Στη συνεργασία Ελλάδας- Ρωσίας για διείσδυση σε τρίτες χώρες δίνει έμφαση ο ρώσος υπουργός Γεωργίας κ. Αλεξέι Γκορντέγεφ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Κommersant», κατά τη διάρκεια του ελληνορωσικού επιχειρηματικού συνεδρίου, στο οποίο συμμετέχει και ο έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών κ. Π.Δούκας, επικεφαλής ομάδας 230 επιχειρηματιών στη Μόσχα.

Οι δυνατότητες συμπράξεων προς αυτή την κατεύθυνση είναι πραγματικές, κατά τον ρώσο υπουργό, ιδιαίτερα στον χώρο της κατασκευής και ανανέωσης βιομηχανικών και ενεργειακών υποδομών, ενώ οι δυνατότητες στενής συνεργασίας στηρίζονται όχι μόνο από οικονομική αλλά και από πολιτική διασύνδεση.

Σύμφωνα με τον κ. Γκορντέγεφ, σε όλα αυτά τα επίπεδα δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Κατά τον κ. Γκορντέγεφ, οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών αναπτύσσονται με ρυθμούς 40% ετησίως, έστω και αν πέρυσι η τάση αυτή μειώθηκε εξαιτίας μιας κάμψης της πετρελαϊκής παραγωγής της Ρωσίας.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Ρωσίας με την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υψηλό, κάπου 2 δισ. δολάρια, αλλά αποδίδεται κυρίως στην «ατελή» δομή των ρωσικών εξαγωγών, καθώς το 80% από αυτές αφορούν ενέργεια.