Ο πύρινος εφιάλτης επέστρεψε στην Αττική. Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν χθες το απόγευμα στο Κρυονέρι της Αττικής, όταν έντρομοι κάτοικοι που εγκατέλειπαν τα σπίτια τους χρησιμοποιώντας τα αυτοκίνητά τους εγκλωβίστηκαν στους στενούς δρόμους της περιοχής, καθώς η Τροχαία είχε διακόψει κάθε πρόσβαση προς την Εθνική οδό, η οποία είχε κλείσει. Οι φλόγες είχαν τυλίξει τη χαμηλή βλάστηση δίπλα από το οδόστρωμα, τα αυτοκίνητα από και προς την Αθήνα σχημάτιζαν ουρές και οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τις φλόγες, ανήμποροι στα ακινητοποιημένα οχήματά τους, έμειναν να παρακολουθούν τη φωτιά να καίει τα πρώτα
σπίτια της κοινότητας. Πανικός επικρατούσε την ίδια ώρα και στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής. Η νέα φωτιά στην Αττική για λίγες δεκάδες μέτρα μπορούσε να απειλήσει ολόκληρους οικισμούς ή να χτυπήσει τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες που απλώνονται διάσπαρτες πέριξ της Εθνικής οδού. Και δεν ήταν αυτό το μοναδικό πρόβλημα. Φωτιές εκδηλώνονταν την ίδια ώρα η μία μετά την άλλη σε διάφορες περιοχές της χώρας, επιβάλλοντας συνεχή αναδιάταξη των δυνάμεων και ειδικά των εναέριων μέσων, τα οποία χρειάζονταν παντού. Μέσα σε 12 ώρες, από τις 6 το πρωί ως και τις 6 το απόγευμα εκδηλώθηκαν 66 πυρκαϊές σε όλη τη χώρα.
Σε πολλές περιπτώσεις οι φλόγες έφτασαν σε απόσταση αναπνοής απο σπίτια και επιχειρήσεις, που εκκενώθηκαν. Δήμαρχοι και κοινοτάρχες απεύθυναν διαρκώς εκκλήσεις μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ζητώντας περισσότερες πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή τους. Αλλά το βάρος δόθηκε εξ ανάγκης στις δυο πιο σοβαρές πυρκαϊές. Στη Ρόδο, οπου το πύρινο μέτωπο έτρεχε με τη βοήθεια των ανέμων για δεύτερο 24ωρο από το πυκνό δάσος προς τη θάλασσα, απειλώντας οικισμούς. Και στη Βαρυμπόμπη κοντά στους πρόποδες της ανατολικής πλευράς της Πάρνηθας, η οποία αυτή τη φορά τη γλύτωσε γιατί οι άνεμοι έσπρωξαν τη φωτιά πλάγια προς το Κρυονέρι.
Στη Βαρυμπόμπη και στους υπόλοιπους οικισμούς της περιοχής ως το Κρυονέρι, που πνίγηκαν στον καπνό, δεκάδες άνθρωποι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα. Αλλοι προσπαθούσαν με μάνικες και κουβάδες να γλιτώσουν τις περιουσίες τους. Με τα κινητά τηλέφωνα ανά χείρας καλούσαν συνεχώς την Πυροσβεστική, ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια.
Νέες κατηγορίες διατυπώθηκαν πάλι χθες προς το αρχηγείο της Πυροσβεστικής για λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης και νέες βολές προς τους τοπικούς άρχοντες, οι οποίοι δεν είχαν μεριμνήσει έγκαιρα για να καθαρίσουν τις βραδυφλεγείς βόμβες, όπως τα ξερά χόρτα, τα πεταμένα ελαστικά και τα απορρίμματα που συμβάλλουν σημαντικά στην εξάπλωση της φωτιάς.
