ΡΩΜΗ. Αντιδρώντας στην κατακραυγή που προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησής του να λάβει τα δακτυλικά αποτυπώματα όλων των Ρομά της Ιταλίας στο όνομα της καταπολέμησης της εγκληματικότητας, ο πρωθυπουργός της χώρας Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε χθες ότι μελετά τη λήψη αποτυπωμάτων από κάθε πολίτη που ζει στη χώρα, ιταλό ή ξένο υπήκοο.

Με βάση το νέο σχέδιο, από το 2010 τα «χαρτιά» των ιταλών πολιτών αλλά και των επισκεπτών εκτός από τα υπόλοιπα στοιχεία θα πρέπει να περιλαμβάνουν και τα δακτυλικά τους αποτυπώματα.

Η απόφαση για τους Ρομά θεωρήθηκε από πολλούς ρατσιστική, αν και ο «Καβαλιέρε» της ιταλικής Δεξιάς ισχυρίστηκε ότι θα αποτελούσε ασφαλιστική δικλείδα για τα μικρά τσιγγανόπουλα. «Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εξακριβωθεί αν τα παιδιά αυτά πηγαίνουν στο σχολείο όπως επιβάλλεται και αν εντάσσονται κοινωνικά.Επίσης, η μέθοδος θα βοηθήσει στην ανίχνευση εγκληματιών και λαθρομεταναστών που βρίσκονται στη χώρα παράνομα» είπε.

Υπολογίζεται ότι στην Ιταλία ζουν περίπου 150.000 Ρομά. Πριν από λίγες εβδομάδες αξιωματικοί της αστυνομίας ξεκίνησαν να παίρνουν αποτυπώματα από καταυλισμούς στη Νάπολι, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί σύντομα στη Ρώμη και σε άλλες περιοχές.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βάλτερ Βελτρόνι ζήτησε να σταματήσει αμέσως η λήψη αποτυπωμάτων από τους Ρομά τουλάχιστον ώσπου να εγκριθεί το νέο μέτρο από το ιταλικό κοινοβούλιο.

Τα σκουπίδια
Εν τω μεταξύ «νίκη» ανακοίνωσε ο κ. Μπερλουσκόινι σε ένα άλλο ακανθώδες μέτωπο, εκείνο των σκουπιδιών στη Νάπολι, όπου σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο.

«Προς το παρόν,η κρίση έληξε.Βγάλαμε από τους δρόμους 35.000 τόνους απορριμμάτων» δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός αναφερόμενος στην κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» που είχε δημιουργηθεί με τις παράνομες χωματερές τις οποίες εκμεταλλεύεται η διαβόητη Καμόρα, η τοπική εγκληματική οργάνωση.

«Στην οδό Καράτσιολο,στο Καποντιμόντε, στη Ριβιέρα ντι Κιάια και στην οδό Τολέδο,δεν υπάρχει πλέον ούτε ένας σωρός σκουπιδιών.Τα καταφέραμε» τόνισε.

Ωστόσο μερίδα του ιταλικού Τύπου διαφωνεί. «Μόλις έξω από τη Νάπολι,στην περιοχή Ποντιστέλι,τα απορρίμματαβρίσκονται ακόμη στη μέση του δρόμου,όπως και στις περιοχές Καποντικίνο,Σαντ Αναστασία και Σόμα» γράφει η εφημερίδα «La Repubblica». Η δε Ευρωπαϊκή Επιτροπή διά της Μπάρμπαρα Χέλφεριχ, εκπροσώπου του επιτρόπου για το Περιβάλλον κ. Σταύρου Δήμα, ζητεί «μόνιμες λύσεις για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων».

Μένει να διαπιστωθεί πού θα καταλήξουν οι 40.000 τόνοι σκουπιδιών που βρίσκονται σε προσωρινές αποθήκες, οι οποίες όμως δεν πληρούν τα κριτήρια των σύγχρονων χώρων ταφής απορριμμάτων.