Φαινόμενο πανευρωπαϊκής πολιτικής τηλεπάθειας ή απλώς ελληνική γκάφα; Ο κ. Κ. Καραμανλής έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή του προς τον κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην οποία προτείνει να συμπεριληφθεί το θέμα της οικονομικής κρίσης στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις 19 και 20 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, ζήτησε: Πρώτον, να βελτιωθεί ο ανταγωνισμός στην ΕΕ. Δεύτερον, να υπάρξουν στοχευμένες κοινωνικές μεταβιβάσεις επ΄ ωφελεία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Τρίτον, να επιτευχθεί καλύτερος παγκόσμιος συντονισμός με τους εμπορικούς εταίρους της Ενωσης.

Τα ίδια ακριβώς όμως δήλωσε χθες την ίδια ώρα ο κ. Γ.Αλογοσκούφης βγαίνοντας από το Εco/Fin. Επρόκειτο για τηλεπάθεια; Μήπως ο κ. Αλογοσκούφης έφτιαξε ένα κείμενο για τον Πρωθυπουργό και εν συνεχεία το υιοθέτησε και ο ίδιος; Μάλλον τίποτε από τα δύο.

Η δήλωση Αλογοσκούφη απέδιδε όσα συζητήθηκαν στο Εco/Fin, τα οποία στηρίζονταν σε γνωστή από καιρό ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της σλοβενικής προεδρίας. Η ανάλυση αυτή διαφημίστηκε ως «συνεισφορά για τη Σύνοδο Κορυφής στις 19 και 20 Ιουνίου». Με άλλα λόγια, η ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της σλοβενικής προεδρίας υπάρχει πλέον σε δύο εκδοχές: μία που υπογράφουν Σλοβένοι και κοινοτικοί και μία που υπογράφει ο κ. Καραμανλής!

Εικάζω λοιπόν ότι κάποιοι από το υπουργείο Οικονομίας αντέγραψαν τη σλοβενική ανάλυση και τη μετέτρεψαν σε βαρύγδουπη «πανευρωπαϊκή παρέμβαση» (!) του έλληνα πρωθυπουργού! Εννοείται ότι με αυτή την επιστολή προσπαθούν να μεταθέσουν τις ευθύνες για την ακρίβεια στον κ. Μπαρόζο! Βεβαίως, μπροστά σε άλλες γκάφες της ελληνικής κυβέρνησης, αυτήν ούτε που θα την προσέξουν στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου τηλεφώνησε χθες στον δήμαρχο Τήλου κ. Τ.Αλιφέρη για να του εκφράσει την υποστήριξή του σχετικώς με την τέλεση πολιτικού γάμου ομόφυλων ζευγαριών. Στη Χαριλάου Τρικούπη (όπου πολλοί έχουν μείνει 30 χρόνια πίσω) κάποιοι φοβήθηκαν την προεδρική πρωτοβουλία και σκέφτηκαν προς στιγμήν να κρατήσουν το τηλεφώνημα ως επτασφράγιστο μυστικό.

Τολμηρότεροι σύντροφοι θεώρησαν ότι το προεδρικό τηλεφώνημα έπρεπε να ανακοινωθεί με τυμπανοκρουσίες προκειμένου να δείξει το ΠαΣοΚ τα προοδευτικά του αντανακλαστικά, να υπερασπίσει την ισονομία και να κλέψει τη δόξα από τους κκ. Αλ. Αλαβάνο και Αλ.Τσίπρα που θέλουν να είναι αυτοί οι μοναδικοί πολιτικοί κουμπάροι των ομόφυλων ζευγαριών και εν γένει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μπροστά στις δύο αντικρουόμενες απόψεις, ανάμεσα στο χθες και στο αύριο, ο κ. Γ.Παπακωνσταντίνου επέλεξε τον «τρίτο δρόμο» προς τον σοσιαλισμό (και την αλήθεια). Εξήγησε με τρόπο διπλωματικό ότι ο πρόεδρος τηλεφώνησε μεν στον δήμαρχο, αλλά για να εκφράσει τη συμπαράστασή του εξαιτίας της επίθεσης που εκείνος εδέχθη από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ.Σανιδά.

