χρόνια ο κ. Βουλγαράκης δεν δικαιολογούν την αύξηση των περιουσιακών του στοιχείων, η
οποία φαίνεται ότι προέκυψε από την «αφανή» επιχειρηματική δραστηριότητα που ανέπτυξε την τελευταία δεκαετία μέσω εταιρειών- ΕΠΕ αλλά και offshore-, την ύπαρξη των οποίων μάλιστα παρέλειψε(;) να δηλώσει στο «πόθεν έσχες» τουλάχιστον επί δύο χρόνια: το 2004 και το 2005.

Σ ύμφωνα με την πρόσφατα δημοσιευθείσα δήλωση που αφορά τη χρήση του 2006, ο κ. Βουλγαράκης ίδρυσε το 2000 από κοινού με τη σύζυγό του, συμβολαιογράφο κυρία Αικατερίνη Πελέκη , εταιρεία παροχής υπηρεσιών, για την οποία κατέβαλαν κεφάλαιο 112.500 ευρώ έκαστος και έχει τη μορφή της ΕΠΕ, χωρίς όμως να αναφέρεται η επωνυμία της, όπως και ο τζίρος ή άλλα στοιχεία από τη δραστηριότητά της. Κατά τις πληροφορίες που ήρθαν πρόσφατα στη δημοσιότητα από ερωτήσεις βουλευτών του ΠαΣοΚ πρόκειται για την Αστική Επέκταση ΕΠΕ, η οποία «προήλθε από υπεράκτια επιχείρηση» (offshore). Η ύπαρξη αυτής της εταιρείας αναφέρεται στις δηλώσεις του 2002 και του 2003, όχι όμως και σε αυτές των δύο επόμενων χρόνων, στις οποίες η στήλη της δήλωσης του ζεύγους Βουλγαράκη που αφορά «συμμετοχές σε κάθε είδους επιχείρηση» εμφανίζεται λευκή.

Εταιρείες και real estate
Η εταιρική συμμετοχή του κυβερνητικού στελέχους επανεμφανίζεται στο «πόθεν έσχες» του 2006, γεγονός που αποδίδεται από πολιτικά στελέχη στο ότι είχαν αρχίσει να βλέπουν το φως διάφορα δημοσιεύματα για την επιχειρηματική του δραστηριότητα στον τομέα του real estate. Στη δήλωση του ίδιου χρόνου εμφανίζεται- επίσης χωρίς επωνυμία- και μια δεύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών με τη μορφή ΕΠΕ, για την ίδρυση της οποίας το ζεύγος Βουλγαράκη συνεισέφερε, εξ ημισείας, 18.000

ευρώ. Η εν λόγω εταιρεία, η οποία όπως αναφέρεται στο τελευταίο «πόθεν έσχες» επωλήθη αντί 70.002

ευρώ, είναι, κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Αστική Ανάπτυξη ΕΠΕ. Η τελευταία πάντως εμφανίζεται στο τελευταίο «πόθεν έσχες» να έχει ιδρύσει και μια τρίτη- άνευ λοιπών στοιχείων- εταιρεία περιορισμένης ευθύνης.

Αν και εκ πρώτης οι παραλείψεις που εμφανίζουν οι δηλώσεις του ζεύγους Βουλγαράκη μπορεί να θεωρηθούν «τυπικές», προσλαμβάνουν εν τούτοις ουσιαστική διάσταση τόσο εξαιτίας του ισχυρισμού του πρώην υπουργού ότι «υπάρχουν όλα στο “πόθεν έσχες” μου», τον οποίο και υιοθέτησε και ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής στη συνέντευξη της περασμένης Κυριακής στη ΔΕΘ, όσο, κυρίως, και εκ του γεγονότος ότι ο πλούτος και η τεράστια αύξηση της περιουσίας του παραιτηθέντος υπουργού κατά την τελευταία εικοσαετία που εκλέγεται βουλευτής φαίνεται να προέρχονται από την επιχειρηματική δραστηριότητα που ανέπτυξε μέσω εταιρειών, προκειμένου, όπως ομολόγησε, να αποφύγει τη φορολόγησή του.

Με την ομολογία του αυτή ο κ. Βουλγαράκης έγινε ο πρώτος πολιτικός που παραδέχεται ο ίδιος «αφανείς» συναλλαγές μέσω υπεράκτιων εταιρειών, ένα ζήτημα για το οποίο επί χρόνια κυκλοφορούσαν σχετικές φήμες- «Ψάξτε τον πραγματικό πλούτο των πολιτικών στις offshore» ήταν η προτροπή ορισμένων κάθε φορά που δημοσιοποιούνταν τα «πόθεν έσχες», χωρίς ωστόσο κανείς να μπορεί να αποδείξει κάτι τέτοιο.

