Oι Περσείδες, για πολλούς το πιο εντυπωσιακό μετεωρικό ρεύμα του ουρανού, είναι και εφέτος πιστοί στο ραντεβού τους με τους αδειούχους του Αυγούστου. Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι και πολλοί περιστασιακοί παρατηρητές του καλοκαιρινού ουρανού είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν την εμφάνιση σποραδικών Περσειδών κατά τις πρώτες πρωινές ώρες των δύο-τριών τελευταίων εβδομάδων. Η κορύφωση του φαινομένου όμως αναμένεται το βράδυ της 11ης προς τη 12η Αυγούστου. Το θέαμα προσφέρεται τόσο για όσους πηγαίνουν για ύπνο νωρίς όσο και για τους καλοκαιρινούς ξενύχτηδες. Οσοι δεν έχουν σκοπό να ξενυχτήσουν ή ενδιαφέρονται για λίγα αλλά εντυπωσιακά μετέωρα, ας έχουν τον νου τους στον βραδινό ουρανό μετά τις 9 το βράδυ. Είναι πολύ πιθανόν να δουν αρκετούς Περσείδες να διασχίζουν τον ουρανό από βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά.

Παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να δουν τον λαμπρό Δία και τη Σελήνη στο πρώτο τέταρτο να ανατέλλουν, μαζί με τον αστερισμό του Τοξότη, από τον ανατολικό ουρανό. Οσοι είναι διατεθειμένοι να μείνουν ξύπνιοι αργότερα, ας περιμένουν τη δύση της Σελήνης, που θα συμβεί γύρω ση μία μετά τα μεσάνυχτα. Στη συνέχεια και ως το πρωί ο ουρανός θα είναι σκοτεινός και θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν αρκετές δεκάδες μετεώρων την ώρα.

Πηγή των Περσειδών είναι ο κομήτης Σουίφτ-Τατλ. Παρ΄ όλο που αυτή την εποχή ο κομήτης απομακρύνεται από τη Γη και βρίσκεται πέραν της τροχιάς του πλανήτη Ουρανού, έχει αφήσει πίσω του ένα «ρεύμα» από συντρίμμια της επιφάνειάς του. Οταν τα συντρίμμια αυτά εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης πυρακτώνονται από την τριβή και φωτοβολούν.

Ο κ. Χάρης Βάρβογλης είναι καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.