Η αλήθεια όμως είναι μία. Οπως με διαβεβαιώνουν πηγές μου στο ΠαΣοΚ, ο κ. Παπανδρέου υποστηρίζει χωρίς περιστροφές τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Κάποιοι μάλιστα εικάζουν ότι δεν θα είχε κανένα πρόβλημα όχι μόνο να το πει, όχι μόνο να καυτηριάσει τη… λάγνα εκκλησιαστική υποκρισία αλλά ακόμη και να συμμετάσχει στο Ρride στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπως κάνουν κορυφαίοι πολιτικοί σε αντίστοιχες εκδηλώσεις σε ευρωπαϊκές χώρες.

Πολύ περισσότερο όταν μπροστά στις διαδηλώσεις υπέρ του ΙRΑ και της ΡLΟ πριν από 40 χρόνια στις οποίες συμμετείχε, το Ρride δεν μπορεί παρά να μοιάζει με συντηρητικό περίπατο για έναν πολιτικό με την αιρετική προσωπικότητα του κ. Παπανδρέου (και δεν αστειεύομαι καθόλου).

Η αιρετική όψη της προσωπικότητας του προέδρου του ΠαΣοΚ επιβεβαιώνεται και από το σχόλιό του για τις εσωκομματικές εκλογές, το οποίο μου λένε ότι ακούστηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου: «Τέτοιες εκλογές γίνονται μόνο στα Σκόπια, στα πανεπιστήμια και στο ΠαΣοΚ».

Ενδεικτικό του σεβασμού στη δημοκρατική διαδικασία είναι ότι στο Παγκράτι η τοπική οργάνωση δεν παρέδωσε ποτέ αποτελέσματα στη Χ. Τρικούπη. Αυτοανακηρύχθηκαν μόνοι τους ως εκλεγέντες στα αξιώματα και μάλιστα διοργανώνουν και συνεστίαση.

Συνεστιάσεις οργανώνει και η κυβέρνηση στις οποίες «τρώει τα παιδιά της». Μου λένε ότι στον Οργανισμό Προώθησης Ελληνικού Πολιτισμού είχαν προσληφθεί αρκετά γαλάζια παιδιά ως συμβασιούχοι πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Η σύμβασή τους όμως έληξε και ο κ. Μ.Λιάπης δεν δείχνει καμία διάθεση να την ανανεώσει, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται εσχάτως εντάσεις στο υπουργείο. Μάλλον έπεσαν στην περίπτωση τα «γαλάζια παιδιά». Τους διαβεβαιώνω ότι σε άλλα υπουργεία θα έβρισκαν μεγαλύτερη κατανόηση…

Ο εικονιζόμενος στο σκίτσο κ. Δ.Αβραμόπουλος χαρακτήρισε «μουσείο» το Γραφείο του σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ διότι το έχει γεμίσει με ενθύμια της (15ετούς μόνον) πολιτικής του διαδρομής. Φαντάζομαι ότι το γραφείο Αβραμόπουλου θα ενθουσιάσει τους Ιντιάνα Τζόουνς του μέλλοντος τόσο όσο και οι πυραμίδες.

Επειδή θέλω να κάνω ευκολότερη τη δουλειά των ιστορικών του μέλλοντος, παραθέτω και φράση που λέει ο υπουργός κατ΄ ιδίαν για τους εσωκομματικούς του αντιπάλους: «Οι άλλοι κοιτάζουν τι κάνει ο Αβραμόπουλος. Ο Αβραμόπουλος κοιτάζει τι κάνει η κοινωνία». Και η κοινωνία κοιτάζει πώς θα γλιτώσει από τους πολιτικούς συνολικά.