Την ανησυχία του για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά (CETA) εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Ο ίδιος ανέφερε πως διακυβεύεται η φήμη της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως οι πολίτες ανησυχούν, επίσης, για το αν οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου είναι προς το συμφέρον τους.

«Πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να προστατεύσουμε τους πολίτες, τους καταναλωτές, τις εταιρίες μας» τόνισε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εξέφρασε από την πλευρά του την πεποίθηση ότι μπορεί να βρεθεί ένας συμβιβασμός μέσα στις επόμενες ημέρες ή και σήμερα, εξηγώντας πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του κυβερνήτη της Βαλονίας Πολ Μανιέτ, της Καναδής υπουργού Εμπορίου Κρίστια Φρίλαντ και της Επιτροπής συνεχίζονται.


Μέτρα κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών συμφώνησαν οι «28»

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν την Παρασκευή να εκσυγχρονίσουν τα εργαλεία τους κατά των άδικων εμπορικών πρακτικών, δήλωσε ο πρόεδρος της συνάντησης Ντόναλντ Τουσκ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον προστατευτισμό και στην προστασία των συμφερόντων.

Ο Τουσκ μίλησε σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Ο Γιούνκερ επισήμανε πως οι ΗΠΑ προστάτευσαν τον τομέα της χαλυβουργίας τους πολύ περισσότερο απ’ ό,τι η Ευρώπη, ενώ η Κίνα έχει τεράστια υπερπαραγωγή χάλυβα.

Δήλωσε πως ελπίζει ότι θα καταστεί δυνατό να επιτευχθεί μέσα στις επόμενες ημέρες μια συμφωνία ανάμεσα στην Επιτροπή και το κοινοβούλιο της βελγικής επαρχίας της Βαλλονίας σχετικά με τους όρους της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και τον Καναδά, (CETA) ώστε η συμφωνία να υπογραφεί όπως είναι προγραμματισμένο την ερχόμενη εβδομάδα.