Διαμαρτυρίες κατοίκων για τα ξερά χόρτα
Βλέποντας τις φλόγες να πλησιάζουν όσοι είχαν μεριμνήσει να καθαρίσουν τις αυλές τους από τα ξερά χόρτα επιτέθηκαν φραστικά σε γείτονές τους που είχαν αδιαφορήσει για τους δικούς τους κήπους και τελευταία στιγμή προσπαθούσαν μπροστά στο κακό με κάθε τρόπο να τα ξεριζώσουν. Πολλοί κατηγορούσαν τον κοινοτάρχη Κρυονερίου κ. Γ. Καλαφατέλη διότι δεν επέβαλε πρόστιμα σε όσους δεν είχαν μεριμνήσει για τον καθαρισμό των αυλών τους.
Ενα όχημα της Πυροσβεστικής παραδόθηκε στις φλόγες όταν το μέτωπο της φωτιάς άλλαξε ξαφνικά κατεύθυνση. Το πλήρωμά του πρόλαβε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να το εγκαταλείψει. Τυχεροί ήταν και οι επιβάτες αμαξοστοιχίας Ιntercity, η οποία ερχόταν από Θεσσαλονίκη και βρέθηκε στις φλόγες, αφού ουδείς είχε μεριμνήσει να ειδοποιήσει τον μηχανοδηγό για τη φωτιά που είχε φτάσει στις γραμμές. Ευτυχώς ο μηχανοδηγός διατήρησε την ψυχραιμία του και ακινητοποίησε εγκαίρως το τρένο. «Παγωμένοι» οι 273 επιβάτες βρέθηκαν να παρακολουθούν από τα παράθυρα το πύρινο μέτωπο σε απόσταση αναπνοής και να μην ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Τελικά έπειτα από συνεννόηση με το Κέντρο Ελέγχου Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας αποφασίστηκε η αμαξοστοιχία να κινηθεί προς τα πίσω και να παραμείνει στον σταθμό του Αγίου Στεφάνου. Τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής έδωσαν βάρος στο σημείο όπου βρισκόταν το τρένο, επιχειρώντας να ανακόψει την επέλαση της φωτιάς. Ο ΟΣΕ έδωσε εντολή για διακοπή της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας μεταξύ των σταθμών Αθήνας και Αγίου Στεφάνου. Ολοι οι συρμοί ακινητοποιήθηκαν και οι επιβάτες απομακρύνθηκαν, είτε με οχήματα συγγενών τους είτε με λεωφορεία του ΟΣΕ.
Η Πυροσβεστική βρέθηκε στο στόχαστρο και για τη νέα καταστροφή. Οι κάτοικοι την κατηγορούσαν ότι μια ακόμη φορά δεν κατόρθωσε να εκτιμήσει σωστά την κατάσταση. «Δεν γίνεται μια φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι από την Βαρυμπόμπη, έπειτα από τέσσερις ώρες να μπαίνει στα πρώτα σπίτια του Κρυονερίου» έλεγαν χαρακτηριστικά, παρατηρώντας πως αν τα εναέρια μέσα είχαν σπεύσει έγκαιρα η πυρκαϊά θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο από νωρίς. Η μεγάλη πυρκαϊά στη Βαρυμπόμπη ξέσπασε λίγο πριν από τις 14.00 σε δάσος με πεύκα και διέτρεξαν άμεσο κίνδυνο κατοικίες που βρίσκονται διάσπαρτες στην περιοχή και πολλές επιχειρήσεις. Πυκνοί καπνοί κάλυψαν σταδιακά τον ουρανό στη Βόρεια Αττική και οι άνεμοι δεν βοηθούσαν. «Μέτωπο που προς στιγμήν είχαμε καταφέρει να ελέγξουμε ξαφνικά αναζωπυρωνόταν» έλεγαν πυροσβέστες οι οποίοι συμμετείχαν στην επιχείρηση. Στην εξάπλωση της πυρκαϊάς συνέβαλλαν και τα ξερά χόρτα τα οποία κανείς αρμόδιος δεν είχε μεριμνήσει να καθαριστούν, παρά το γεγονός ότι ο οικισμός βρίσκεται μέσα σε δασική έκταση, στις υπώρειες της Πάρνηθας, η οποία υποτίθεται ότι μετά την περυσινή καταστροφή προστατεύεται… διπλά.
