Την παραίτηση των μελών ( Ιωάννης Παπαδάκης, Μένης Κουμανταρέας και Ανταίος Χρυσοστομίδης ) του Διοικητικού Συμβουλίου της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ), την αναστολή της λειτουργίας της επειδή αδυνατεί να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της καθώς και την αγωγή κατά του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργού κ. Μιχάλη Λιάπη «για τη μη τήρηση των συμφωνιών που το υπουργείο έχει υπογράψει» , χαρακτηρίζοντάς την ως την τελευταία επίσημη πράξη του υπογράφει αποφάσισε χθες σε συνεδρίασή του το ΔΣ της ΚΟΕΜ. Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Σταύρος Ξαρχάκος δεν υπέβαλε την παραίτησή του.

Στην επιστολή που απευθύνεται προς τον υπουργό Πολιτισμού κ. Λιάπη και την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της ΚΟΕΜ κ. Ιωάννης Παπαδάκης, σημειώνονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Τη θανατική ποινή της υπογράψατε με την απόφασή σας να μη δώσετε στην Ορχήστρα το ποσό των 2.000.000 ευρώ που ο υπουργός Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης είχε διαθέσει ειδικά για την ΚΟΕΜ έπειτα από προσωπικό διάβημα του καλλιτεχνικού διευθυντή κ.Σταύρου Ξαρχάκου.Το ποσό αυτό, που θα έλυνε όλες τις οικονομικές εκκρεμότητες της Ορχήστρας,αποφασίσατε,για λόγους που εξακολουθούμε να μην κατανοούμε, να διαθέσετε σε άγνωστες σε εμάς δραστηριότητες του υπουργείου».

Επίσης, στην επιστολή σχολιάζεται η προ εβδομάδος απάντηση του κ. Λιάπη στη Βουλή, ότι αδυνατεί να πληρώσει «χρέη τόσων ετών» ως εξής: «Τα χρέη “τόσων ετών” είναι τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της υπουργίας του κ. Βουλγαράκη και της δικής σας υπουργίας.Αν το υπουργείο είχε διαθέσει τα ποσά που το ίδιο είχε αποφασίσει και υπογράψει για τη λειτουργία της Ορχήστραςη ΚΟΕΜ σήμερα όχι μόνο δεν θα είχε χρέη αλλά θα είχε και πλεόνασμα». Επισημαίνεται στον κ. Λιάπη ότι «το ποσόν των 250.000 ευρώ που ανακοινώσατε ότι δώσατε(;) στην ΚΟΕΜ για το 2008είναι σταγόνα στον ωκεανό:όταν και εφόσον έρθουν τα χρήματα,δεν θα αρκούν ούτε για να πληρώσουν τους μισθούς του διοικητικού προσωπικού,των μουσικών και των καλλιτεχνών που έχουν χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της Ορχήστρας,το οποίο παραμένει απλήρωτο εδώ και αρκετούς μήνες».

Ο υπουργός Πολιτισμού, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή στις 24/7, είχε σημειώσει μεταξύ άλλων ότι η ΚΟΕΜ «από το 2004 μέχρι σήμερα έχει λάβει περίπου 3 εκατ.ευρώ.Εφέτος έχει ήδη λάβει 250.000 ευρώ» ενώ «εκκρεμεί η δεύτερη δόση (250.000

ευρώ) και μία τρίτη, 150.000 ευρώ. Σύνολο δηλαδή για όλο τον χρόνο 650.000 ευρώ,όσα ακριβώς πήρε και πέρυσι και κάτι περισσότερο από ό,τι είχε πάρει πρόπερσι (…).Αδυνατώ σήμερα να πληρώσω σωρευμένα χρέη τόσων ετών,γιατί θα χρειαζόταν ένας επιπλέον προϋπολογισμός. Εγώ όμως εκτελώ αυτόν που βρήκα, που περιγράφει συγκεκριμένες και απολύτως περιορισμένες δαπάνες».