▅ Οι σερβικές αρχές υποστηρίζουν ότι εντόπισαν και συνέλαβαν τον σερβοβόσνιο ηγέτη εντελώς τυχαία καθώς αναζητούσαν τον στρατηγό Μλάντιτς

▅ Ο Κάρατζιτς ζούσε στο προάστιο Νέο Βελιγράδι, εργαζόταν ως Ντράγκαν Ντάμπιτς σε ιατρείο εναλλακτικής ιατρικής και έγραφε στο περιοδικό «Υγιεινή Ζωή»

▅ Ο συλληφθείς δεν αντιστάθηκε ούτε απέκρυψε την ταυτότητά του από τους ανακριτές, οι οποίοι ωστόσο διέταξαν αμέσως να υποβληθεί σε έλεγχο DΝΑ

Ποιος «έδωσε» τον Ράντοβαν Κάρατζιτς στις αρχές, ύστερα από 12 ολόκληρα χρόνια άκρως επιτυχημένου «κρυφτού» με τους ξένους και σέρβους διώκτες του; Το ερώτημα αυτό, μαζί με αρκετά ακόμη σκοτεινά σημεία της σύλληψης του 63χρονου σερβοβόσνιου ηγέτη και επισήμως καταζητούμενου από το 1998 για εγκλήματα πολέμου- όπως το πότε, πού και πώς πιάστηκε- μονοπωλούν ήδη το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης. Είναι πασιφανές, τόσο από τις πραγματικά «αγνώριστες» φωτογραφίες του όσο και από τις υπόλοιπες λεπτομέρειες της «μεταπολεμικής» ζωής του που είδαν ήδη το φως της δημοσιότητας, ότι ο Κάρατζιτς δεν θα μπορούσε να συλληφθεί χωρίς τη βοήθεια ανθρώπων του πολύ στενού του περιβάλλοντος- ενδεχομένως «απρόσεκτων» ή και προδοτών για άγνωστα ανταλλάγματα.

Ο Ρασίμ Λιάγιτς, ο σέρβος υπουργός αρμόδιος για τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) του ΟΗΕ για τα Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, είπε ότι οι Αρχές τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν το βράδυ της Δευτέρας… κατά λάθος, ενώ αναζητούσαν τον πρώην στρατιωτικό διοικητή του, Ράτκο Μλάντιτς. «Ο Κάρατζιτς βρέθηκε ενώ παρακολουθούσαμε πρόσωπα που βοηθούσαν τον Μλάντιτς» δήλωσε ο αξιωματούχος της νεοσύστατης κυβέρνησης του φιλοδυτικού σέρβου προέδρου Μπόρις Τάντιτς, χωρίς να επεκταθεί, παρά τις καταιγιστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Κατά τον κ. Λιάγιτς, ο Κάρατζιτς ζούσε «εδώ και αρκετό καιρό» στο Νέο Βελιγράδι, ένα προάστιο της σερβικής πρωτεύουσας στην ανατολική όχθη του ποταμού Σάβα, χωρίς να κρύβεται. Εργαζόταν- με πλαστή ταυτότητα, στο όνομα «Ντράγκαν Ντάμπιτς»- σε ιατρείο εναλλακτικής ιατρικής, ενώ όπως προκύπτει αρθρογραφούσε τακτικά σε ιατρικό περιοδικό με τον τίτλο «Υγιεινή Ζωή»! Επίσης πριν από λίγο καιρό είχε δώσει διάλεξη με θέμα τον διαλογισμό.

Ο εισαγγελέας παρουσίασε πρόσφατες φωτογραφίες του Κάρατζιτς, όπου ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στην Ευρώπη είναι «αγνώριστος»: αδύνατος, διοπτροφόρος, με μακριά κατάλευκα μαλλιά και γένια, δεν θυμίζει σε τίποτε τον αγέρωχο Κάρατζιτς της περιόδου του πολέμου στη Βοσνία. Ο κ. Κάρατζιτς δεν αντιστάθηκε κατά τη σύλληψή του, ούτε και αρνήθηκε την ταυτότητά του στους ανακριτές, οι οποίοι πάντως διέταξαν αμέσως να υποβληθεί σε τεστ DΝΑ.

Η έκδοση του συλληφθέντος στο ΔΠΔ θα προχωρήσει αφού εξεταστεί η έφεση που θα καταθέσει- μάλλον την Παρασκευή, ώστε να κερδίσει μερικές ακόμη ημέρες- ο συνήγορός του, Σβέτοζαρ Βούγιατσιτς.

Ωστόσο οι δύο αξιωματούχοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά να αποκαλύψουν περισσότερες λεπτομέρειες για τη σύλληψη, με το επιχείρημα ότι δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν την επιχείρηση σύλληψης των δύο τελευταίων καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου- δηλαδή του στρατηγού Μλάντιτς και του Γκόραν Χάτζιτς. Ετσι, επέτρεψαν στην ουσία την ακόμη μεγαλύτερη επέκταση του οργίου φημών, που εξερράγη στα σερβικά ΜΜΕ από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της σύλληψης, και κορυφώθηκε μετά τις δηλώσεις του συνηγόρου κ. Βούγιατσιτς, σύμφωνα με τις οποίες η σύλληψη δεν έγινε προχθές το βράδυ, αλλά την περασμένη Παρασκευή, και μάλιστα όχι σε διαμέρισμα στο κέντρο του Βελιγραδίου, όπως αφήνουν να «διαρρεύσει» οι αρχές, αλλά μέσα σε αστικό λεωφορείο, που πήγαινε από το Νέο Βελιγράδι προς το προάστιο Μπατάινιτσα.

Ο δικηγόρος συμπλήρωσε ότι ο πελάτης του «αρνείται την τροφή» και είναι «εμφανώς αδύνατος και καταπονημένος», ωστόσο διατηρείται «ήρεμος και αξιοπρεπής», αρνείται να απαντήσει στις ερωτήσεις των ανακριτών του και χαρακτήρισε «φάρσα» την όλη διαδικασία. Σύγχυση επικρατεί και για το ποιες ακριβώς δυνάμεις ασφαλείας συμμετείχαν στη σύλληψη. Το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών τόνισε ότι η αστυνομία «δεν έλαβε μέρος», ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν μια «δουλειά» της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφάλειας.