Τον κίνδυνο να διενεργούν οι ξένοι επενδυτές περισσότερο από το 50% των συναλλαγών τους σε ελληνικές μετοχές εκτός Χρηματιστηρίου Αθηνών, σε άλλες πλατφόρμες διαπραγμάτευσης, εκκαθάρισης και διακανονισμού, λόγω του φόρου επί των πωλήσεων 0,15% που μειώνει την ανταγωνιστικότητα του ΧΑ, επισημαίνει ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου κ. Σπ. Καπράλος σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ.Αλογοσκούφη. Ο κ. Καπράλος ζητεί την κατάργηση του φόρου αφού, όπως αναφέρει, ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2008 η απελευθέρωση των συναλλαγών που έφερε η κοινοτική οδηγία Μifid έχει αποτυπωθεί στη μείωση του τζίρου στο ΧΑ που ανέρχεται στο 26% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2007.

«Από τη διαβούλευση που πραγματοποίησε η διοίκηση του Χρηματιστηρίου με τους φορείς της αγοράς προέκυψε ως βασική συνισταμένη των προβλημάτων η διατήρηση του φόρου επί των πωλήσεων μετοχών που γίνονται χρηματιστηριακώς. Ο φόρος αυτός ανατρέπει τον υγιή ανταγωνισμό και θέτει για τις οργανωμένες χρηματιστηριακές αγορές σαφές μειονέκτημα που οφείλει να αντιμετωπίσει η πολιτεία» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΧΑ υποστηρίζει ότι «η κατάργηση του φόρου,που σημειωτέον ζητείται έντονα και από τους επενδυτές,εγχώριους και ξένους,και δεν υπάρχει σε καμία προηγμένη χρηματιστηριακά χώρα, θα ανακουφίσει τις χρηματιστηριακές συναλλαγές από το βάρος του φόρου, με αποτέλεσμα την αύξηση των συναλλαγών».

Η επιστολή του κ. Καπράλου έχει κοινοποιηθεί και στον κ. Τ. Αράπογλου (πρόεδρος Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών), στην κυρία Ειρήνη Αθανασιάδου (πρόεδρος της Ενωσης Εισηγμένων Εταιρειών), στον κ. Αλ.Μωραϊτάκη (πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ), στον κ. Αρη Ξενόφο (πρόεδρος της ΕΘΕ), στον κ. Σπ. Μπονάτο (πρόεδρος του ΣΕΔΥΚΑ), στον κ. Χ.Εγγλέζο (πρόεδρος του ΣΕΔ) και στον κ. Κ. Βέργο (πρόεδρος της ΕΕΠΑΜΑ).