Τ ο ταπεινό μαστιχόδεντρο- άκρως οικείο σε εμάς τους Ελληνες- δεν χαρίζει μόνο πλήθος βρώσιμων και μη προϊόντων, αλλά ως φαίνεται μπορεί να προσφέρει και θεραπεία για διαφορετικά προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος. Τα πιο πρόσφατα αισιόδοξα νέα έρχονται από τη Νορβηγία (μέσω… Ελλάδας) και αφορούν ευεργετική δράση της μαστίχας ενάντια στο έλκος του στομάχου, ενώ και προηγούμενες μελέτες με ελληνική υπογραφή δείχνουν οφέλη από την κατανάλωση μαστίχας σε άτομα με δυσπεψία και με νόσο του Crohn.

Οπως ανέφερε μιλώντας στο «Βήμα» ο διευθυντής Ερευνας και Ανάπτυξης της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ) κ. Ηλ.Σμυρνιώτης, αυτή τη στιγμή διεξάγεται στη Νορβηγία με χρηματοδότηση της ΕΜΧ κλινική δοκιμή σε 42 ασθενείς με πεπτικά έλκη από ειδικούς του Ερευνητικού Ιατρικού Κέντρου Λινκ. «Η δοκιμή βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να έχουμε αποτελέσματα ως το τέλος του έτους» σημείωσε ο κ. Σμυρνιώτης. Προσέθεσε ότι οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι καθώς προηγούμενα στοιχεία εργαστηριακών μελετών, αλλά και μελετών σε ασθενείς που διεξήχθησαν από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ είχαν δείξει ότι η μαστίχα μπορεί να είναι αποτελεσματική ενάντια στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Η. pylori) το οποίο θεωρείται «ένοχο» για την εμφάνιση έλκους, ακόμη και για καρκίνο του στομάχου. Οι επιστήμονες από το Νότιγχαμ είχαν ανακαλύψει ότι ακόμη και μικρή ποσότητα μαστίχας (της τάξεως του ενός γραμμαρίου ημερησίως) μπορεί μέσα σε μερικές ημέρες να εξαφανίσει το έλκος σε ασθενείς. Στη συνέχεια οι ερευνητές επιχείρησαν να αποδείξουν στο εργαστήριο αν πράγματι η μαστίχα μπορεί να «εξολοθρεύσει» το ύπουλο Η. pylori. Σε δημοσίευσή τους που έγινε πριν από περίπου δέκα χρόνια στην έγκριτη επιθεώρηση «Νew Εngland Journal of Μedicine» σημειώνεται ότι ακόμη και απειροελάχιστες ποσότητες μαστίχας- 0,075 mg-, οι οποίες δεν είναι καν ορατές με γυμνό μάτι, ήταν ικανές να θέσουν εκτός μάχης το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Το ζήτημα παραμένει πάντως ακόμη ρευστό καθώς άλλες μελέτες σε ποντίκια δεν έχουν δείξει ότι είναι δυνατή η εκρίζωση του Η. pylori με χρήση μαστίχας. Για τον λόγο αυτόν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών των νορβηγών ερευνητών αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Παράλληλα ελληνικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί το τελευταίο διάστημα μαρτυρούν τις ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας τόσο ενάντια στη δυσπεψία όσο και στη νόσο του Crohn. Οπως εξηγεί ο κ. Σμυρνιώτης, «μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς του Σκυλίτσειου Νομαρχιακού Γενικού Νοσοκομείου Χίου και η οποία ολοκληρώθηκε πριν από ενάμιση χρόνο έδειξε ότι η λήψη μαστίχας σε μορφή κάψουλας και σε μικρή δόση μπορεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα που δεν ξεπερνά τις δύο εβδομάδες να εξαλείψει σε ποσοστό της τάξεως του 67% τα ενοχλητικά συμπτώματα δυσπεψίας».

Αλλά και μελέτη ειδικών του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νικαίας σε συνεργασία με ερευνητές του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου που ολοκληρώθηκε πριν από περίπου ένα έτος έδειξε ότι η μαστίχα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση έως και εξάλειψη των συμπτωμάτων της νόσου του Crohn. Η μελέτη αυτή που αφορούσε μικρό αριθμό ασθενών (10 άτομα) δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «World Journal of Gastroenterology» τον Φεβρουάριο του 2007. Οι ειδικοί μετά την πρώτη αυτή θετική παρατήρηση συνεχίζουν τη μελέτη τους σε πειραματόζωα προκειμένου να ανακαλυφθεί ο ακριβής μηχανισμός που οδηγεί στην ευεργετική δράση της μαστίχας ενάντια στη σοβαρή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Οπως αποδεικνύεται για άλλη μία φορά, η ελληνική γη κρύβει ανεκτίμητους (φαρμακευτικούς) θησαυρούς και η Χίος ίσως γίνει σύντομα το επίκεντρο των απανταχού γαστρεντερολόγων.