ΔΟΥΒΛΙΝΟ Το διπλωματικό του πρόσωπο φόρεσε χθες κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Δουβλίνο ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έχοντας αναλάβει μια «επικίνδυνη» αποστολή. Εσπευσε να ανασκευάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του (για την ακρίβεια ελεγχόμενες «διαρροές» από το Μέγαρο των Ηλυσίων) και να τονίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), της οποίας προεδρεύει, δεν επιθυμεί να επιβάλει στην Ιρλανδία μια δεύτερη ψηφοφορία, μετά το κραυγαλέο «όχι» στη Συνθήκη της Λισαβόνας κατά το δημοψήφισμα-σοκ της 12ης Ιουνίου.

«Ποτέ δεν είπα ότι η Ιρλανδία πρέπει να πραγματοποιήσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Είπα μόνον πως ο ιρλανδικός λαός έπρεπε να πει τη γνώμη του. Δεν θέλω να παρέμβω στον ιρλανδικό πολιτικό διάλογο» δήλωσε ο κ. Σαρκοζί σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ιρλανδό οικοδεσπότη του, τον πρωθυπουργό Μπράιαν Κάουεν. «Βρίσκομαι στο Δουβλίνο για να ακούσω και να καταλάβω.Δεν υπάρχει κάποια μαγική λύση για το πρόβλημα. Είμαι πεπεισμένος ότι με τον χρόνο θα βρούμε τη λύση για να προσφέρουμε στους Ευρωπαίους τους δημοκρατικούς θεσμούς που έχουν ανάγκη. Εχουμε εμπιστοσύνη στην Ιρλανδία για να βρούμε τα αίτια του όχι» τόνισε.

Διαρροή
Στην πραγματικότητα βέβαια ο «Σαρκό» είπε ξεκάθαρα στο υπουργικό συμβούλιο της Γαλλίας πριν από την επίσκεψη του ότι οι Ιρλανδοί «θα πρέπει να ξαναψηφίσουν» για την ευρωσυνθήκη- μια δήλωση που «διέρρευσε» μέσα από την ίδια την κυβέρνηση Φιγιόν και πολύ φυσιολογικά εξόργισε τους Ιρλανδούς, οι οποίοι τον υποδέχτηκαν χθες στο Δουβλίνο με μια μεγάλη διαδήλωση όπου κυριάρχησε το σύνθημα «no means no»- όταν λέμε όχι, εννοούμε όχι.

Ακόμη και η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Εντα Κένι, η αρχηγός του κόμματος «Fine Gael», που στήριξε ολόψυχα το «ναι» στο δημοψήφισμα, ξεκαθάρισε χθες ότι «το ζήτημα έχει τελειώσει και δεν θα τεθεί ξανά».

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο αρχηγός του «Sinn Fein» Τζέρι Ανταμς, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η συνθήκη είναι νεκρή» και η επαναδιαπραγμάτευσή της πρέπει να αρχίσει «από μηδενική βάση».

Διαβεβαιώσεις
Ο κ. Κάουεν πάντως διαβεβαίωσε τον προεδρεύοντα της ΕΕ πως η Ιρλανδία διανύει «μια νέα περίοδο περισυλλογής» για το θέμα και ότι θα παρουσιάσει στους «26» συναδέλφους του ιδέες για την επίλυση του ζητήματος στην «ενδιάμεση» Σύνοδο Κορυφής της γαλλικής προεδρίας, τον Οκτώβριο.

Ψηφίστηκε η μεταρρύθμιση στη Γαλλία

ΠΑΡΙΣΙ. Την ώρα που ο Νικολά Σαρκοζί άκουγε τα «Νo» των Ιρλανδών στο Δουβλίνο, στη γαλλική πρωτεύουσα το κόμμα του και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν σημείωναν μια καθοριστική νίκη, εξασφαλίζοντας- έστω και με διαφορά μόλις μίας ψήφου- τη σημαντικότερη συνταγματική μεταρρύθμιση των τελευταίων 50 ετών στη Γαλλία.

Στην ουσία ψαλιδίζονται κάποιες προεδρικές υπερεξουσίες προς όφελος του κοινοβουλίου, αλλά ταυτόχρονα ο γάλλος πρόεδρος θα μπορεί να «περάσει» κρίσιμα μέτρα όπως π.χ. η έγκριση της εισόδου νέων μελών (όπως, ας πούμε, η Τουρκία…) στην ΕΕ, με κοινοβουλευτική πλειοψηφία τριών πέμπτων και όχι με δημοψήφισμα.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «νίκη της δημοκρατίας». Η αντιπολίτευση επέμεινε ως την τελευταία στιγμή ότι η συνταγματική μεταρρύθμιση είναι άτολμη και κατώτερη των περιστάσεων.