▅ Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι οι προτάσεις του κόμματος απαντούν στις ανησυχίες των μεσαίων και χαμηλότερων εισοδηματικών τάξεων
▅ Οι παρεμβάσεις του προέδρου του ΠαΣοΚ είχαν προετοιμαστεί με πολύ μεγάλη προσοχή και δεν σημειώθηκε καμία παρέκκλιση από τον σχεδιασμό
▅ Κομματικά στελέχη έλεγαν ότι «ο Γ. Παπανδρέου πέτυχε να μιλήσει σε ένα ευρύτερο ακροατήριο ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης»
Ω ς επιτυχής εξέταση και πρώτο βήμα μιας νέας πορείας για το ΠαΣοΚ και τον ίδιο αντιμετωπίζονται η παρουσία του κ. Γ. Παπανδρέου το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη και τα όσα είπε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε με συγκεκριμένες προτάσεις στο οικονομικό πεδίο, επενδύοντας στην αρνητική εικόνα που εμφανίζει πλέον η κυβέρνηση και έχοντας έναν συγκεκριμένο στόχο: να απευθυνθεί σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών, οι οποίοι είτε προέρχονται από τον χώρο του ΠαΣοΚ και βλέπουν πάλι με μεγαλύτερη προσδοκία τις προτάσεις του κόμματος είτε έχουν απογοητευτεί από την κυβέρνηση της ΝΔ και αναζητούν άλλη διέξοδο. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «εθνικό θέμα» την ανατροπή της σημερινής κατάστασης, ενώ στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη έλεγαν έπειτα από τον χθεσινό πρωινό (απογευματινό) καφέ: «Ο στόχος του Παπανδρέου ήταν να μιλήσει σε ένα ευρύτερο ακροατήριο,ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης. Και αυτό το πέτυχε». Χαρακτηριστικό είναι ότι για τα στελέχη του ΠαΣοΚ θεωρήθηκε θετικό και ευπρόσδεκτο στοιχείο η εκτενής κριτική που ασκήθηκε για τα μέτρα από πλευράς κυβέρνησης. Οι λόγοι για την ικανοποίηση αυτή ήταν η πεποίθηση ότι το τελευταίο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση καθόρισε το πεδίο συζήτησης και το γεγονός ότι οι προτάσεις απαντούν στις ανησυχίες ενός τεράστιου τμήματος των μεσαίων και χαμηλότερων εισοδηματικών τάξεων, σε αντίθεση με τα μέτρα Αλογοσκούφη.

Το μέτωπο κατά του κ. Γ. Αλογοσκούφη παρέμεινε και χθες ανοικτό. Το ΠαΣοΚ κάλεσε τον υπουργό Οικονομίας να δει τα νούμερα του δικού του προϋπολογισμού προτού ασκήσει κριτική στις προτάσεις Παπανδρέου και υπενθύμισε ότι πέρυσι η κυβέρνηση πήγε σε εκλογές επειδή δεν μπορούσε να κλείσει προϋπολογισμό και ότι από μερικούς μήνες διακήρυττε με βεβαιότητα ότι η οικονομία είναι θωρακισμένη από τη διεθνή κρίση.

Οι παρεμβάσεις του προέδρου του ΠαΣοΚ, αρχικώς με την ομιλία του στο Βελλίδειο το Σάββατο το βράδυ και εν συνεχεία κατά τη συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Κυριακής, είχαν προετοιμαστεί με πολύ μεγάλη προσοχή. Δεν σημειώθηκε καμία παρέκκλιση από τον σχεδιασμό, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου ο κ. Παπανδρέου κλήθηκε να δώσει απαντήσεις, οι οποίες άλλες φορές θα μπορούσαν να προκαλέσουν ποικίλες εσωκομματικές ή άλλες αντιδράσεις. Τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και από μερίδα στελεχών του ΠαΣοΚ μη φιλικά διακείμενων προς τον κ. Παπανδρέου διατυπώθηκαν σχόλια, σύμφωνα με τα οποία, επιτυχία ήταν απλώς ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεν υπέπεσε σε λάθη και «δεν έβαλε αυτογκόλ». Την άποψη αυτή σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Γ.Παπακωνσταντίνου , ο οποίος είπε: «Ξέρουμε από πού προέρχεται, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που κινείται το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης για να επιχειρήσει να ακυρώσει την καλή παρουσία του προέδρου του ΠαΣοΚ. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ στη συνέντευξη Τύπουούτε “σκονάκια” είχε μπροστά του για να απαντήσει στις ερωτήσεις, ούτε απάντησε δέκα φορές “έχω απαντήσει στην ερώτηση”».