Η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου και η ανάκαμψη των μετοχών του κλάδου υψηλής τεχνολογίας μία ημέρα μετά την πρόβλεψη της Cisco Systems ότι η οικονομική κρίση θα είναι βραχύβια, μετρίασαν τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσαν στη Wall Street τα οικονομικά αποτελέσματα της Freddie Μac- η οιονεί κρατική εταιρεία χορήγησης στεγαστικών δανείων ανακοίνωσε χθες το τέταρτο διαδοχικό ζημιογόνο τρίμηνο. Η Ευρώπη ξεπέρασε ακόμη πιο γρήγορα το σοκ της Freddie Μac, η οποία στο κάτω κάτω δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει αφού έχει σίγουρη την αρωγή της αμερικανικής κυβέρνησης. Τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσαν ορισμένες εταιρείες, όπως η μεγαλύτερη σε ενεργητικό γαλλική τράπεζα ΒΝΡ Ρaribas, στήριξαν τις ευρωπαϊκές αγορές.
Η Freddie Μac ανακοίνωσε για το τρίμηνο Απριλίου- Ιουνίου 2008 ζημιές ύψους 821 εκατ. δολαρίων, οι οποίες προστιθέμενες στις ζημιές των τριών προηγούμενων τριμήνων συνθέτουν ένα δωδεκάμηνο σωρευτικών απωλειών οι οποίες ξεπερνούν τα 4,6 δισ. δολάρια. Η εταιρεία ξεκαθάρισε ότι δεν θα διανείμει μέρισμα και επανέλαβε τη δέσμευσή της να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 5,5 δισ. δολαρίων. Από την άλλη πλευρά, θετικές ήταν (και) χθες οι εξελίξεις στις αγορές πετρελαίου. Ο τζόγος στα futures του πετρελαίου και των άλλων εμπορευμάτων φαίνεται πως τερματίζεται και αρχίζει να λειτουργεί και πάλι ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Ας μην ξεχνάμε ότι επί μήνες τα προθεσμιακά συμβόλαια των εμπορευμάτων ενισχύονταν επειδή αποτελούσαν «ασφαλές καταφύγιο» για τους επενδυτές οι οποίοι… ανησυχούσαν για τη συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας. Τώρα οι τιμές του πετρελαίου και των άλλων εμπορευμάτων πέφτουν ακριβώς για τον ίδιο λόγο: επειδή οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας πέφτουν και κατά συνέπεια θα περιοριστεί και η ζήτηση για ενέργεια και πρώτες ύλες.
Ετσι, το μέλημα των θεσμικών κερδοσκόπων (εμπορικές και επενδυτικές τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία και βεβαίως hedge funds), οι οποίοι είχαν μετατρέψει τις αγορές πετρελαίου σε αίθουσα παιγνίων μεγάλου ξενοδοχείου του Λας Βέγκας, είναι να ρευστοποιήσουν κατά τρόπο συντεταγμένο. Να αποφύγουν, δηλαδή, τις πωλήσεις πανικού που θα προκαλούσαν κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου. Από τις 15 Ιουλίου, όταν ξεκίνησαν οι συντεταγμένες ρευστοποιήσεις, η τιμή του αργού έχει υποχωρήσει περίπου 20%. Ως γνωστόν, μέρος των κεφαλαίων που αποσύρονται από τις αγορές εμπορευμάτων τοποθετούνται στο δολάριο, το οποίο συνέχισε και χθες την ανοδική του πορεία.
Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων έναντι του ευρώ. Εντυπωσιακότερη, όμως, ήταν η ενίσχυσή του έναντι του γεν. Για την ακρίβεια, το ιαπωνικό νόμισμα επλήγη από την παραδοχή της κυβέρνησης του Τόκιο ότι «η οικονομία της χώρας
Το μέλημα των θεσμικών κερδοσκόπων είναι να ρευστοποιήσουν κατά τρόπο συντεταγμένο
επιβραδύνεται». Η ιαπωνική κυβέρνηση παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι «ο μακροβιότερος, μεταπολεμικώς, κύκλος οικονομικής ανάπτυξης για την Ιαπωνία ενδεχομένως να τερματιστεί». Και η οικονομία επιβραδύνεται, ενώ «τα επιτόκια του γεν είναι αφύσικα χαμηλά» όπως δήλωσε στο πρακτορείο Βloomberg ο διευθυντής του κλάδου Επενδύσεων στις αγορές συναλλάγματος της ΙΝG Financial Μarkets Τζον Μακ Κάρθι.