Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

«Αλαζονεία εμμίσθων δικηγόρων»
Από καιρό έχω παρατηρήσει ότι πάρα πολλοί έμμισθοι συνάδελφοι, που εργάζονται στο Δημόσιο, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, στις τράπεζες, στις εταιρείες και αλλού, είτε ως δικηγόροι είτε ως νομικοί σύμβουλοι και δικαστικοί αντιπρόσωποι, διακατέχονται από το θλιβερό και απωθητικό σύνδρομο της αλαζονείας. Νομίζουν και πιστεύουν, επειδή τους διόρισαν διάφοροι κομματικοί τους φίλοι και πάτρωνες στα διάφορα πόστα που κατέχουν, ότι υπερέχουν από τους άλλους συναδέλφους τους. Νομίζουν ότι επειδή κατέχουν τις θέσεις αυτές, μαζί με τους παχυλούς μισθούς που απολαμβάνουν, μαζί και με τα άλλα ειδικά προνόμιά τους, είναι οι πρώτοι και οι μοναδικοί στο είδος τους. Πιστεύουν οι κομματικοί αυτοί συνάδελφοι ότι υπερτερούν από τους άλλους άμισθους συναδέλφους τους επειδή «έχουν μπάρμπα στην Κορώνη», γι΄ αυτό και η συμπεριφορά τους είναι απαράδεκτη. Είναι είρωνες, τιμητές των άλλων, νομίζουν ότι γνωρίζουν τα πάντα, είναι όπως λέμε κοινά «ξερόλες» και αμφισβητούν τις γνώμες και τις σκέψεις των άμισθων συναδέλφων τους. Οι έμμισθοι αυτοί δικηγόροι των διαφόρων κρατικών υπηρεσιών- και όχι μόνοέχουν «καβαλήσει το καλάμι» και περπατούν, ομιλούν και συμπεριφέρονται σαν αγάδες και σαν μαχαραγιάδες. Βλέπουν τους άλλους σαν υποτελείς και αντιπάλους τους.

Οι έμμισθοι αυτοί δικηγόροι, που το βασικό προσόν τους είναι είτε η συγγένεια είτε η «κουμπαριά» με τους εκάστοτε κρατούντες, είτε η κομματική τους πίστη και υποταγή στο εκάστοτε κυβερνών κόμμα εξουσίας, διαλαλούν παντοιοτρόπως το «κομματικό εμπόρευμά τους». Και ταυτόχρονα προσβάλλουν τους συναδέλφους τους που είναι είτε άνεργοι είτε άμισθοι. Είναι υπερφίαλοι, γεμάτοι κομπασμό και οίηση. Και έχουν λύσει μέσω των κομματικών τους αφεντάδων όλα τους τα προβλήματα, οικονομικά, κοινωνικά κτλ. Ακόμη, πάρα πολλοί απ΄ αυτούς, πέρα από τη μία κομματική τους θέση, κατέχουν δύο και τρεις θέσεις ταυτόχρονα στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, παράνομα προς τον νόμο 1256/82 για την πολυθεσία. Με τις επιπλέον θέσεις τους αυτές, αυτοί οι συνάδελφοι στερούν «το ψωμί» από τους άλλους άμισθους συναδέλφους τους. Κλείνοντας το άρθρο μου αυτό, θέλω να στηλιτεύσω την αλαζονεία αυτών των συναδέλφων και να αναφέρω αυτό που έλεγε ο μεγάλος σοφός, ο Σωκράτης: «Τους ασκούς τους φουσκώνει ο αέρας, τους δε ανοήτους ανθρώπους η αλαζονεία».

ΦΩΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ Μη έμμισθος δικηγόρος στον Αρειο Πάγο Αθήνα

«Αυθαίρετες χρεώσεις»
Η τράπεζα Α-Βank αυθαίρετα αλλάζει την τιμολογιακή της πολιτική εις βάρος των πελατών της. Συγκεκριμένα, στα εισερχόμενα εμβάσματα (καταθέσεις) από πελάτες μου προς τον λογαριασμό μου ταμιευτηρίου, με συναλλαγή μέσω Διαδικτύου (όχι ταμειακή) δεν με χρέωνε με προμήθεια ως 2/08. Και ξαφνικά άρχισε να με χρεώνει 3 ευρώ ανά συναλλαγή.

Από 1.4.2008 άρχισα να διαμαρτύρομαι: α) με επιστολή προς Α-Βank (έντυπο υποδείξεων- παραπόνων), β) στο κατάστημα Κολωνακίου δύο φορές που απευθύνθηκα ουδεμία απάντηση έλαβα, γ) τηλεφωνικά μέσω Α-phone banking ομοίως. Στις 21.5.2008 απευθύνθηκα στον Τραπεζικό Μεσολαβητή. Δηλαδή στον φορέα που δημιούργησαν οι ίδιες οι τράπεζες για τους… απαιτητικούς πελάτες που ψάχνουν τα δικαιώματά τους. Σε λίγες ημέρες μού απάντησαν (Α.Π. 765) ότι θα πρέπει να μου δώσει απάντηση πρώτα η Α-Βank (κωδικός αναφοράς 558/2008, υπεύθυνη κυρία Λαγγουράνη, τηλ. 210 3376.700).

Στις 6.6.2008 η Α-Βank μού γνωστοποίησε τα τιμολόγιά της (Υπηρεσία Πελατών, κυρία Κοκκιναρά, κυρία Παπατριανταφύλλου, τηλ. 210 3265.630) και πως αυτές είναι οι χρεώσεις (επιστολή 1619.1.18026), χωρίς να απαντάει επί της ουσίας. Επανήλθα με νέα επιστολή μου στέλνοντάς τους εκτυπώσεις από τα αποδεικτικά συναλλαγών μέσω Διαδικτύου, στα οποία καθαρά φαίνεται ότι τα έξοδα της πληρώτριας τράπεζας αναφέρονται ως 1,50 ευρώ και ρωτώντας πάλι γιατί άλλαξαν οι χρεώσεις από 0 (2/08) σε 3 ευρώ στο εξής. Ουδεμία απάντηση έλαβα.

Στις 11.7.2008 με νέα επιστολή μου προς Τραπεζικό Μεσολαβητή τούς γνωστοποίησα τα ως άνω και διαμαρτυρήθηκα για τη συμπεριφορά της Α-Βank. Ως σήμερα (31.8.2008) ουδεμία απάντηση έλαβα.

Συμπέρασμα:

α) Διακόπτω τις συναλλαγές μου με την Α-Βank ως αναξιόπιστη και προβληματική. Υστερα από 25 χρόνια συναλλαγών, έτσι επιβραβεύει η Α-Βank έναν πελάτη της.

β) Αν για ένα τέτοιο μικρό θέμα κάποιος πολίτης ταλαιπωρείται επί 6μηνο και πλέον χωρίς να βρίσκει το δίκιο του, με τρόμο αναρωτιέμαι τι θα συμβεί αν κάποιος έχει σοβαρές υποχρεώσεις και βάρη (δάνεια κατοικίας κτλ.) με υπέρογκα ποσά. Τι κόλαση θα περνάει, με την αυθαιρεσία των τραπεζών…

ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ελεύθερος επαγγελματίας Αθήνα

Διαφωνείτε; «Το Βήμα» δέχεται ευχαρίστως απαντήσεις, παρατηρήσεις και αντιρρήσεις.

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr