Οι αγρότες προχωρούν στη συγκρότηση ενός άτυπου μετώπου έτσι ώστε να διαπραγματευθούν το προϊόν συλλογικά
Η παγκόσμια διατροφική κρίση μπορεί να έχει φέρει σε απόγνωση τους καταναλωτές, ωστόσο εφέτος ήλθε η ώρα να χαμογελάσουν οι αγρότες και ιδιαίτερα οι σιτοπαραγωγοί ύστερα από δεκαετίες απαξίωσης του μόχθου τους…
Τιμή ρεκόρ, λοιπόν, θα απολαύσουν οι θεσσαλοί σιτοπαραγωγοί καθώς οι Ενώσεις της Λάρισας, της Λαμίας, του Βόλου και των Τρικάλων που έχουν προβεί σε συγκέντρωση σιτηρών προχωρούν στη συγκρότηση ενός άτυπου μετώπου έτσι ώστε να διαπραγματευθούν το προϊόν συλλογικά.
Η Ενωση Λάρισας έχει συνάψει συνεργασία και με τις Ενώσεις Φαρσάλων, Αλμυρού, Καλαμπάκας και Ελασσόνας και η Ενωση Τρικάλων με την ΕΑΣ Καρδίτσας. Ετσι η συνολική ποσότητα σιτηρών που βρίσκεται αποθηκευμένη στα σιλό των τεσσάρων αυτών Ενώσεων της Κεντρικής Ελλάδας υπερβαίνει τους 100.000 τόνους.
Αξίζει να τονιστεί ότι οι έμποροι έχουν ήδη αγοράσει τα σιτηρά από τις αποθήκες των Ενώσεων της Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνης και Γρεβενών) προς 33-35 λεπτά το κιλό, αλλά οι θεσσαλοί συνεταιριστές φιλοδοξούν να επιτύχουν μια τιμή που να αγγίζει τα 40 λεπτά το κιλό. Την αισιοδοξία τους αυτή τη βασίζουν στα ακόλουθα:
α. Εφέτος λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του θεσσαλικού σταριού είναι άριστα.
β. Η παγκόσμια ζήτηση είναι αυξημένη αυτή την περίοδο που δεν έχει ακόμη συγκομιστεί το σιτάρι σε Καναδά και Ουκρανία.
γ. Ηδη έχουν επισκεφθεί τις Ενώσεις της Θεσσαλίας ιταλοί έμποροι για λογαριασμό των βιομηχανιών ζυμαρικών της γειτονικής χώρας και προσφέρουν υψηλές τιμές.
Το μέτωπο των ΕΑΣ της Κεντρικής Ελλάδας θα διευρυνθεί και με άλλες Ενώσεις από τη Βόρεια Ελλάδα.
Οι συνεταιριστές γνωρίζουν καλά ότι το «παιχνίδι» παίζεται διαφορετικά όταν οι έμποροι πολιορκούν μία μία τις Ενώσεις και διαφορετικά όταν διαπραγματεύονται συλλογικά μια ποσότητα της τάξεως των 100.000-150.000 τόνων. Η ισχύς εν τη ενώσει δηλαδή για τις… Ενώσεις!
Με ενισχυμένη, λοιπόν, τη διαπραγματευτική ικανότητα μετά τη συγκρότηση του μετώπου (κάποιοι χαριτολογώντας το ονόμασαν «καρτέλ» σιτηρών) μπορούν και οι θεσσαλοί αγρότες που δεν παρέδωσαν το προϊόν τους σε κάποια Ενωση και το έχουν αποθηκευμένο ιδιωτικά να ελπίζουν σε καλύτερες τιμές από τα τρέχοντα επίπεδα… Και τούτο γιατί η τιμή με την οποία κλείνουν συνήθως οι Ενώσεις αποτελεί τη βάση στη συνέχεια και για τις κατ΄ ιδίαν διαπραγματεύσεις αγροτών και εμπόρων. Βέβαια όλα αυτά ισχύουν για τους αγρότες που δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα ρευστότητας και είχαν την πολυτέλεια να αποθηκεύσουν το προϊόν τους, γιατί οι πολλοί το έχουν ήδη πουλήσει στους εμπόρους προς 30-35 λεπτά το κιλό.
Υπενθυμίζεται πως πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο οι έμποροι- προτού ανακοινώσει την τιμή των περίπου 23 λεπτών η ΕΑΣ Λάρισας- αγόραζαν το σιτάρι σε τιμές που κυμαίνονταν περί τα 15 λεπτά το κιλό!
Ηλθε η ώρα, λοιπόν, για να πάρουν την «εκδίκησή» τους οι αγρότες;
Ο κ. Ι. Κολλάτος είναι μηχανολόγος, μεταπτυχιακός φοιτητής στη Βιοτεχνολογία