ΠΑΡΙΣΙ. Μία από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που είχαν προωθήσει οι Σοσιαλιστές κατήργησε η δεξιά κυβέρνηση της Γαλλίας. Πέτυχε να υπερψηφιστεί από την Εθνοσυνέλευση νομοσχέδιο που επιτρέπει σε όσες εταιρείες επιθυμούν να παρακάμπτουν το 35ωρο εβδομαδιαίας εργασίας.

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε κατ΄ επανάληψη επικρίνει το 35ωρο εργασίας ως βασικό παράγοντα που έπληττε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ωστόσο απέφυγε να καταργήσει τον σχετικό νόμο στο σύνολό του, φοβούμενος τη μείωση της δημοτικότητάς του στα εργατικά στρώματα, αλλά και διότι η υπερωριακή αμοιβή των υπαλλήλων είναι ένας βασικός παράγοντας για την αγοραστική τους δύναμη αφού οι υπερωρίες δεν φορολογούνται.

Ο νέος νόμος δεν καταργεί ακριβώς το 35ωρο, προσφέρει όμως τη δυνατότητα παράκαμψής του. Επίσης περιλαμβάνει μέτρα με στόχο να γίνουν πιο αντιπροσωπευτικά τα εργατικά συνδικάτα, επιτρέποντας στις εταιρείες να προχωρούν σε ιδιωτικές συμφωνίες με τις ενώσεις των εργαζομένων ως προς το ωράριο απασχόλησης και τις υπερωρίες.

Αύξηση εργασίας
Ο νέος νόμος θα τεθεί σε ισχύ στο τέλος Αυγούστου. Μεταξύ άλλων επιτρέπει την αύξηση των εργασίμων ημερών για τους υπαλλήλους σε 235 ετησίως από 218 που ήταν ως τώρα. «Θεωρητικά είναι το τέλος του 35ώρου,αλλά στην πράξη θα περάσει χρόνος ώσπου να δούμε τα αποτελέσματα.Εφόσον μάλιστα η διαπραγμάτευση γίνει με κάθε εταιρεία ξεχωριστά,δεν μπορεί κανείς να περιμένει ότι τα νέα μέτρα θα έχουν μεγάλο αντίκρισμα στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας» εκτίμησε ο οικονομικός αναλυτής Μαρκ Τουαλί. Το 35ωρο είχε καθιερωθεί από τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν πριν από μία δεκαετία και ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή μέτρα για τους υπαλλήλους. Οι υποστηρικτές του 35ώρου επισημαίνουν ότι χάρη σε αυτό το μέτρο βελτιώθηκε η ισορροπία μεταξύ της εργασίας και της προσωπικής τους ζωής, χωρίς να πληγεί η παραγωγικότητα.

«Αρνούμαι να δώσω τη ζωή μου στους μετόχους» και «Υπάρχει ζωή μετά τη δουλειά» ήταν δύο από τα συνθήματα που φώναξαν εργαζόμενοι οι οποίοι συμμετείχαν σε διαδήλωση εναντίον του νέου νόμου χθες στο Παρίσι, κοντά στον Κήπο του Λουξεμβούργου.

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι ο πρόεδρος Σαρκοζί φρόντισε επίτηδες να «περάσει» τον νόμο εν μέσω θερινών διακοπών, ώστε να υπάρξουν λιγότερες κοινωνικές αντιστάσεις.