Ο θάνατος μίας «γκλάμορους» 20χρονης γυναίκας σε αυτοκινητικό δυστύχημα στη Τεχεράνη, υπογράμμισε την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των Ιρανών απέναντι στους σούπερ – πλούσιους της χώρας. Όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian, όταν η Παριβάς Ακμπαρζαντέχ σκοτώθηκε εξαιτίας υπερβολικής ταχύτητας οδηγώντας μία κίτρινη Πόρσε στους δρόμους της Τεχεράνης, οι φίλοι της έφτιαξαν μία σελίδα στο Instagram.
Μέσα σε λίγες ημέρες τα άτομα που ακολουθούσαν τη σελίδα αυξήθηκαν από 20.000 σε 40.000, ενώ οι χρήστες έκαναν περίπου 18.000 σχόλια. Εντυπωσιακές φωτογραφίες της νεαρής Ιρανής κοσμούσαν τη σελίδα μαζί με πλήθος μηνυμάτων μίσους και αποστροφής προς το πρόσωπο και τον προκλητικό τρόπο ζωής της.
«Θα έπρεπε να γνωρίζεις ότι αυτή η ημέρα θα ερχόταν όταν κυκλοφορούσες έτσι έξω. Επαθες αυτό που σου άξιζε» έγραψε μία χρήστρια με το όνομα Σάρα. «Αυτά συμβαίνουν στα κακομαθημένα πλουσιόπαιδα» έγραψε αρκετές φορές κάτω από τις φωτογραφίες της Παριβάς, μία άλλη χρήστρια.
Η Παριβάς στο Ιράν ήταν ένα είδος σελέμπριτι αφού η ζωή της είχε γίνει αντικείμενο σχολιασμού και είχε πολλούς υποστηρικτές. Όπως φάνηκε μετά τον τραγικό θάνατό της είχε και πολλούς εχθρούς. Ο ιδιοκτήτης της Πόρσε, ο Μοχάμαντ Χοσέιν Ραμπάνι Σιραζί, είχε αγοράσει το αυτοκίνητο λίγες ημέρες πριν το περιστατικό και είχε επιτρέψει στην Παριβάς να το οδηγήσει. Ο ίδιος πέθανε λίγες ώρες μετά το δυστύχημα. Ήταν εγγονός του αγιατολάχ Ραμπάνι Σιραζί, βοηθού του αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, ηγέτη της επανάστασης το 1979, ο οποίος επίσης σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα το 1982.
Οι Πόρσε είναι το αυτοκίνητο σύμβολο για τα πλουσιόπαιδα της Τεχεράνης και πρόσφατα ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο ανώτατος θρησκευτικός και πολιτικός ηγέτης του Ιράν καταδίκασε τους νέους που επεδείκνυαν τον πλούτο τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η επίδειξη πλούτου υπογράμμισε το ζήτημα των κοινωνικο – οικονομικών ανισοτήτων στο Ιράν και αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που άναψαν τα πνεύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τον περασμένο χρόνο, όταν γόνοι πλούσιων οικογενειών δημιούργησαν μία σελίδα στο Instagram με το hashtag #richkidsoftehran (τα πλούσια παιδιά της Τεχεράνης) , στην οποία ανέβαζαν φωτογραφίες από τα πολυτελή διαμερίσματα και τις βίλες τους ή με το τελευταίο μοντέλο Πόρσε και Μαζεράτι, η αντίδραση των χρηστών του διαδικτύου ήταν μαζική.
«Το να επιδεικνύεις τον πλούτο σου με αυτό τον τρόπο είναι κακόγουστο γιατί δεν ζούμε σε πλούσια χώρα. Οι τοίχοι της πόλης μας είναι γεμάτοι με διαφημίσεις ανθρώπων που πωλούν τα νεφρά τους και αυτά τα καθάρματα βάζουν φωτογραφίες από την πισίνα του πατέρα τους» έγραψε κάποιος.