▅ Βασικός στόχος του Πρωθυπουργού είναι μέσω της διεύρυνσης να επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας, αν και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο
▅ Η στόχευση του κ. Καραμανλή είναι προς στελέχη του ΠαΣοΚ που μπορούν να προσφέρουν στη ΝΔ χωρίς να ακυρωθεί η προηγούμενη πολιτική διαδρομή τους
▅ Πρόκειται για 10-15 πρόσωπα, αρκετοί εκ των οποίων ανήκουν στον χώρο του «πατριωτικού ΠαΣοΚ» και δεν προκαλούν αρνητικά αντανακλαστικά στη βάση της ΝΔ
Τ α σχέδια του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή για διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας με στόχο την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού επανέρχονται στο πολιτικό προσκήνιο. Στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για τη διεύρυνση της ΝΔ με πρόσωπα που ανήκουν στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά και ιστορικά στελέχη του ΠαΣοΚ με κεντρογενή χαρακτηριστικά, τα οποία αυτή την περίοδο είναι στο περιθώριο και δεν αξιοποιούνται από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γ.Παπανδρέου. Ο κ. Καραμανλής έχει αποφασίσει, έπειτα και από σχετικές εισηγήσεις που έχουν γίνει από κορυφαίους υπουργούς, να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε κινήσεις που θα εξυπηρετούν το σχέδιο για τη διεύρυνση. Βασικός στόχος του Πρωθυπουργού είναι μέσω της διεύρυνσης να επιτευχθεί η αυτοδυναμία, αν και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», τις τελευταίες ημέρες έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις στο πρωθυπουργικό επιτελείο και αναμένεται μετά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης να γίνουν και συναντήσεις με υποψήφια πρόσωπα προς αξιοποίηση από τη ΝΔ. Ο κ. Καραμανλής έχει στόχο να προκαλέσει πλήγμα στο πολιτικό σύστημα και να «ανακατέψει» την τράπουλα με τη διεύρυνση που θα επιχειρήσει σε μια προσπάθεια να τονώσει το τρωθέν προφίλ του κυβερνώντος κόμματος. Η προβληματική κατάσταση που εμφανίζει το ΠαΣοΚ και η αδυναμία να πείσει την κοινή γνώμη, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, αλλά κυρίως οι έντονες ιδεολογικές διαφορές που υπάρχουν, αποτελούν για την κυβέρνηση την ευκαιρία να προχωρήσει η ΝΔ στην ενσωμάτωση στελεχών από την αξιωματική αντιπολίτευση. Βέβαια η διεύρυνση περισσότερο προκύπτει ως ανάγκη και από τα αδιέξοδα της ΝΔ, η οποία θα επιχειρήσει να αναζητήσει σανίδα σωτηρίας στα στελέχη που θα ενταχθούν στους κόλπους της.

Η στόχευση του κ. Καραμανλή είναι προς στελέχη του ΠαΣοΚ τα οποία μπορεί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη ΝΔ, χωρίς να ακυρωθεί και να απαξιωθεί, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, η προηγούμενη πολιτική και προσωπική διαδρομή τους. Στο στόχαστρο του Μεγάρου Μαξίμου είναι περίπου 10-15 στελέχη, αρκετά εκ των οποίων κινούνται στον χώρο του «πατριωτικού ΠαΣοΚ», έχουν «κεντρώα» φυσιογνωμία και δεν προκαλούν αρνητικά αντανακλαστικά στη βάση του κυβερνώντος κόμματος. Πρόκειται για στελέχη που δεν έχουν προκαλέσει τη βάση της ΝΔ, θεωρούνται μετριοπαθή και μπορούν κάλλιστα να υπηρετήσουν τη νέα διάσταση της Κεντροδεξιάς. Η εμπειρία των συγκεκριμένων στελεχών δεν αξιοποιήθηκε από τον κ. Παπανδρέου ενώ είχαν βρεθεί «απέναντι» από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ.Σημίτη. Το κρίσιμο ερώτημα όμως που υπάρχει είναι αν μπορεί η διεύρυνση να γίνει υπό την πολιτική στέγη της ΝΔ. Ορισμένα στελέχη, σε κυβέρνηση και κόμμα, υποστηρίζουν ότι το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η αλλαγή του ονόματος και του συμβόλου της ΝΔ και της δημιουργίας ενός νέου σχήματος που θα κινείται σε μια κεντροδεξιά κατεύθυνση. «Μιλάμε για επανίδρυση της παράταξης» λένε χαρακτηριστικά, αν και κάποιοι άλλοι αμφιβάλλουν αν θα «περπατήσει» στις δημοσκοπήσεις όλη αυτή η προσπάθεια.

