Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας θα μεταβεί σύντομα στο Βερολίνο για την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό, δήλωσε η ευρωβουλευτής, Σιλβί Γκουλάρ.

Ο Μακρόν «θα μεταβεί στο Βερολίνο για την πρώτη του επίσκεψη σε ξένη χώρα» επεσήμανε η Γκουλάρ του Δημοκρατικού Κινήματος (MoDem), το οποίο υποστηρίζει τον εκλεγμένο πρόεδρο.

Νωρίτερα «είναι πιθανό να επισκεφθεί τα γαλλικά στρατεύματα», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Το βράδυ της Κυριακής ο Μακρόν είχε μια «ιδιαίτερα θερμή» τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, επεσήμανε το περιβάλλον του νεοεκλεγέντα προέδρου.

Ο Μακρόν σκοπεύει να πραγματοποιήσει «άμεσα μια επίσκεψη στο Βερολίνο», επεσήμανε η ίδια πηγή.

Ο νέος πρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικά με την ηγεσία της ΕΕ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, όπως και με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Την Κυριακή ορίζεται Πρόεδρος

Την Κυριακή, μία ακριβώς εβδομάδα μετά τον θρίαμβό του στις γαλλικές εκλογές, ο Εμανουέλ Μακρόν θα ορκιστεί επισήμως πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, όπως επιβεβαιώθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μακρόν κατέθεσαν μαζί τη Δευτέρα στεφάνι στον τάφο του Αγνώστου Στρατιώτη, κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου, κατά τις τελετές για την 72η επέτειο του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στις 8 Μαΐου 1945.

Λίγα λεπτά νωρίτερα ο απερχόμενος πρόεδρος είχε αναζητήσει τον διάδοχό του στην εξέδρα για τους επισήμους που έχει στηθεί στην Πλας ντε λ’ Ετουάλ και τον αγκάλιασε για να τον χαιρετίσει.

Η επέτειος αυτή δίνει στον Μακρόν την ευκαιρία για μία πρώτη συμμετοχή σε επίσημη εκδήλωση την επομένη της νίκης του στις προεδρικές εκλογές.

Τον νικητή των εκλογών υποδέχθηκαν πολλές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, το οποίος τον συνεχάρη σφίγγοντας θερμά το χέρι του.

Παρόμοιο ήταν το σκηνικό και το 2012, όταν ο τότε εκλεγμένος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε καταθέσει στεφάνι στο πλευρό του Νικολά Σαρκοζί, που ήταν τότε ο απερχόμενος πρόεδρος.

Στις 8 Μαΐου 1995 δύο πρόεδροι βρίσκονταν ήδη κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου, ο απερχόμενος Φρανσουά Μιτεράν και ο νεοεκλεγείς Ζακ Σιράκ. Τότε ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Νίκη Μακρόν με 66,1%

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, ο Μακρόν κέρδισε τις εκλογές με 66,1%, έναντι 33,9% για την Μαρίν Λεπέν.

Ο Μακρόν θα βρεθεί αντιμέτωπος με μεγάλες προκλήσεις -την ενδημική ανεργία (10%), την απειλή της τρομοκρατίας, την αποδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αντίπαλός του, που υπέστη βαριά ήττα, παρά την επιθετική εκστρατεία της εναντίον της μετανάστευσης, του ευρώ, της παγκοσμιοποίησης και της ΕΕ, εξέφρασε ικανοποίηση για το «ιστορικό» αποτέλεσμα του κόμματός της, που κατ’ αυτήν αποτελεί πλέον την «μεγαλύτερη δύναμη της Αντιπολίτευσης» στη Γαλλία.

Η Λεπέν συγκέντρωσε πάνω από 10,5 εκατομμύρια ψήφους, ξεπερνώντας κατά πολύ το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου (7,7 εκατ.), αντίθετα με τον πατέρα της, τον Ζαν-Μαρί Λεπέν, που ελάχιστα είχε αυξήσει το ποσοστό του στον δεύτερο γύρο όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Ζακ Σιράκ το 2002.

Τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα της Γαλλίας, οι Σοσιαλιστές και οι Ρεπουμπλικάνοι, που αποκλείστηκαν ήδη από τον πρώτο γύρο, θα προσπαθήσουν όμως να πάρουν τη ρεβάνς στις βουλευτικές εκλογές.