Νέος απολογισμός του υπουργείου Εσωτερικών της Κένυας αυξάνει κατακόρυφα τον αριθμό των νεκρών από την ένοπλη επίθεση της Αλ Σαμπάμπ στο Πανεπιστήμιο στην Γκαρίσα της Κένυας.

Τουλάχιστον 147 είναι οι νεκροί και 79 οι τραυματίες, σύμφωνα με τον υπουργό Γιόζεφ Νκαϊσέρι, προσθέτοντας ότι η «πολιορκία έχει σχεδόν τελειώσει».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών της Κένυας αναφέρει ότι το 90% της απειλής έχει εξαλειφθεί και τόνισε ότι έχουν σκοτωθεί τέσσερις από τους ενόπλους. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει πόσοι είναι οι ένοπλοι.

Από τους 815 φοιτητές της σχολής έχουν καταμετρηθεί οι 500, γεγονός που δημιουργεί φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 15 νεκρούς, 65 τραυματίες.

Οι ένοπλοι της Αλ Σαμπάμπ εισέβαλαν στο Πανεπιστήμιο τα ξημερώματα της Πέμπτης (τοπική ώρα) και ξεχώρισαν τους φοιτητές, αφήνοντας ελεύθερους τους μουσουλμάνους και κρατώντας ομήρους τους χριστιανούς.

Δυνάμεις ασφαλείας περικύκλωσαν το κτίριο και ακολούθησε ανταλλαγή πυρών για αρκετές ώρες.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η Αλ Σαμπάμπ. Οι περιοχές της χώρας που συνορεύουν με τη Σομαλία είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε επιθέσεις της ισλαμιστικής Σεμπάμπ.

Η Κένυα ανακοίνωσε ότι θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας από το σούρουπο ως την αυγή (από τις 18:30 το απόγευμα έως τις 06:30 το πρωί – τοπική ώρα) σε τέσσερις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία, ανάμεσά τους και στην Γκαρίσα.

Στο παρελθόν, πολλές επιθέσεις στην Γκαρίσα και σε ολόκληρη την Κένυα έχει εξαπολύσει η ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση της Σομαλίας Αλ Σαμπάμπ, περιλαμβανομένης και της επίθεσης το 2013 σε εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας Ναϊρόμπι.

Η Αλ Σαμπάμπ, η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα, έχει δεσμευτεί να τιμωρήσει την Κένυα επειδή έστειλε στρατιώτες στη Σομαλία για να συνδράμουν την ειρηνευτική δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία μάχεται κατά της οργάνωσης.

Η Γκρέις Κάι, φοιτήτρια στο Κολέγιο Εκπαίδευσης Καθηγητών της Γκαρίσα, το οποίο βρίσκεται κοντά στην πανεπιστημιούπολη που δέχτηκε την επίθεση, είπε ότι υπήρξαν ενδείξεις πως επίκειται επίθεση.

«Κάποιοι ξένοι είχαν θεαθεί στην πόλη και θεωρήθηκαν ύποπτοι για τρομοκρατία. Μετά, τη Δευτέρα ο διευθυντής του πανεπιστημίου μάς είπε…ότι ξένοι εθεάθησαν στο πανεπιστήμιό μας…Την Τρίτη, μας έστειλαν στα σπίτια μας και το πανεπιστήμιό μας έκλεισε, αλλά η πανεπιστημιούπολη έμεινε ανοιχτή και τώρα δέχτηκε επίθεση», είπε στο Reuters.