Τουλάχιστον 1.250 αμερικανικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, χρησιμοποιούν κεφάλαια πριγκίπων και άλλων μελών της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας. Πρόκειται για μια εντελώς ιδιότυπη περίπτωση, ελάχιστα γνωστή ακόμη και σε στελέχη του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, άτρωτη ως σήμερα από τους επαγγελματίες χάκερ, η οποία «αποκαλύφθηκε» εντελώς τυχαία: από την ομάδα υποστήριξης του γερουσιαστή της Φλόριδας Μάρκο Ρούμπιο, ενός από τους 16 που αγωνίζονται να εξασφαλίσουν το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών. Ερευνούσαν, όπως έχουν δικαίωμα, το «πόθεν έσχες» των ταμείων των αντιπάλων του γερουσιαστή, τις οικονομικές ενισχύσεις που λαμβάνουν οι υποψήφιοι. Φαίνεται ότι εντυπωσιάστηκαν από κάποιες γενναίες «δωρεές» –ως και 15 εκατ. δολάρια –σε υποψηφίους από πηγές όχι πολύ δραστήριες στις προεκλογικές εκστρατείες, λέει μέλος της ομάδας έρευνας. Οπως υποστηρίζουν, προεδρικοί υποψήφιοι «χρηματοδοτούνται» από αμερικανικές επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά πρίγκιπες και άλλοι βασιλικοί αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας. Εχουμε «έναν αθέατο, αθώο δίαυλο από το Ριάντ» στην Αμερική, λέγουν.
Θέμα ασφάλειας


Το ζήτημα όμως είναι πολύ σοβαρότερο από τη χρηματοδότηση των πολιτικών, αφορά θέμα ασφαλείας και φαίνεται ότι ως τέτοιο απασχολεί από καιρό τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ουάσιγκτον.
Είναι καθ’ όλα νόμιμο στις ΗΠΑ οι αμερικανικές επιχειρήσεις, ακόμη και οι πολεμικές βιομηχανίες, να αντλούν κεφάλαια από οπουδήποτε και δεν είναι υποχρεωμένες να δημοσιοποιούν την προέλευσή τους. Πρέπει όμως «κάποιοι να αγρυπνούν», δήλωσε Δημοκρατικός βουλευτής, ο οποίος προειδοποίησε ότι το ζήτημα θα απασχολήσει το σώμα πιθανότατα μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Οπως εξηγούν άλλες πηγές, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να περάσει μια «αμερικανική» επιχείρηση σε χέρια που δεν θα ήθελε ούτε η Γουόλ Στριτ ούτε η κυβέρνηση. Αναφέρουν ότι μεταξύ 2009 και 2013 τρεις αμερικανικές τράπεζες και μία ασφαλιστική εταιρεία της Βοστώνης πέρασαν σε «ξένα χέρια», πιθανότατα κινεζικά, αφού τα ξένα κεφάλαια κάλυπταν σχεδόν το 40% του αποθεματικού τους. Οταν η μία από τις τράπεζες «διέκοψε τη λειτουργία» της, αυτά έγραφε η σχετική ανακοίνωσή της, δημιουργήθηκαν προβλήματα με τους πελάτες της και το θέμα απασχολεί τη Δικαιοσύνη. Υπενθυμίζεται ότι όταν ο πιστωτικός κολοσσός Lehman Brothers κήρυξε πτώχευση το 2008 κυκλοφόρησαν φήμες –και δεν υπήρξε διάψευση –ότι ως έναν βαθμό η κατάρρευσή του οφειλόταν στο ότι ξένοι επενδυτές απέσυραν για κάποιον λόγο τα κεφάλαιά τους.
Οι επενδύσεις των σαουδαράβων πριγκίπων στις αμερικανικές επιχειρήσεις δεν φαίνεται να ξεπερνούν το 10% των κεφαλαίων αυτών των επιχειρήσεων. Αποτελούν όμως έναν αγωγό οικονομικής ενίσχυσης αμερικανών πολιτικών (μεταξύ άλλων και της Χίλαρι Κλίντον), πανεπιστημιακών κέντρων και πολλών πολιτειακών οργανισμών εκ μέρους ξένων οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν θέλουν να εμφανίζονται ως οικονομικοί ενισχυτές τους. Αλλά και οι αποδέκτες αυτών των επενδύσεων έχουν λόγους να μένουν άγνωστοι οι χορηγοί τους. Η ομάδα του γερουσιαστή Ρούμπιο «εντυπωσιάστηκε», όπως δήλωσε μέλος της, όταν ανακάλυψε ότι είκοσι και πλέον επιστημονικά και τεχνολογικά κέντρα στη Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνιας τα οποία παράγουν προϊόντα «υψίστης μυστικότητας» χρηματοδοτούνται συνεχώς από το 2004 εντελώς αθόρυβα κατευθείαν από τα βασιλικά ανάκτορα του Ριάντ. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι πριγκιπικές επενδύσεις σε πετροδολάρια φθάνουν τα 800 εκατ. τον χρόνο.
Φρένο η ύφεση


Εχουν όμως εμφανιστεί σύννεφα στον ορίζοντα και αυτά θα περιορίσουν –ίσως και διακόψουν –την αθέατη ροή των πετροδολαρίων σε αμερικανικές επιχειρήσεις. Η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας οδεύει σε ύφεση, η κοινωνική αναταραχή δεν μπορεί πλέον να μένει «άγνωστη» και τα μέτρα που έλαβε τελευταία ο νέος βασιλιάς Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ δεν έφεραν τα αποτελέσματα που προσδοκούσαν τα ανάκτορα (και η Ουάσιγκτον). Η γερμανική «Der Tagesspiegel» έγραφε την περασμένη Δευτέρα ότι οι σαουδάραβες επενδυτές (δηλαδή, οι πρίγκιπες κ.ά.) όχι μόνο σταμάτησαν να εξάγουν πετροδολάρια αλλά αναγκάζονται να επαναπατρίζουν «πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ» από χώρες της Ευρώπης και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