ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η διαφαινόμενη παράδοση του Ράντοβαν Κάρατζιτς στη Χάγη ανοίγει τον δρόμο προς την ευρωπαϊκή και τη νατοϊκή προοπτική της Σερβίας. Δεν είναι τυχαίο ότι την ανακοίνωση της σύλληψης έκανε προσωπικά ο φιλοδυτικός πρόεδρος Μπορίς Τάντιτς και έσπευσαν να τη χαιρετίσουν οι ηγέτες όλων των δυτικών κρατών και διεθνών οργανισμών- μεταξύ άλλων η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καθώς και ο Χαβιέρ Σολάνα εκ μέρους της ΕΕ, που έκαναν λόγο για «δικαίωση των θυμάτων». Μόνη εξαίρεση αποτέλεσε η Ρωσία εκ μέρους της οποίας τονίστηκε πως η έκδοση του Κάρατζιτς πρέπει να αποτελέσει «αυστηρά εσωτερική υπόθεση της Σερβίας».

Τον αρχικό ενθουσιασμό όμως ακολούθησαν οξύτατες πιέσεις για την άμεση παράδοση και του Ράτκο Μλάντιτς, ως προαπαιτούμενο για την περαιτέρω προσέγγιση Βελιγραδίου και Βρυξελλών. Χαρακτηριστική υπήρξε η δήλωση του γάλλου υπουργού Εξωτερικών (και άλλοτε πολιτικού διοικητή του Κοσσυφοπεδίου) Μπερνάρ Κουσνέρ ο οποίος ανέφερε: «Τα πράγματα θα είναι τώρα ευκολότερα,αλλά ας μην προδικάσουμε τίποτε.Ο Κάρατζιτς συνελήφθη, όχι όμως και ο Μλάντιτς».

Αλλωστε το πραγματικό «αγκάθι» στις σχέσεις με τη Δύση δεν είναι η τύχη των τελευταίων καταζητουμένων αλλά το «στάτους κβο» του Κοσσυφοπεδίου, η ανεξαρτητοποίηση του οποίου αποτελεί μέγιστη εθνική πληγή ακόμη και για τους πιο φιλοδυτικούς σέρβους πολιτικούς. Χθες, στις Βρυξέλλες, ο (σ.σ.: υπεράνω πάσης «αντιδυτικής» υποψίας) σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς ξεκαθάρισε πως η χώρα του «δεν θα παραχωρήσει ούτε ένα εκατοστό γης στο Κοσσυφοπέδιο».

Η πολιτική σκηνή της Σερβίας παραμένει πολωμένη μεταξύ «ευρωπαϊστών» και «εθνικιστών». Το ιδιαίτερα ισχυρό Ριζοσπαστικό Κόμμα ζήτησε «να μην εκδοθεί ο πατριώτης Κάρατζιτς στη Χάγη» ενώ περίπου 200 οπαδοί του ενεπλάκησαν σε μικροσυγκρούσεις με την αστυνομία στο Βελιγράδι. Τα συναισθήματα πολλών Σέρβων, και όχι μόνο των υπερεθνικιστών, εξέφρασε άλλωστε ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ. «Αν ο Κάρατζιτς πρέπει να δικασθεί στη Χάγη» είπε «τότε, δίπλα του στο εδώλιο πρέπει να καθήσουν όσοι αποφάσισαν να βομβαρδίσουν φιλειρηνικούς πολίτες οι οποίοι δεν έφταιγαν σε τίποτε και σκοτώθηκαν κατά εκατοντάδες την περίοδο του “εκδημοκρατισμού” των Βαλκανίων από τη Δύση».