OΣυνήγορος του Πολίτη επισκέφθηκε τους οικισμούς που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές και συγκεκριμένα τα χωριά Τραχήλι (Δήμος Ταμυνέων), Κρεμαστό (Δήμος Κονιστρών) και Μίστρο (Δήμος Διρφύων). Από την επίσκεψη, η οποία περιελάμβανε ανοιχτή συζήτηση με τους πολίτες, συμπλήρωση ερωτηματολογίων και παραλαβή αναφορών, προέκυψαν οι ακόλουθες διαπιστώσεις:

* Από κατοίκους του Κρεμαστού αναφέρθηκε ότι οι αποζημιώσεις για τις πυρόπληκτες οικίες δεν έχουν αποδοθεί, καθώς η διαδικασία έχει καθυστερήσει είτε λόγω γραφειοκρατίας είτε εξαιτίας της μη έγκαιρης ανεύρεσης μηχανικού που θα συνέτασσε τις σχετικές εκθέσεις. Οι εγκεκριμένες αμοιβές των μηχανικών για τη συγκεκριμένη εργασία δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές. Ετσι πολλές οικογένειες αναγκάστηκαν να διαμείνουν σε κοντέινερ κατά τη διάρκεια του χειμώνα και δυστυχώς παραμένουν εκεί ως και σήμερα.

* Αποζημιώσεις για τις γεωργικές καλλιέργειες προβλέφθηκαν αποκλειστικά για μονίμους κατοίκους, κατ΄ επάγγελμα αγρότες και με ελάχιστο όριο ελαιοδένδρων ανά αγρόκτημα, με αποτέλεσμα τμήμα των καλλιεργειών να μην αποζημιωθεί. Στο δημοτικό διαμέρισμα Τραχηλίου παρατηρήθηκε ελλιπής ενημέρωση των κατοίκων για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν, για ενστάσεις κτλ., προς τον ΕΛΓΑ.

* Πολίτες έθεσαν το θέμα των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για ζωοτροφές, οι οποίες, όπως υποστήριξαν, αν και θα έπρεπε να χορηγηθούν μόνο σε κτηνοτρόφους που είχαν ζώα ελεύθερης βοσκής για την προστασία των υπό αναδάσωση περιοχών, σε αρκετές περιπτώσεις χορηγήθηκαν σε κτηνοτροφικές επιχειρήσεις που έτσι κι αλλιώς δεν διέθεταν ζώα ελεύθερης βοσκής. Ως σημαντικότερο κοινωνικό πρόβλημα θεωρείται από όλους στην περιοχή η ανεργία, ιδιαιτέρα των νέων, που ουσιαστικά τους διώχνει από τον τόπο καταγωγής τους. Στον Μίστρο το κλιμάκιο ήρθε σε επαφή και με τις οικογένειες των πέντε θυμάτων που είχαν εγκλωβιστεί στο δάσος και δέχθηκε αναφορές με μοναδικό αίτημα την ολοκλήρωση της διαδικασίας διορισμού τους, ως συγγενών θανόντων εξαιτίας των πυρκαϊών, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση. Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν, παρ΄ ότι έχουν καταθέσει σχετικές αιτήσεις, δεν είχαν (ως τότε) καμία ενημέρωση για την εξέλιξη της υπόθεσής τους.