Παρ΄ ότι στην περιοχή κατέφθασαν γρήγορα ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 25 πυροσβεστικά οχήματα και 75 πυροσβέστες, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποίησαν επτά αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, η κατάσταση τις πρώτες ώρες δεν ήταν δυνατόν να ελεγχθεί. Το έργο των πληρωμάτων των εναέριων μέσων δυσχέραιναν σημαντικά οι πυκνοί καπνοί, με συνέπεια αρχικά να επιχειρούν μόνο ελικόπτερα. Στη μάχη με τις φλόγες συμμετείχε επίσης πεζοπόρο τμήμα 48 ατόμων, πολλές εθελοντικές ομάδες και περισσότερα από 20 οχήματα από δήμους και υδροφόρες του Στρατού.
Τουλάχιστον η διεύθυνση των ανέμων εμπόδισε τη φωτιά να επεκταθεί προς τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας και να κάψει και το τμήμα εκείνο που έχει ως σήμερα διασωθεί. Την «κράτησε» κοντά στην εθνική οδό, ωθώντας τις φλόγες προς το Κρυονέρι όπου πυροσβέστες νωρίς το απόγευμα δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την πορεία της. Παράλληλα αεροσκάφη πραγματοποιούσαν προληπτικές ρίψεις νερού. Αστυνομικοί την ίδια ώρα καλούσαν τους ηλικιωμένους και όσους έπασχαν από αναπνευστικά προβλήματα να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να μετακινηθούν σε ασφαλέστερη περιοχή. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν αποφεύχθηκαν και τα φραστικά επεισόδια, όταν τροχονόμοι εμπόδισαν κατοίκους να γυρίσουν στα σπίτια τους, προσπαθώντας να τους πείσουν ότι διακινδύνευαν τη ζωή τους.
Διακοπή κυκλοφορίας στην εθνική οδό
Ανησυχία στην Πυροσβεστική προκάλεσε και το ενδεχόμενο να επεκταθεί η πυρκαϊά σε σημεία όπου βρίσκονταν πυλώνες της ΔΕΗ. Για τον λόγο αυτό η επιχείρηση διέκοψε μία γραμμή μέσης τάσης ενώ έθεσε εκτός λειτουργίας και υποσταθμούς. Αρκετές φορές διακόπηκε και η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας (και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τη διασταύρωση της Αττικής οδού ως τη γέφυρα Καπανδριτίου) προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων και να μην κινδυνεύσουν πολίτες. Η φωτιά, που έκαψε περισσότερα από 300 στρέμματα, λίγο μετά τις 8 το βράδυ βρισκόταν σε ύφεση, αλλά ο κίνδυνος παρέμενε καθώς η νύχτα δεν επέτρεπε στα εναέρια μέσα να συνεχίσουν να επιχειρούν.
Πύρινος εφιάλτης πάνω από την Αττική
Ο πύρινος εφιάλτης επέστρεψε στην Αττική. Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν χθες το απόγευμα στο Κρυονέρι της Αττικής, όταν έντρομοι κάτοικοι που εγκατέλειπαν τα σπίτια τους χρησιμοποιώντας τα αυτοκίνητά τους εγκλωβίστηκαν στους στενούς δρόμους της περιοχής, καθώς η Τροχαία είχε διακόψει κάθε πρόσβαση προς την Εθνική οδό, η οποία είχε κλείσει. Οι φλόγες είχαν τυλίξει τη χαμηλή βλάστηση δίπλα από το οδόστρωμα, τα αυτοκίνητα από και προς την Αθήνα σχημάτιζαν ουρές και οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τις φλόγες, ανήμποροι στα ακινητοποιημένα οχήματά τους, έμειναν να παρακολουθούν τη φωτιά να καίει τα πρώτα σπίτια της κοινότητας. Πανικός επικρατούσε την ίδια ώρα και στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής. Η νέα φωτιά στην Αττική για λίγες δεκάδες μέτρα μπορούσε να απειλήσει ολόκληρους οικισμούς ή να χτυπήσει τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες που απλώνονται διάσπαρτες πέριξ της Εθνικής οδού. Και δεν ήταν αυτό το μοναδικό πρόβλημα. Φωτιές εκδηλώνονταν την ίδια ώρα η μία μετά την άλλη σε διάφορες περιοχές της χώρας, επιβάλλοντας συνεχή αναδιάταξη των δυνάμεων και ειδικά των εναέριων μέσων, τα οποία χρειάζονταν παντού. Μέσα σε 12 ώρες, από τις 6 το πρωί ως και τις 6 το απόγευμα εκδηλώθηκαν 66 πυρκαϊές σε όλη τη χώρα. Σε πολλές περιπτώσεις οι φλόγες έφτασαν σε απόσταση αναπνοής απο σπίτια και επιχειρήσεις, που εκκενώθηκαν. Δήμαρχοι και κοινοτάρχες απεύθυναν διαρκώς εκκλήσεις μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ζητώντας περισσότερες πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή τους. Αλλά το βάρος δόθηκε εξ ανάγκης στις δυο πιο σοβαρές πυρκαϊές. Στη Ρόδο, οπου το πύρινο μέτωπο έτρεχε με τη βοήθεια των ανέμων για δεύτερο 24ωρο από το πυκνό δάσος προς τη θάλασσα, απειλώντας οικισμούς. Και στη Βαρυμπόμπη κοντά στους πρόποδες της ανατολικής πλευράς της Πάρνηθας, η οποία αυτή τη φορά τη γλύτωσε γιατί οι άνεμοι έσπρωξαν τη φωτιά πλάγια προς το Κρυονέρι.
Ο πύρινος εφιάλτης επέστρεψε στην Αττική. Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν χθες το απόγευμα στο Κρυονέρι της Αττικής, όταν έντρομοι κάτοικοι που εγκατέλειπαν τα σπίτια τους χρησιμοποιώντας τα αυτοκίνητά τους εγκλωβίστηκαν στους στενούς δρόμους της περιοχής, καθώς η Τροχαία είχε διακόψει κάθε πρόσβαση προς την Εθνική οδό, η οποία είχε κλείσει. Οι φλόγες είχαν τυλίξει τη χαμηλή βλάστηση δίπλα από το οδόστρωμα, τα αυτοκίνητα από και προς την Αθήνα σχημάτιζαν ουρές και οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τις φλόγες, ανήμποροι στα ακινητοποιημένα οχήματά τους, έμειναν να παρακολουθούν τη φωτιά να καίει τα πρώτα σπίτια της κοινότητας. Πανικός επικρατούσε την ίδια ώρα και στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής. Η νέα φωτιά στην Αττική για λίγες δεκάδες μέτρα μπορούσε να απειλήσει ολόκληρους οικισμούς ή να χτυπήσει τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες που απλώνονται διάσπαρτες πέριξ της Εθνικής οδού. Και δεν ήταν αυτό το μοναδικό πρόβλημα. Φωτιές εκδηλώνονταν την ίδια ώρα η μία μετά την άλλη σε διάφορες περιοχές της χώρας, επιβάλλοντας συνεχή αναδιάταξη των δυνάμεων και ειδικά των εναέριων μέσων, τα οποία χρειάζονταν παντού. Μέσα σε 12 ώρες, από τις 6 το πρωί ως και τις 6 το απόγευμα εκδηλώθηκαν 66 πυρκαϊές σε όλη τη χώρα. Σε πολλές περιπτώσεις οι φλόγες έφτασαν σε απόσταση αναπνοής απο σπίτια και επιχειρήσεις, που εκκενώθηκαν. Δήμαρχοι και κοινοτάρχες απεύθυναν διαρκώς εκκλήσεις μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ζητώντας περισσότερες πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή τους. Αλλά το βάρος δόθηκε εξ ανάγκης στις δυο πιο σοβαρές πυρκαϊές. Στη Ρόδο, οπου το πύρινο μέτωπο έτρεχε με τη βοήθεια των ανέμων για δεύτερο 24ωρο από το πυκνό δάσος προς τη θάλασσα, απειλώντας οικισμούς. Και στη Βαρυμπόμπη κοντά στους πρόποδες της ανατολικής πλευράς της Πάρνηθας, η οποία αυτή τη φορά τη γλύτωσε γιατί οι άνεμοι έσπρωξαν τη φωτιά πλάγια προς το Κρυονέρι.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.