▅ Οι καρωτίδες αποκαλύπτουν

Γάλλοι επιστήμονες αναφέρουν ότι η χρήση υπερήχων επιτρέπει στους γιατρούς να εντοπίζουν τυχόν προβλήματα στις αρτηρίες της καρωτίδας. Οι συγκεκριμένες αρτηρίες είναι από τις πλέον σημαντικές αφού αυτές τροφοδοτούν με οξυγόνο τον εγκέφαλο. Η εξέταση των αρτηριών της καρωτίδας αποτελεί και ανεξάρτητο δείκτη διάγνωσης πιθανών καρδιακών προβλημάτων, κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα. Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους πραγματοποιώντας υπερήχους στις αρτηρίες της καρωτίδας 3.337 ατόμων άνω των 60 ετών. Διαπίστωσαν άμεση σύνδεση ανάμεσα στη διάταση των αρτηριών της καρωτίδας και της εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Το γεγονός ότι η εξέταση είναι μη επεμβατική είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού διευκολύνεται έτσι η εξέταση των ασθενών. ▅ Αρχαία σαύρα «αλεξιπτωτιστής»

Σύμφωνα με βρετανούς ειδικούς, το πρώτο «πετούμενο» ον στον πλανήτη ήταν μια αρχαία σαύρα που ζούσε 50 εκατ. χρόνια πριν από τον Αρχαιοπτέρυγα, το πρώτο (γνωστό) πτηνό. Η σαύρα διέθετε στο σώμα της δύο πτερύγια τα οποία της επέτρεπαν να πετάγεται από δέντρο σε δέντρο, πραγματοποιώντας μια μικρή πτήση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σαύρα ξεκινούσε το πέταγμά της με ορμή και όσο πλησίαζε στον στόχο της μειωνόταν η ταχύτητά της και έπεφτε επάνω του ομαλά, περίπου όπως συμβαίνει με τους αλεξιπτωτιστές.

▅ Η πείνα φέρνει ευτυχία!

Σε αντίθεση με τα συνεχή παράπονα όσων βρίσκονται σε δίαιτα σχετικά με τη δυστυχία που φέρνει η έλλειψη φαγητού, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας αναφέρουν στην επιθεώρηση «Νature Νeuroscience» ότι η πείνα φέρνει ευτυχία! Για την ακρίβεια, όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες ύστερα από πειράματα σε ζώα, η έλλειψη φαγητού προκαλεί αύξηση των επιπέδων μιας ορμόνης, της γρελίνης, η οποία προσφέρει εγρήγορση, κοινωνικότητα και ενεργητικότητα. Για ποιο λόγο; Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό της εξέλιξης, σημειώνουν οι επιστήμονες. Η πείνα έκανε τους προγόνους μας να βρίσκονται σε εγρήγορση ώστε να βρουν το συντομότερο δυνατόν τροφή, σώζοντάς τους από το να γίνουν οι ίδιοι… τροφή για τα άγρια θηρία.