Στη δήλωση «πόθεν έσχες» που υπέβαλε το 1989, όταν εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής ο κ. Βουλγαράκης, τα λίγα ακίνητα που είχε προέρχονταν από πατρική δωρεά και αφορούσαν μικρό μερίδιο (12,5%) σε πολυκατοικία στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς και κάποια στρέμματα αγροτεμαχίων σε χωριά του Ρεθύμνου. Οσον αφορά την τελευταία δήλωση ο κατάλογος των ακινήτων που διέθετε το 2006 το ζεύγος Βουλγαράκη σταμάτησε στον αριθμό 50· καθώς τα τελευταία χρόνια- αρχής γενομένης από το 1990, οπότε απέκτησαν με συγκυριότητα αντί 4.300.000 δραχμών οικόπεδο 141 τ.μ. στον Λυκαβηττό, στο οποίο έκτισαν οικία 299 τ.μ. (με κόστος 35 εκατ. δραχμές)- αύξησαν εντυπωσιακά τον αριθμό των ακινήτων τους, αγοράζοντας εξοχικά στο Λαύριο και στον Παρνασσό και, πρόσφατα, οικόπεδο 8.070 τ.μ. στην Τζια αντί 93.000 ευρώ.

Από τον αναδρομικό έλεγχο των «πόθεν έσχες» της περιόδου 1989 ως 2001 που διενεργήθηκε και φέρνει στη δημοσιότητα «Το Βήμα» προκύπτει ότι ο κ. Βουλγαράκης εισήλθε στην πολιτική χωρίς αξιόλογα εισόδημα. Κατά τα 13 αυτά χρόνια είχε συνολικό προσωπικό εισόδημα που δεν ξεπερνούσε τα 950.000

ευρώ (323.637.418 δραχμές, σύμφωνα με το νόμισμα της εποχής), ενώ ακόμη πιο πενιχρά ήταν την ίδια περίοδο τα εισοδήματα της συζύγου του που έφθαναν στα 57.637

ευρώ (19.639.825 δραχμές).

Τα επόμενα χρόνια το οικογενειακό εισόδημα του πρώην υπουργού παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, κυρίως λόγω της αύξησης που εμφανίζουν τα εισοδήματα της συζύγου του:

* Το 2002 δήλωσε ο ίδιος 100.915

ευρώ και η σύζυγός του 129.227

ευρώ.

* Το 2003 ο ίδιος δήλωσε 103.376

ευρώ και η σύζυγος 238.868 ευρώ. * Το 2004 τα εισοδήματά τους εκτοξεύονται, καθώς ο κ. Βουλγαράκης δηλώνει 275.733,7 ευρώ και άλλα 601.156,44 ευρώ η σύζυγός του, η οποία για λόγους που σχετίζονται μάλλον με την «κάλυψη» της απόκτησης περιουσιακών στοιχείων περιλαμβάνει σε αυτή τη δήλωση και εισοδήματα 50.000 από την επόμενη χρονιά! Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι μέρος αυτών των εισοδημάτων- και για την ακρίβεια 200.000 ευρώ- προέρχεται από την αποζημίωση που εισέπραξαν (195,5 χιλιάδες ευρώ ο κ. Βουλγαράκης και τα υπόλοιπα η σύζυγός του) για εις βάρος τους «τρομοκρατική ενέργεια»!

* Το 2005, οπότε είναι η πρώτη χρονιά, κατά την οποία δηλώνονται τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν, ενώ ο κ. Βουλγαράκης συμμετέχει στην κυβέρνηση, ο ίδιος εμφάνισε εισόδημα 114.494 ευρώ και η κυρία Πελέκη, που αύξησε εντυπωσιακά την επαγγελματική δραστηριότητά της, έφθασε στο ποσό του 1.045.943,5 ευρώ.

* Το 2006 ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε 123.358 ευρώ και η σύζυγός του 737.859 ευρώ.

* Το 2007 τέλος δήλωσε 133.958

ευρώ και η συμβία του 429.379

ευρώ.

Η σιωπή του κ.Σιούφα
Τα πολλά ερωτήματα που ανακύπτουν από τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» του κυβερνητικού στελέχους, είναι προφανώς αυτά που οδήγησαν τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δ.Σιούφα και τον αρμόδιο για τον έλεγχο των οικονομικών των βουλευτών αντιπρόεδρο κ. Αν. Νεράντζη να επιβάλουν «εμπάργκο» στην πλήρη δημοσιοποίηση των δηλώσεων που έχει υποβάλει ο κ. Βουλγαράκης από το 1989 που εκλέγεται βουλευτής. Με αστείες δικαιολογίες περί «προστασίας των προσωπικών δεδομένων» αρνούνται να δώσουν αναλυτικά στοιχεία, χρίζοντάς τα «απόρρητα», αν και ο νόμος επιβάλλει τη δημοσιοποίησή τους.