ΜΟΣΧΑ. Σε επίδειξη επιστημονικής ισχύος, ρωσική ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε χθες την επιτυχία της αποστολής δύο μικρών επανδρωμένων υποβρυχίων, τα οποία έφθασαν για πρώτη φορά στον πυθμένα της λίμνης Βαϊκάλης, στη Σιβηρία. Σκοπός της αποστολής είναι να ερευνήσουν οι επιστήμονες αν περιέχει άγνωστα ζωικά είδη- αλλά κυρίως να εκτιμήσουν αν υπάρχουν κοιτάσματα αερίων και πετρελαίου.

Τα ρωσικά βαθυσκάφη έσπασαν το ρεκόρ κατάδυσης σε γλυκό νερό σε βάθος 1.680 μέτρων με σκοπό να μελετήσουν το οικοσύστημα της πιο βαθιάς λίμνης του κόσμου. «Θέλουμε να ερευνήσουμε,να παρατηρήσουμε τη Βαϊκάλη για να συμβάλουμε στη διατήρησή της» είπε ο βουλευτής και επικεφαλής της επιχείρησης Αρτουρ Τσιλινγκάροφ. Ο κ. Τσιλινγκάροφ, ο οποίος τυγχάνει και βουλευτής προσκείμενος στο Κρεμλίνο, είχε λάβει μέρος και στην αποστολή που ύψωσε τη ρωσική σημαία στον βυθό του Αρκτικού Ωκεανού, στον Βόρειο Πόλο, πέρυσι τον Αύγουστο.

Τα υποβρύχια Μir-1 και Μir-2, με τριμελές πλήρωμα το καθένα, βυθίστηκαν στα σκοτεινά νερά της Βαϊκάλης με αφετηρία μια πλωτή εξέδρα στην ανατολική της πλευρά.

«Είναι ένα παγκόσμιο ρεκόρ» κατάδυσης σε γλυκά νερά, μετέδωσε το πρακτορείο Ιnterfax. Τα πρώτο υποβρύχιο άγγιξε τον βυθό στις 15.15 (τοπική ώρα), αποκαλύπτοντας ότι το βάθος της λίμνης είναι μεγαλύτερο από τις ως σήμερα εκτιμήσεις που το τοποθετούσαν στα 1.637

μέτρα. Η επιχείρηση αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης αποστολής διάρκειας δύο ετών, που έχει στόχο τη διατήρηση του οικοσυστήματος της Βαϊκάλης, η οποία περιέχει το ένα πέμπτο των παγκόσμιων αποθεμάτων γλυκού νερού.

Τα Μir-1 και Μir-2, που είχαν χρησιμοποιηθεί και στη ρωσική αποστολή στον Βόρειο Πόλο, είναι σχεδιασμένα για καταδύσεις σε θαλασσινό νερό και γι΄ αυτό χρειάστηκε να ελαφρύνουν κατά εκατοντάδες κιλά ώστε να βελτιωθεί η πλευστότητά τους στα νερά μιας λίμνης. Μέσα στους επόμενους μήνες έχουν προγραμματιστεί δεκάδες ακόμη καταδύσεις με τα δύο βαθυσκάφη.

Η Βαϊκάλη στη Νοτιοανατολική Σιβηρία είναι όχι μόνον η βαθύτερη αλλά και η αρχαιότερη λίμνη του πλανήτη, με ηλικία που υπολογίζεται στα 25 εκατομμύρια χρόνια. Ως σήμερα η εκμετάλλευσή της δεν είχε προχωρήσει πέρα από λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνειά της.