Για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ορίσει τον αν. υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, συντονιστή της «πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης» με τους εταίρους, γράφει σε άρθρο του στο Channel 4 ο γνωστός βρετανός αρθρογράφος Πολ Μέισον.
«Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομικών που έγινε πρωτοσέλιδο μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα παραμεριστεί, τη στιγμή που ο λιγότερο γνωστός ειδικός επί οικονομικών θεμάτων του υπουργείου Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα ηγείται των διαπραγματεύσεων. Αν και οι δύο έχουν σπουδάσει στη Δύση και μιλάνε άπταιστα αγγλικά, το στιλ και η πολιτική τους διαφέρει» γράφει ο Μέισον.
Και προσθέτει: «Ο Τσακαλώτος είναι ένας κλασικός Μαρξιστής της Νέας Αριστεράς, ο οποίος όταν απευθύνθηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα, αντιπαρήλθε των εκκλήσεων από αριστερούς βουλευτές των Εργατικών η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ λέγοντας ότι τα «εθνικά» οικονομικά προγράμματα δεν λειτουργούν. Ο Βαρουφάκης κάποτε περιέγραψε τον εαυτό του ως ασυνεπή Μαρξιστή. Ο Τσακαλώτος προέρχεται από εκείνη τη σχολή Μαρξισμού η οποία από τη δεκαετία του 1970 και μετά έμαθε να κάνει συμβιβασμούς με την καπιταλιστική πραγματικότητα. Δεν είναι μόνο πιο ήπιος στον λόγο του. Του αρέσει η ιδέα του ΣΥΡΙΖΑ ως μίας μεταρρυθμιστικής αριστερο – σοσιαλιστικής κυβέρνησης και είναι ταγμένος στο ευρώ. Επιπλέον, είναι επί μακρόν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ με μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι τα μέλη του κόμματος θα δεχθούν τον συμβιβασμό στον οποίο θα πρέπει να καταλήξει».
Με το ρευστό της Ελλάδας να τελειώνει και την κυβέρνηση να αντλεί από τα αποθεματικά των ταμείων, ο χρόνος για μία συμφωνία πιέζει. Ο Βαρουφάκης κατάφερε, λέει ο Μέισον, να κρατήσει την Ελλάδα στην επιφάνεια αλλά αυτό δεν θα διαρκέσει για πολύ αν η Ελλάδα τα «σπάσει» εντελώς με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ανάθεση στον Τσακαλώτο αυτού του πόστου δεν σημαίνει ότι ο Βαρουφάνκης δεν παραμένει επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών αλλά ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους εταίρους: ότι επιθυμεί τον συμβιβασμό για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ.
Ο Τσακαλώτος, συνεχίζει ο Μέισον θα κληθεί να αντιμετωπίσει την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, που σε μεγάλο ποσοστό της απορρίπτει τη συμφωνία με το Eurogroup. Και καταλήγει: «Δεδομένης του μη κομματικού υποβαθρού του, αυτό ήταν πάντα το μεγαλύτερο εμπόδιο που έπρεπε να υπερπηδήσει ο Βαρουφάκης. Τώρα αυτό θα το κάνει κάποιος άλλος» κατέληξε ο βρετανός αρθρογράφος.