Στο εσωτερικό της ΝΔ αναζητείται η κατάλληλη χρονική στιγμή κατά την οποία πρέπει να γίνουν οι κινήσεις διεύρυνσης, καθώς και η κατεύθυνση και τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Ποια είναι τα στελέχη που μπορεί να βολιδοσκοπούνται από τη ΝΔ; Από το κυβερνών κόμμα δεν δίνουν ονόματα, αν και κατ΄ ιδίαν αναφέρονται με εξαιρετικά θετικά σχόλια σε πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ, αλλά και σε άλλα στελέχη που ήταν στον πυρήνα των «παπανδρεϊκών» την εποχή της πρωθυπουργίας του κ. Σημίτη. Αυτό πάντως που μεταδίδεται είναι ότι όλες οι κινήσεις θα γίνουν με τη δέουσα προσοχή και μυστικότητα και στον χρόνο όπου πρέπει.

Στην περιφέρεια έχουν αρχίσει να προσεγγίζουν σοβαρά στελέχη του ΠαΣοΚ και ειδικά όσους «ασφυκτιούν πολιτικά», όπως λένε, και δεν βρίσκουν απαντήσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Η πολιτική σπορά άρχισε.Πρέπει να περιμένουμε. Δεν χρειάζονται βιαστικές κινήσεις» λένε υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη. Οι «επιθετικές κινήσεις» αναμένονται σύντομα, αν και για ορισμένα γνωστά στελέχη του ΠαΣοΚ χρειάζεται να γίνουν αρκετές συζητήσεις ακόμη.

Η πολιτική αντεπίθεση στη λογική του διπολισμού, η στρατηγική και οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν συζητιούνται το τελευταίο διάστημα σε συναντήσεις υπουργών, αλλά και σε ενδιαφέρουσες συνάξεις παραγόντων του δημόσιου βίου. Μάλιστα, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που θεωρούνται κοινής αποδοχής συζητούν πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα με ορισμένα στελέχη του ΠαΣοΚ, για τα οποία υπάρχει θετική εικόνα και κρίνονται τα πλέον κατάλληλα για να ενσωματωθούν στη νέα «κεντροδεξιά παράταξη», όπως την ονομάζουν.

Τα σχέδια διεύρυνσης συζητούνται στη ΝΔ με βάση τις εκτιμήσεις ότι λόγω των εξελίξεων θα υπάρξει αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και επενδύουν σε φυγόκεντρες δυνάμεις από τον χώρο του ΠαΣοΚ. Αυτές ακριβώς τις δυνάμεις που έχουν κεντρώα χαρακτηριστικά θα προσπαθήσει να προσεταιρισθεί η ΝΔ. Δεν ήταν τυχαίες οι προ μηνών δημόσιες- στοχευμένες- παρεμβάσεις στελεχών της ΝΔ και το πολιτικό φλερτ προς στελέχη του ΠαΣοΚ. Απλώς καλλιεργήθηκε το έδαφος. Οπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, το σχέδιο ενισχύεται από την παραδοχή ότι η ΝΔ δεν θα έχει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Πώς μπορεί να γίνει αυτή η ενίσχυση; Οπως λένε στη ΝΔ, με τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού πλαισίου (πλατφόρμας) όπου θα ενσωματωθούν απόψεις και προτάσεις της παραδοσιακής ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.