Κ ύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών τόνιζαν χθες ότι με την απόφαση των τούρκων δικαστών «τερματίζεται μια περίοδος ρευστότητας» στην Τουρκία, η οποία είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο. Τώρα ανοίγει πλέον ο δρόμος, προσθέτουν, ώστε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «να προχωρήσει στις απαραίτητες προσαρμογές» και μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι αναγκαίες για την πρόοδο στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Σύμφωνα με διπλωματικές εκτιμήσεις, η τελική απόφαση του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου «ήταν κάτι που αναμέναμε». Ωστόσο, οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι οι θριαμβολογίες θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς «η απόφαση αυτή θα πρέπει μάλλον να θεωρηθεί προϊόν συμβιβασμού».

Εννοούν προφανώς ότι η έκβαση της υπόθεσης ίσως είναι αποτέλεσμα μιας συνεννόησης ανάμεσα στον κ. Ερντογάν και στους στρατιωτικούς. Πρόκειται για σενάριο που κυκλοφόρησε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε πριν από μερικές εβδομάδες ο τούρκος πρωθυπουργός με τον στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο οποίος θεωρείται- εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- ο επόμενος επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου αντικαθιστώντας τον Γιασάρ Μπουγιούκανιτ. Οι ίδιες πηγές αναρωτιούνται: «Ποια στάση θα ακολουθήσει ο Ερντογάν μετά τη χθεσινή απόφαση; Και ποιες θα είναι οι εξελίξεις με την υπόθεση του παρακρατικού δικτύου των εθνικιστών της Εργκενεκόν, στην οποία φέρονται να εμπλέκονται και στρατιωτικοί;». Δεν πρέπει επίσης να λησμονείται ότι από τον Σεπτέμβριο αρχίζουν και οι απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, στις οποίες ο λόγος των «πασάδων» του Γενικού Επιτελείου είχε πάντοτε ιδιαίτερη βαρύτητα.

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για θέματα Εξωτερικών κ. Α. Λοβέρδος, σχολιάζοντας την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας για το ΑΚΡ, τη χαρακτήρισε «πολύ θετική εξέλιξη για τη σταθερότητα της Τουρκίας,αλλά και της ευρύτερης περιοχής.Ταυτοχρόνως, η απόφαση αυτή», πρόσθεσε, « βοηθά στην εκτόνωση της πολιτικής κρίσης που σημάδεψε τις ευρωτουρκικές σχέσεις τους τελευταίους μήνες».