ΛΟΝΔΙΝΟ

Βιονικά εμφυτεύματα τα οποία υπόσχονται να χαρίσουν στους 45ρηδες όραση 25χρονων είναι πιθανό να είναι διαθέσιμα σε μόλις πέντε χρόνια καταργώντας τα γυαλιά οράσεως! Οι υπερ-φακοί αναμένεται να διορθώνουν τα προβλήματα τόσο της μυωπίας όσο και της πρεσβυωπίας επιτρέποντας στους ασθενείς να αποκτήσουν… αετίσιο βλέμμα.

Το αξιοσημείωτο μάλιστα είναι ότι οποιοσδήποτε υποβάλλεται στην επέμβαση τοποθέτησης των νέων φακών, η οποία θα διαρκεί περίπου μισή ώρα, δεν θα διατρέχει κίνδυνο να εμφανίσει καταρράκτη σε μεγάλη ηλικία, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο καθηγητής Τζέιμς Γουόλφσον από το Πανεπιστήμιο Αστον κατά τη διάρκεια φεστιβάλ επιστημών που διεξάγεται στη Βρετανία. «Ολα τα άτομα άνω των 45 ετών θα μπορούν να ωφεληθούν από την επέμβαση,αφού θα μπορούν να βλέπουν πολύ καλά με φυσικό τρόπο. Πρόκειται για τον σαφή προσδιορισμό του βιονικού ματιού.Αντικαθιστούμε κάτι που έχει γεράσει στο μάτι με ένα τεχνολογικό κατασκεύασμα». Η όλη σύλληψη βασίζεται σε ήδη υπάρχουσα τεχνολογία- πρόκειται για τους μικροσκοπικούς πλαστικούς φακούς που τοποθετούνται στα μάτια ύστερα από επέμβαση καταρράκτη εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο οι φακοί αυτοί είναι σκληροί, με αποτέλεσμα να βοηθούν στο θέμα του καταρράκτη, χωρίς ωστόσο να διορθώνουν τα προβλήματα της μυωπίας ή της πρεσβυωπίας. Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους πιο μαλακοί και ευλύγιστοι ενδοφθάλμιοι φακοί νέας γενιάς, οι οποίοι όμως, όπως συμβαίνει και με τις επεμβάσεις λέιζερ, θεραπεύουν είτε μόνο τη μυωπία είτε μόνο την πρεσβυωπία.

Οι επιστήμονες προσπαθούν τώρα να δημιουργήσουν υπερ-ευλύγιστους φακούς οι οποίοι θα πιέζονται από τους μυς του οφθαλμού και θα λαμβάνουν έτσι το σχήμα που χρειάζεται ώστε να προσφέρουν καλή όραση σε ό,τι αφορά τόσο τα μακρινά όσο και τα κοντινά αντικείμενα. Οι φακοί αυτοί θα τοποθετούνται στο μάτι με τη διεξαγωγή μιας απλής επέμβασης, αναμένεται να κοστίζουν περί τα 2.500

ευρώ και σύμφωνα με τον καθηγητή Γουόλφσον θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν ευρέως μέσα στα επόμενα πέντε ως δέκα χρόνια.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι οι υπερφακοί θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επεμβάσεις καταρράκτη, ωστόσο αναμένεται να έχουν μεγαλύτερο εύρος χρήσης σε άτομα που ξεκινούν να φορούν γυαλιά στη μέση ηλικία. «Οταν κάποιος είναι νέος μπορεί να εστιάσει ως και στο άκρο της μύτης του.Οταν μεγαλώνει,ο φακός του ματιού γίνεται σκληρότερος και έτσι δεν μπορεί να αλλάξει το σχήμα του,με αποτέλεσμα το άτομο να χρειάζεται να κρατά κάτι σε πιο μακρινή απόσταση για να το διαβάσει.Ως την ηλικία των 45 ετών,δεν μπορεί πια να τεντώνει τα χέρια του όσο χρειάζεται,οπότε αναγκάζεται να φορέσει γυαλιά».

Η επέμβαση στη μέση ηλικία συνδέεται με λιγότερους κινδύνους για τον ασθενή σε σύγκριση με τη διεξαγωγή επέμβασης σε προχωρημένη ηλικία, όταν ο ασθενής έχει πλέον παρουσιάσει καταρράκτη. Οπως επεσήμανε ο καθηγητής, «σήμερα οι επεμβάσεις καταρράκτη γίνονται συνήθως όταν το άτομο είναι μεγάλο σε ηλικία,ωστόσο στο μέλλον η επέμβαση των νέων φακών θα γίνεται στην ηλικία των 45 ετών και το άτομο δεν θα εμφανίζει ποτέ καταρράκτη».