Δέκα τουρίστες σκοτώθηκαν και άλλα 15 άτομα τραυματίστηκαν σε ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στην τουριστική «καρδιά» της Κωνσταντινούπολης, κοντά στο Μπλε Τζαμί και την Αγία Σοφία.

Ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας από έναν Σύρο. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης επβεβαίωσε αργότερα την πληροφορία:

«Διαπιστώθηκε ότι η διαμελισμένη σορός που εντοπίστηκε ανήκει στον βομβιστή αυτοκτονίας. Οι ενδελεχείς έρευνες από τις αρμόδιες υπηρεσίες έδειξαν, ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας είναι υπήκοος Συρίας, γεννημένος το 1988. Διερευνώνται οι διασυνδέσεις του».
Δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με την Αθήνα. Mεταξύ των τραυματιών βρίσκονται, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, γερμανοί και νορβηγοί τουρίστες, όπως και ένας νοτιοκορεάτης και δύο περουβιανοί.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς της σημερινής επίθεσης αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη ήταν Γερμανοί πολίτες, επιβεβαίωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της. Ο ίδιος επιβεβαίωσε επίσης ότι το σύνολο των νεκρών είναι ξένοι τουρίστες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν εννέα γερμανοί τουρίστες, πληροφορία που επιβεβαίωσε στο Associated Press τούρκος αξιωματούχος. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας έκανε λόγο για τουλάχιστον οκτώ Γερμανούς νεκρούς και εννέα σοβαρά τραυματίες.

«Έχουν περάσει χρόνια από την τελευταία φορά που χτυπηθήκαμε τόσο σκληρά όσο χτυπηθήκαμε τώρα στην Κωνσταντινούπολη» είπε ο Φρανκ-Βέλτερ Σταϊνμάγερ.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Περού ανακοίνωσε ότι στην επίθεση σκοτώθηκε ένας πολίτης του, ενώ τραυματίστηκε μία γυναίκα από το Περού.
Η έκρηξη σημειώθηκε στις 10:20 στη μεγάλη πλατεία στην περιοχή Σουλτάναχμετ, κοντά σε εμβληματικά σημεία όπως το Μπλε Τζαμί, ο Ιππόδρομος και η Αγία Σοφία που προσελκύουν καθημερινά χιλιάδες τουρίστες.

Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Τον πανικό στην Πόλη ενέτεινε νωρίτερα πυρκαγιά που ξέσπασε σχεδόν ταυτόχρονα σε πολυώροφο ξενοδοχείο στο Μάλτεπε, στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου, που εν τω μεταξύ τέθηκε υπό έλεγχο.

Στο σημείο της έκρηξης έσπευσαν πολλά ασθενοφόρα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Reuters, ενώ ισχυρή ήταν η κινητοποίηση πυροσβεστικής και αστυνομίας.

Στα τηλεοπτικά πλάνα που μεταδίδονταν, εμφανίζονταν έξι άτομα να κείτονται στο έδαφος και ένα όχημα της αστυνομίας που είχε ανατραπεί. H πρόσβαση στην περιοχή αποκλείστηκε για το κοινό.

Είμαστε πολύ ανήσυχοι που γερμανοί πολίτες είναι ανάμεσα στα θύματα και τους τραυματίες είχε δηλώσει νωρίτερα η γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Η τρομοκρατία έδειξε το άσχημο πρόσωπό της στην Κωνσταντινούπολη, στο Παρίσι, στην Αγκυρα. Πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά εναντίον της.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε ότι γερμανοί πολίτες μπορεί να έχασαν τη ζωή τους από τη σημερινή επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων και πρόσθεσε ότι Γερμανοί είναι σχεδόν βέβαιο ότι βρίσκονται μεταξύ των τραυματιών.

«Αυτή τη στιγμή πρέπει να υποθέσουμε ότι και Γερμανοί έχουν τραυματιστεί σε αυτήν την τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο Σταϊνμάιερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.

«Επίσης δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι Γερμανοί βρίσκονται μεταξύ των νεκρών», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για την αντιμετώπιση της κρίσης, στην Αγκυρα.

Να σημειωθεί ότι το τουρκικό ΕΣΡ επέβαλε στα τουρκικά μέσα «σιωπή» μία ώρα μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στις 10.20 το πρωί.

Οι τουρκικές αρχές υποψιάζονται ότι η ισχυρή έκρηξη στην ιστορική πλατεία Σουλτάναχμετ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης είναι τρομοκρατικής προέλευσης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης.

«Υποψιαζόμαστε τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε ο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται επιβεβαιώνοντας τις περιγραφε΄ς αυτοπτών μαρτύρων.

Το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι οι αρχές ερευνούν για τον τύπο των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν και για τους υπεύθυνους της έκρηξης.

Η εφημερίδα Radikal μεταδίδει την πληροφορία αστυνομικής πηγής ότι πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet ότι είδε άτομο που φορούσε ζώνη με εκρηκτικά στον τόπο της έκρηξης. Η εφημερίδα σημειώνει ότι πρόκειται για μία επιβεβαιωμένη πληροφορία.

Φωτια ξέσπασε λίγο αργότερα και σε ξενοδοχείο στην περιοχή Μάλτεπε της Κωνσταντινούπολης με δεκάδες εγκλωβισμένους. Η πυρκαγιά φέρεται να ξέσπασε στους πάνω ορόφους του κτιρίου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ακούστηκε μία δυνατή έκρηξη, ενώ εικόνες του CNN Turk δείχουν περιπολικά και ασθενοφόρα στο σημείο του συμβάντος. Δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για επίθεση καμικάζι, ο οποίος βρισκόταν κοντά σε τουριστικό λεωφορίο, κοντά σε σταθμό του τραμ.

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για διαμελισμένα πτώματα, ενώ την είδηση επιβεβαίωσε αστυνομικός σύμφωνα με το Reuters.

Στα τηλεοπτικά πλάνα που μεταδίδονταν, εμφανίζονταν έξι άτομα να κείτονται στο έδαφος.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει επίσημα γνωστή η αιτία της έκρηξης.

Καταδικάζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών – Καμία αναφορά για έλληνες τουρίστες

Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών από την πολύνεκρη έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

«Καταδικάζουμετο πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στηνΚωνσταντινούπολη, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος του τομέα εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Ηνέααυτή τρομοκρατικήεπίθεσηστην Τουρκίαπροκαλείέντονο προβληματισμό καιιδιαίτερηανησυχία, καθώς επιτείνει την επικίνδυνη ρευστότητα και την ένταση στην ευρύτερηγειτονικήμαςπεριοχή. Σε αυτήν την περιοχή,η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει παράγοντας σταθερότητας και μετριοπάθειας. Αυτή είναι η βάση για να έχειη χώρα μαςέναν ευρύτερα αποδεκτό – εποικοδομητικό ρόλο υπέρ της περιφερειακής ασφάλειας και ειρήνης» καταλήγει.

Ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία από το γερμανικό ΥΠΕΞ

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους γερμανούς πολίτες να αποφεύγουν τους τουριστικούς τόπους της Κωνσταντινούπολης μετά την αιματηρή έκρηξη, πιθανότατα τρομοκρατική επίθεση, στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

«Συνιστάται μετ΄επιτάσεως στους ταξιδιώτες που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη να αποφεύγουν προσωρινά πολυσύχναστες, τοποθεσίες, κυρίως σε δημόσιους χώρους και γύρω από σημεία τουριστικού ενδαιφέροντος», αναφέρεται στην ανακοίνωσην που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.